Derudover var søfarten stor og mange sejlskibe hørte hjemme på Bornholm. Livet ombord på skibene, ofte under trange og meget uhygiejniske forhold, kan også have haft betydning for udbredelsen.
Omkring år 1900 var tuberkulose årsag til hver tredje dødsfald i Danmark i aldersgruppen 15-60 år. Det svarede til 5.000-6.000 dødsfald om året. Den mest udbredte form var lungetuberkulose, og der blev udviklet et helt koncept for behandlingen af tuberkulosepatienter på de sanatorier, der skød op i hele landet. Patienterne skulle have masser af lys, frisk luft og nærende kost, og sanatorierne blev placeret langt uden for byerne for at isolere de syge fra den raske befolkning, oplyser Dansk Sygeplejeråd i et skrift om historien om bekæmpelsen af de store epidemier i Danmark.
Min oldefars søster Karen Christine Jørgine Thorsen var indlagt på Blykobbe Sanatoriet, som netop var et af de sanatorier, som Dansk Sygeplejeråd refererer til. Stakkels Karen bukkede under for lungetuberkulose i januar 1932 – kun året før man begyndte at vaccinere mod tuberkulose.
Hendes datter Sigrid Kristine Olsen, født Mogensen, fik også tuberkulose, men hun kom sig. Dog måtte hun lide den store sorg at miste sin mor, sin søster og sin bror i henholdsvis 1932, 1933 og 1931 – alle af tuberkulose.
Den gamle amtslæge Svend E. Kofoed sluttede sit afsnit om "sygdom og lægehjælp" af med at fortælle, at efterhånden blev lægerne talrige i byerne på Bornholm, og der kom endog også læger flere steder ude på landet. Sygekasseordningen bredte sig, og sygehusene voksede. Selvom patienternes antal snarest steg, blev sundheden større og levealderen øgedes år for år.