Vinterfuglene skal tælles

Vinterfuglene skal tælles
Op imod et halvt hundrede fugleinteresserede bornholmere skal ud at tælle fugle i weekenden – og fuglene bliver noteret med både art og antal. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 13. JAN 2022 • 10:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
13. JAN 2022 • 10:30

DOF Bornholm gennemfører i weekenden den årlige vinterkystfugletælling.


I weekenden den 15.-16. januar vil du langs Bornholms kyster kunne møde fugleinteresserede, der er ude med kikkerter og notesbøger. De er frivillige fra Dansk Ornitologisk Forenings lokalafdeling på Bornholm, der gennemfører den årlige vinterkystfugletælling.

– Vi regner med at blive cirka 45-50 tællere. Vi kommer til at gå hele øen rundt. Vi har 28 strækninger af forskellige længder, fra to-tre kilometer op til fem-seks kilometer. Nogle medlemmer går alene, andre går to sammen, og så har vi ungdomsafdelingen, der går sammen med Sune Riis Sørensen, fortæller Hanne Tøttrup, der koordinerer indsatsen, mens Erik Jensen står for bearbejdningen af talmaterialet.

Der bliver også talt fugle ved nogle af de kystnære søer.

Siden 1965

DOF Bornholm har gennemført vinterkystfugletællingen siden 1965 – dog har arbejdet ligget stille i nogle perioder, men i de seneste mange år har frivillige været ude på opgaven i en vinterweekend.

– Tællingen giver os en opgørelse over bestandene, så vi kan følge udviklingen for de enkelte arter. Tallene bliver indrapporteret til et nationalt overvågningsprogram, Novana, og oplysningerne bliver også brugt internationalt, fortæller Hanne Tøttrup.

På den måde bliver den frivillige indsats af fugleinteresserede bornholmere til gavn for videnskabelige studier på området.

– Tællingerne kan bekræfte eventuelle tendenser. Det kan blandt andet være med hensyn til klimaændringer. Det er for eksempel konstateret, at andefugle nu har en tendes til at overvintre længere mod nord end tidligere, siger Hanne Tøttrup.

De bliver ældre

– Vi har et meget fast optællerkorps. En stor del af dem er efterhånden ældre. Vi kunne godt bruge flere unge, men vi oplever da, at nogle af vores unge på 15-16 år bliver så dygtige, at de kan få deres egen selvstændige rute. Det giver noget viden, det giver oplevelser og fællesskab at være med, siger Hanne Tøttrup.

Mange forskellige faktorer, som vejret, kan have indvirkning på hvor mange og hvilke fugtearter, tællerne får registreret i weekenden. Men hvis Hanne Tøttrup skal nævne nogle af de fugle, hun håber, at man får at se, kan det være sjældne arter af lommer, en nordisk lappedykker, en sortgrå ryle eller en anden sjælden vadefugl.

– Det kan også være havlitter. De er ikke sjældne, men altid flotte, ligesom det altid er dejligt at se en snespurv, siger Hanne Tøttrup.