Venstrefløjen vil trykke på pauseknappen i Rønne Syd

Venstrefløjen vil trykke på pauseknappen i Rønne Syd
Tingene skal ske i den rigtige rækkefølge, og det gør de ikke i arbejdet med at udvikle et område i Rønne Syd til et nyt boligområde, mener både Enhedslisten og SF. De mener begge, at man skal vente på resultatet af en ny undersøgelse af dyrelivet i området. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 27. JAN 2021 • 07:32
Henrik Nielsen
Journalist
| ABONNENT
27. JAN 2021 • 07:32

NATUR

Om ikke så lang tid vil det være muligt at købe byggegrunde i et område i Rønne Syd, som regionskommunen gerne vil udvikle til et nyt boligområde. Ifølge tidsplanen sætter kommunen gang i salget i februar eller marts, og det er der efter alt at dømme politisk opbakning til. Dog mener både Enhedslisten og SF, at arbejdet går lidt for hurtigt.

Aktuelt er kommunen i gang med at planlægge en grøn infrastruktur i området. Den skal sikre, at fredede markfirben og andet dyreliv i området kan leve videre, selvom der bliver bygget boliger. Den grønne infrastruktur er til politisk behandling, og flertal i både natur- og miljøudvalget og økonomi-, erhvervs- og planudvalget støtter, at planerne bliver godkendt. I begge udvalg har SF og Enhedslisten ytret ønske om at vente med godkendelsen.

Sagen er den, at der i efteråret blev gennemført undersøgelser til belysning af firbenbestandens størrelse og udbredelse i området. Da resultatet blev offentliggjort, fremgik det, at der ikke blev observeret voksne markfirben, formentligt fordi de allerede var gået i vinterdvale. Derfor skal der gennemføres en ny undersøgelse og optælling i foråret, og det er resultatet af den, de to partier på venstrefløjen vil vente på.

– Man har bestilt en ny monitorering her i forsommeren, i april-maj, og det har man jo gjort, fordi man mente, at man ikke var færdig. Derfor forekommer det mig ulogisk, at man går videre med planlægningen uden at vente på den monitorering, for hvad nu hvis man opdager et eller andet, siger Leif Olsen (SF), som er formand for natur- og miljøudvalget og medlem af økonomi-, erhvervs- og planudvalget.

Leif Olsen (SF) mener, at regionskommunen har for travlt med planlægningen af et udviklingsområde i Rønne Syd. Han synes, man skal afvente en ny undersøgelse af dyrelivet i området, så al fakta er på plads, inden planlægningen fortsætter. Arkivfoto: Jacob Jepsen


Opbakning til byggeri

Samme holdning har man i Enhedslisten, hvor gruppeformand Morten Riis siger, at han ikke føler sig helt overbevist om, at dyrelivet i området er fuldt afdækket med den undersøgelse, der blev foretaget i efteråret.

– Det er ikke kun det der firben. Det er bare et nøgledyr på den måde, at hvis det har det godt, så har dyrelivet det generelt godt derude. Det er vigtigt for os at få fuldt afdækket med den undersøgelse, man har sagt ja til, lyder det fra Morten Riis, som også sidder i økonomi-, erhvervs- og planudvalget. Hans partifælle Niclas Fick har plads i natur- og miljøudvalget.

Hverken Enhedslisten eller SF er imod ideen om at udvikle området i Rønne Syd til et boligområde. Leif Olsen siger, at ideen bag udviklingen af Rønne Syd og bag den grønne infrastruktur er god.

– Der har vi virkelig flyttet os, når vi tænker på den måde, siger han.

Morten Riis fortæller, at Enhedslisten mener, der skal bygges i området, og at partiet også gerne ser alment boligbyggeri. For begge partier handler det derfor om, at tingene skal ske i den for dem rigtige rækkefølge.

– Man går i gang med at sælge det allerede i februar-marts, og derfor giver det ikke megen mening at gå i gang med at sælge noget, hvor man kan være i tvivl om, at det er den rigtige planlægning, man har i området med hensyn til dyrelivet, siger Morten Riis.

For Leif Olsen handler det ligeledes om at have planlægningen helt på plads, inden kommunen går videre.

– Hvis vi er i gang med planlægning, og vi så lige pludselig opdager et eller andet, hvad gør vi så? Jeg ved ikke, hvad det skulle være, for jeg er ikke biolog eller ekspert i sådan noget. Dropper vi så planlægningen, eller hvad gør vi? Så jeg synes simpelthen, at man begynder at bygge huset, inden man har et fundament, lyder det fra SF'eren.

En fordel for købere

Da undersøgelsen af firbenenes udbredelse blev sat i gang i efteråret, skete det blandt andet med henvisning til, at salg af grunde ikke kan ske, før bestanden er blevet estimeret, og relevante hensyn og afværgeforanstaltninger er skitseret. Ifølge den kommunale administration ville en forsinkelse på op til et halvt år ved at vente til foråret risikere at have negative konsekvenser for salget af arealet.

– Hvis vi nu havde snakket om et års forsinkelse, så kunne jeg måske overveje det argument, men vi snakker om to til tre måneder, så jeg synes ikke, argumentet er validt, siger Leif Olsen.

Morten Riis kan heller ikke forestille sig, at en udsættelse vil have den store betydning for interessen fra potentielle købere.

– Det er jo nogle få måneder, vi bliver forsinket. Til gengæld kommer vi rigtig fra start. Det kan man godt vente to-tre måneder ekstra på. Det er ikke det, der er afgørende, tænker jeg, siger han.

Faktisk mener de begge, at det også kan være en fordel for interesserede købere at vente på forårets undersøgelse.

– At vide, hvad det er, man køber. Hvad er det egentlig, præcis man skriver under på, hvis man køber det, inden man har foretaget den endelige undersøgelse? Det er egentlig det, der bliver lagt op til, siger Morten Riis.

Leif Olsen synes heller ikke, det er fair overfor potentielle købere, hvis man sælger grunde, inden alle detaljer er på plads.

– Jeg synes simpelthen, at det er for forhastet, siger han.