Arbejdet med nyt boligområde fortsætter ufortrødent: Alle lover at passe på dyrelivet

Arbejdet med nyt boligområde fortsætter ufortrødent: Alle lover at passe på dyrelivet
Regionskommunen kan gå videre med planlægning af et område i Rønne Syd, der er udpeget som nyt boligområde. Det har et flertal i kommunalbestyrelsen besluttet. – Jeg synes egentlig, at vi går med livrem og seler i forhold til det udlagte areal, og det vil vi i hvert fald følge tæt. Vi har ingen intentioner om at skade områderne for de truende dyrearter, sagde Socialdemokratiets gruppeformand Bente
| ABONNENT | 30. JAN 2021 • 12:06
Henrik Nielsen
Journalist
| ABONNENT
30. JAN 2021 • 12:06

NATUR

Målet er at skabe et boligområde, hvor mennesker, markfirben og andre dyr kan leve side om side, og den opgave kan regionskommunens folk gå videre med, efter at et flertal i kommunalbestyrelsen har godkendt planer for etablering af en grøn struktur i området.

Alle syv partier og lister er enige om, at der er tale om et godt projekt, og at det er positivt, at man fra begyndelsen indtænker, hvordan man kan tage hensyn til dyrelivet i området. Uenighed gælder alene, om man skal afvente en ny undersøgelse af bestanden af fredede markfirben og andet dyreliv i området.

En første undersøgelse i efteråret blev igangsat så sent, at de indhyrede eksperter vurderede, at de voksne dyr var gået i dvale. Derfor laver man en ny undersøgelse i forsommeren med henblik på at få verificeret de konklusioner, man drog i efteråret, og både kommunens folk og eksperterne vurderer, at det nuværende vidensgrundlag er tilstrækkeligt til at fortsætte processen med at udvikle området.

Gang i byggeri

På vegne af Socialdemokratiet sagde Bente Helms, at partiet er tryg ved at gå videre med processen samtidig med, at der bliver lavet yderligere undersøgelser.

– Vi laver en god parallelproces ved at give mulighed for at sætte nogle grundareal til videresalg. Det har været udlagt i en lang årrække, så jeg tror, der er vældig god snor i de bekymringer, der kan være for truende dyrearter, sagde Socialdemokratiets gruppeformand.

Hendes partifælle Ole Rødvig tilføjede:

– Man skal ikke være i tvivl om, at os i Socialdemokratiet tager det meget alvorligt, men vi er sikre på, at det her er det rigtige at gøre.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Linda Kofoed Persson, sagde, at det er vigtigt at bevare naturen og passe på dyrene, hvilket partiet synes, den skitserede plan gør.

– Der bliver lavet rigtig gode tiltag, så dyrelivet netop kan være der, samtidig med at vi får skabt noget udvikling. Hvis vi har en vision om at være 42.000 indbyggere i 2028, så er vi nødt til at få sat gang i noget byggeri, så disse mennesker får et sted at bo, lød det fra hende.

En gave at have

Venstres Else Merete Knoop gjorde det klart, at partiet har tillid til, at eventuelle nye opdagelser i forbindelse med forårets undersøgelse bliver indarbejdet i planlægningen.

– Så får vi et meget flot byggeområde med natur, som er integreret på en meget hensigtsmæssig måde, og selvfølgelig er det vigtigt, at det foregår rigtigt, sagde hun og tilføjede, at Venstre er tryg ved, at kommunens miljøafdeling har ret godt styr på sagen.

– Så vi ser frem til, at processen kører videre med hensyntagen til det, der eventuelt skulle dukke op her til foråret.

Kirstine van Sabben fra Bornholmerlisten lod forstå, at hun synes, det er positivt, at man tager de nødvendige hensyn til dyrelivet.

– Det er vi forpligtet til, men ikke kun derfor, også fordi det højner standarden i sådan et område, at man ved, at der er de her arter, og at man passer på dem. Det synes jeg, er en gave at have. Jeg ser med glæde på den undersøgelse, der kommer i det tidligere forår, og så er jeg sker på, at vi kan tage de foranstaltninger, der skal til, sagde hun.

Positivt indstillet

Allerede før mødet i kommunalbestyrelsen stod det klart, at Enhedslisten og SF var imod at godkende planerne for en grøn struktur på nuværende tidspunkt. Begge partier er positivt indstillet overfor tanken om at udvikle området til et boligområde, men mener, at den videre planlægning bør afvente resultatet af en yderligere undersøgelse af dyrelivet. Den er planlagt til forsommeren.

Samme holdning gav kristendemokraten Bjarne Hartung Kirkegaard udtryk for, selvom han personligt ikke har set nogen firben i området.

– Det kan godt være, at der er nogle derude, så lad os lige vente på de sidste ting. Det vil jeg i hvert fald anbefale, at vi gør. Jeg kan godt tælle mig frem til, at det gør vi så nok ikke, men jeg er ikke med på indstillingen, og det er ud fra bæredygtigheds- og forsigtighedsprincipper, sagde Bjarne Hartung Kirkegaard.

Ros til personalet

Både fra tilhængere og modstandere af ideen om at gå videre med planlægningen inden forårets undersøgelse var der ros til de af kommunens ansatte, som arbejder med sagen.

– Det er rigtig vigtigt for os, at vi fremadrettet sikrer, at der ikke kommer tilbageskridt i forhold til den her meget progressive måde at arbejde på som kommune, hvor man tager de her naturvenlige hensyn. Det er rigtig vigtigt og en rigtig god historie i forhold til den her sag, så tak til medarbejderne, som har haft den her opgave, sagde Niclas Fick fra Enhedslisten, som også sidder i natur- og miljøudvalget.

Det samme gør Else Merete Knoop, og hun benyttede også sin taletid til at give medarbejderne i kommunens et virtuelt skulderklap.

– Der er allerede foretaget nogle grundige undersøgelser fra vore myndigheders side og stor ros til medarbejderne for det arbejde, lød det fra Else Merete Knoop.

 


Sådan stemte de

Kommunalbestyrelsen godkendte på sit seneste møde planerne for etablering af en grøn struktur, der fungerer som afværgeforanstaltning for markfirben på et areal i Rønne Syd.

For stemte:

Socialdemokratiet

Venstre

Dansk Folkeparti

Bornholmerlisten

Imod stemte

Enhedslisten

SF

Kristendemokraterne