Vartegn ændrer udseende

Vartegn ændrer udseende
Den lille skorsten (til højre for kirketårnet, når man kigger på kirken fra havsiden) skal fjernes. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 7. JAN 2022 • 19:00
Holger Larsen
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
7. JAN 2022 • 19:00

Rønne Menighedsråd vil fjerne skorsten på Skt. Nicolai Kirke.


Synet af Skt. Nicolai Kirke på toppen af Havnebakken i Rønne, når færgen er ved at være i havn, er for mange bornholmere lig med, at nu er man kommet hjem. Snart vil det bornholmske vartegn få et lidt andet udseende – i hvert fald, hvis man kigger godt efter.

Skt. Nicolai Kirke skal nemlig have fjernet den lille skorsten, som "kigger op" igennem taget på kirkens søndre korsarm (til højre for kirketårnet, når man kigger på kirken fra havsiden).

– Vi skal have renoveret taget, vindskeder og forskelligt andet, fordi det regner ind. Så meldte spørgsmålet sig om, hvad med skorstenen. Skal vi også reparere på den? Hvilken skorsten? Den havde jeg aldrig lagt mærke til, siger Johnny Winther Holbech, formand for Rønne Menighedsråd.

Skorstenen bliver ikke brugt, og menighedsrådet er af en sagkyndig blevet anbefalet en nedrivning af skorstenen, så man slipper for at skulle vedligeholde den fremover.

– Der er sikkert mange andre, der heller aldrig har lagt mærke til skorstenen, så jeg mener, at den kan man roligt fjerne. Derfor har vi søgt om tilladelse til at fjerne skorstenen. En tilladelse skal man jo skal have, når det handler om så gammel en bygning, siger Johnny Winther Holbech.

Bornholms Provstiudvalg har godkendt ansøgningen fra Rønne Menighedsråd om at fjerne skorstenen fra kirken. Udgiften finansieres af det allerede bevilgede beløb på 200.000 kroner til reparation af tag. Provstiet sender ansøgningen til Københavns Stift til videre behandling.

Johnny Winther Holbech håber, at arbejdet kan gå i gang til foråret.