Unge vælger i stigende grad en erhvervsuddannelse

Unge vælger i stigende grad en erhvervsuddannelse
De traditionelle håndværksfag er de mest populære blandt de unge, som har valgt en ungdomsuddanelse. Arkivfoto: Berit Hvassum
NOTITS | ABONNENT | 22. MAR 2024 • 16:06
Henrik Nielsen
Journalist
NOTITS | ABONNENT
22. MAR 2024 • 16:06

Bornholm nærmer sig den nationale målsætning om, at 30 procent skal vælge en ungdomsuddannelse, når de forlader grundskolen.

Torsdag kom det frem, at Campus Bornholm skærer ned med cirka 12 årsværk. Årsagen er blandt andet, at færre har søgt om at blive optaget på en ungdomsuddannelse, forklarede direktør Inge Prip. Hun fortalte samtidig, at flere har søgt ind på erhvervsuddannelserne, og den udvikling underbygger tal fra regionskommunens Ungeporten.

Alle elever i 9. og 10. klasse skulle den 1. marts vælge, hvilken uddannelse de gerne vil gå i gang med efter sommerferien. I alt 619 bornholmske elever har valgt, og 59,2 procent har valgt at starte på en almindelig ungdomsuddannelse. Af dem har to tredjedele valgt at begynde på en gymnasial uddannelse, mens en tredjedel har valgt en erhvervsuddannelse.

Faktisk er gymnasieuddannelserne de mest populære blandt unge bornholmere. I alt har 243 valgt en gymnasial uddannelse, og det almene gymnasium STX er blevet valgt af halvdelen af dem. Næstmest populær er 10. klasse, som 174 har valgt. 124 har valgt en erhvervsuddannelse, og endelig er der 78, hvis uddannelsesvalg er faldet på noget andet. Det kan for eksempel være den forberedende grunduddannelse FGU, det særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse STU, arbejde eller udlandsophold.

Tættere på målsætning

Der har i mange år været fokus på at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, når de forlader grundskolen efter 9. eller 10. klasse. Regeringens officielle målsætning er, at mindst 30 procent skal foretage netop det valg i 2025, og Bornholm nærmer sig, fortæller Ungeporten.

På to år er andelen, der vælger en erhvervsuddannelse, steget fra 23,6 procent til 27,9 procent.

De traditionelle håndværksfag under paraplybetegnelsen teknologi, byggeri og transport er højdespringeren, og i år har en del af de unge en egentlig lærlingeaftale med i baglommen, når de begynder på grundforløbet. At have en sådan aftale inden uddannelsesstart er en stor sikkerhed for den enkelte i forhold til at kunne gennemføre den uddannelse, man ønsker sig, fortæller Ungeporten.

Fakta om uddannelsesvalg

Gymnasiale uddannelser

STX 122

HHX 63

HF 42

HTX 16

Erhvervsuddannelser

Teknologi, byggeri og transport 87

Fødevarer, jordbrug og oplevelser 18

Omsorg, sundhed og pædagogik 14

Kontor, handel og forretningsservice 5

10. klasse

Efterskole 96

Folkeskole 47

Fri grundskole 22

Andet (ungdomsskole/specialskole) 9

Andet

FGU 19

STU 14

Andet 45

Kilde: Ungeporten, Center for Job, Uddannelse og Rekruttering, BRK



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT