Leder: Ungdommens energi fiser ud i det blå

Leder: Ungdommens energi fiser ud i det blå
Tobias Krähmer og Annika Holst fra Dance Vibration. Arkivfoto: Jacob Jepsen
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 16. JUL 2021 • 15:25
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
16. JUL 2021 • 15:25

Elektronisk musik fra alle genrer vil i løbet af weekenden brage ud over det gamle og hengemte DGI Stadion i Rønne, når musikfestivalen Golden Island Festival løber af stablen.

Kendte og ukendte musikere vil fyre op for en fest, som gæsterne - fortrinsvist unge - længe har higet efter. Basrytmerne vil blive akkompagneret af grin, omfavnelser, kys, fløjt og fuldemandssnak. Der vil blive danset igennem til tøjet er gennemblødt af sved og de unge står forpustede og lykkelige tilbage. Efter et år med corona har de endelig fået deres ungdom igen.

Når festen er slut og de glade og dansende mennesker er draget bort, står stadionet igen tomt tilbage med en nedtrampet og afsveden græsplæne. Det perfekte symbol på, hvordan Bornholm behandler sit ungdomsliv.

For det, foreningen Dance Vibration - som står bag Golden Island Festival - har formået at skabe på det gamle DGI stadion, er nærmest kun en parentes i fortællingen om, hvad Bornholm vil tilbyde sine unge.

Og vi kan lige så godt feje de pessimistiske undskyldninger til side med det samme, for der er ikke tale om, hvad "Vi kan tilbyde", men hvad "Vi vil tilbyde".

Dance Vibration har jo netop bevist, at Bornholm kan meget mere end fodbold, mountainbike, roning og spejderlejre.

Ikke et ondt ord om disse sportsgrene - tværtimod, ligesom der heller ikke er en finger at sætte på øens øvrige idræts- og foreningsaktiviteter. Problemet er, at det går for langsomt med at få sat nye aktiviteter og arrangementer i søen.

Naturligvis er det et spørgsmål om ressourcer, og at foreningerne i forvejen kæmper med at få de stadigt færre frivillige kræfter til at strække. Men det er også et spørgsmål om, at regionskommunen og os i lokalsamfundet er for dårlige til at opdrive, dyrke, motivere og fastholde ildsjæle. Især unge ildsjæle. For dem er der utvivlsomt masser af. Ungdommens force er netop dens mod og lyst til at skabe nyt og gøre tingene anderledes. Men disse kræfter skal samles et sted, hvis den ungdommelige energi skal udnyttes.

Det kræver, at vi kan lokke de unge til foreningslivet, og det kræver først og fremmest, at foreningslivet lytter til, hvad de unge vil have. Jo, fodbold er populært, og det er håndbold også, og de løber nok ikke af mode lige foreløbigt. Men vi halter stadig på e-sport, verdens mest voksende sport. Danseskoler, med en bred vifte af dansearter, kunne vi også bruge nogle flere af, for ikke at tale om, at vi i langt højere grad kunne blive bedre til at udnytte øens mange kunsthåndværkere til at udvikle nye generationer af kunstnere.

Men det handler ikke så meget om de specifikke tilbud, det handler grundlæggende om rammerne, og de er slet og ret for dårlige. Der er stort set ingen klubtilbud til unge på øen efter 4. klasse, og i Rønne har man i lang tid diskuteret, om Remisen skal gives til de unge eller ej, skønt at man nu allerede har opført en skatepark dér.

De unge skriger efter steder at samles. Lad os give dem det. Lad os give dem steder, der kan huse deres ungdommelige iver, give dem rum, hvor de kan lege og diskutere, lad os give dem tavler til deres ideer og lad os give dem professionel vejledning og støtte. Det vil komme de unge til gode, og det vil komme resten af Bornholm til gode. Vi vil se flere initiativer som Golden Island Festival, og vi vil se flere glade, unge smil i gadebilledet - og dem kunne vi godt trænge til flere af i sommervarmen.