Udskudt endnu engang: Frygt for at store Nordliv-investorer forsvinder

Udskudt endnu engang: Frygt for at store Nordliv-investorer forsvinder
KOMMUNEBUDGET | ALLINGE | ABONNENT | 3. SEP 2021 • 15:30
Emilie Jensen
Journalist
KOMMUNEBUDGET | ALLINGE | ABONNENT
3. SEP 2021 • 15:30

Udskudt eller ej. Det er spørgsmålet, der melder sig, når øjnene glider ned over det netop indgåede budgetforlig mellem Socialdemokratiet og Venstre. Det noget omtalte og kostelige projekt Nordliv til 68 millioner kroner, hvoraf de 19 af millionerne skal finansieres af kommunen, da det er, hvad børnehuset i Allinge vil koste, står nemlig ikke nævnt i budgetforliget.

I hvert fald ikke med tal, men med ord. Og de ord lyder:

"Arbejdet med (...) etableringen af et børnehus i Allinge fortsættes. Udgifterne forventes dog at falde senere."

Og hvad betyder det så?

Ifølge kommunaldirektør Johannes Nilsson er de fraværende tal i budgettet ikke et udtryk for, at man fra kommunens side har skubbet projektet foran sig.

– Projektet sættes hverken på pause eller udsættes, og der er fuldstændig de samme penge i dag i det samlede budget over de kommende år, som der var i går. Det er et spørgsmål om, hvilket år de er placeret i rent budgetteknisk.


Borgmester Thomas Thors (S) fortæller, at børnehuset i Allinge, som er en del af den samlede plan for projekt Nordliv, er udskudt med yderligere to år. Foto: Jacob Jepsen

Fra borgmester Thomas Thors (S) lyder forklaringen:

– Det er blevet udskudt, dog at forstå på den måde, at vi har prøvet at implementere udgiften i det år, vi tror, den falder.

Hvornår sker det?

– Det har vi udskudt med to år.

Hvordan kan det være?

– Vi tror ikke, at udgiften kommer til at falde i det her år (2022, red.), men at den falder på et senere tidspunkt. Det er for at give et retvisende billede af, hvornår anlægget kommer.

– Vi har ikke opgivet financieringen, vi har bare budgetlagt den til et senere tidspunkt, siger borgmesteren.

Om Nordliv-projektet

Nordliv-projektet skal forene foreningsliv, sport, folkemødeaktiviteter og et nyt børnehus i Allinge i et og samme hus ved Bornholms Idræts- og Kulturcenter, og vil samlet komme til at koste 68 millioner kroner. Heraf finansierer Bornholms Regionskommune de godt 19 af dem, da de går til børnehuset i Allinge.

Store investorer

Tilbage i maj fik Bornholms Idræts- og Kulturcenter (BIKC) besked fra kommunen om, at de havde et år – altså til 1. juni 2022 – til at finansiere de cirka 49 millioner kroner, for at projekt Nordliv skal blive en realitet – et arbejde BIKC er i gang med.

Og måske kan det i nogles ører lyde som en fordel, hvis man lige pludselig har længere tid til at finansiere så mange millioner i og med, at børnehuset i Allinge ikke er en del af kommunens budgetforlig for 2022.

Men sådan tænker Carsten Grønning, formand for Bornholms Idræts- og Kulturcenter, ikke. Hos ham giver den toårige udskydelse af børnehuset i Allinge og dermed også projekt Nordliv rynker i panden.

– Jeg er bekymret for, om de nationale investorer, der har den store pengepung fremme, springer fra, fordi de kan se, at det ikke er noget, der bliver prioriteret lige nu, siger han.

Til den bekymring understreger borgmesteren, at:

– Det er vigtigt for os at være i tæt kontakt med gruppen bag, så det ikke kommer til at give problemer i forbindelse med muligheden for at få fondsbidrag, siger han.

I 2019 blev projektet også udskudt, hvordan kan det være, I vælger at udskyde igen?

– Det er et spørgsmål om at få vores budget til at hænge sammen, og om at give et mere retvisende billede af vores anlægsbudget.

Kan du forstå, hvis der er folk i Allinge, som tænker, 'hvornår bliver det her til noget'?

– Der er budskabet, at det ikke er taget af budgettet, siger Thomas Thors.

 


Tidslinje

September 2021: Borgmester Thomas Thors fortæller, at børnehuset i Allinge, som er en del af den samlede plan for projekt Nordliv, er udskudt med yderligere to år.

Maj 2021: Projekt Nordliv fik i maj ét års garanti for kommunens fortsatte interesse.

Februar 2020: Workshop hvor planen er at forene alle ønsker, meninger og gode forslag til fremtidens " Nordliv" på nordlandet.

Januar 2020: Kommunalbestyrelsen beslutter, at der skal bruges penge på at bygge et nyt børnehus til 70 børn ved BIK-center.

April 2018: Formand for Børn-og Skoleudvalget, Morten Riis (Ø), forholder sig positivt til, at et nyt børnehus i Allinge skal bygges ved BIK-center.

April 2018: Lokale og Anlægsfonden, Bornholms Regionskommmune og BIK-centeret går sammen om at hyre projektkoordinator Søren Møller Christensen til at få processen på skinner.

December 2017: Kommunalbestyrelsen bevilger en underskudgaranti på 4,5 millioner kroner, så BIK-center kan tage et kreditforeningslån på det beløb. Pengene skal bidrage til at realisere de omfattende planer.

November 2017: Inspirationsmøde i BIK-center. Omkring 60 repræsentanter fra foreninger på nordlandet, lokale virksomheder, borgere og politikere giver indput til, hvad BIK-center bør indeholde i fremtiden.

Juni 2017: BIK-center og Bornholms Regionskommune offentliggør de første ideer og skitser til en udvidelse af hallen og ændringer af området omkring den.

April 2017: Nordlandshallen skifter navn til Bornholms Idræts-og Kulturcenter (BIK-center).