Turister i Svaneke: Åbne butikker gør udfaldet

Turister i Svaneke: Åbne butikker gør udfaldet
Dorthe Lund og Annette Petersen mærker, at der er flere turister end sidste år. Foto: Mette Holm Hansen
| ABONNENT | 4. DEC 2020 • 18:04
Af:
mette-holm-hansen
| ABONNENT
4. DEC 2020 • 18:04
Julelys, glade stemmer og kunder med mundbind. Svaneke by er blevet et populært sted at gøre sine juleindkøb, det gælder både, når det drejer sig om lokale kunder, men især for de tilrejsende turister.

– Det er mere udpræget end før. Torsdag, fredag, lørdag og søndag kan man mærke, at folk tænker ”weekend på Bornholm”, siger Dorthe Lund, ansat hos Pernille Bülow Glas.

Glaspusteriet har siden start haft åbent året rundt og også oplevet, at december engang var en rigtig populær måned.

– For mange, mange år siden, for 25 år siden, så havde vi masser af mennesker i december, masser af tyskere, og vi lavede litervis af gløgg hver dag, men sådan er det ikke mere. Det har været helt dødt i mange år, husker Annette Petersen, der er en af butikkens mest erfarne medarbejdere.

De seneste tre år har Svaneke Handelsstandsforening dog gjort en stor indsats for at få flere af de små butikker til at holde åbent i december fra torsdag til søndag.

– Vi kan se, at der er flere folk. Salgsmæssigt har det ikke været noget at prale af, men vi får sendt et signal til både turister og lokale. I år er signalværdien det vigtigste, og vi skal heller ikke se på vintersæsonen isoleret set, men se det henover hele året, sagde foreningens formand, Jesper Vigel tidligere på året.

Tilbagemeldingerne torsdag var dog gode, og flere små butikker mærker i år fremgang med mersalg i forhold til tidligere år.

– Vi kan mærke, at folk har lyst til at komme ud og oplevet noget, siger Annette Petersen.
 

Bonalâs holder åbent seks dage om ugen

Også på Cafe Bonalâs på Glastorvet mærker man, at flere og flere turister besøger Svaneke i december.

– Dem, som vi oplever kommer, det er ældre ægtepar på forlænget weekend, dem kommer der faktisk en del af, siger Kasper Lyster, der ejer cafeen sammen med sin kone, Maria Lyster.

At Cafe Bonalâs holder åbent seks af ugens syv dage frem til januar, ser stedet som en investering på længere sigt.

– Så længe vi ikke sætter penge til, så kan vi jo lige så godt gå hernede, vi investerer gerne noget tid her og håber, at det giver noget igen, siger Kasper Lyster.

Maria og Kasper Lyster har haft Bonalâs i knap to år.

 

Plads til at boltre sig


– Vi var her i sommer, det var første gang for mig, og jeg skulle bare tilbage, det er Bornholm, der trækker.

Louise Frederiksen er på wellness-ophold sammen med kæresten Martin Olsen. De bor på Hotel Griffen i Rønne, og derfra går turene ud på øen.

– I morgen tager vi til Dueodde og går en tur på stranden for at se, hvordan den tager sig ud om vinteren, siger Louise Frederiksen.

Dagens udflugt hedder Svaneke, og her nyder parret, at der er færre mennesker end i højsæsonen.

– Egentlig er det meget rart, at der ikke er så mange mennesker, og det er sjovt at se det hele på en anden måde. Naturen er jo stadig fantastisk at se, og jeg synes faktisk, at det er meget rart, at man har tid til at kigge sig lidt rundt omkring, siger Louise Frederiksen.

Parret havde først talt om at køre til Jylland, men med en billetpris Ringsted-Rønne retur på bare 650 kroner, var der ingen tvivl.

– En tur over Storebælt havde kostet næsten ligeså meget, så hellere Bornholm, siger Louise Frederiksen.

– Og så kan du nå det hele på ingen tid, det betyder rigtig meget, siger Martin Olsen.
 

Ekstra åbent giver flere kunder

Hos Dram & Dialekt i Brænderigænget synes man godt, det kan betale sig at holde åbent hen over weekenden. Det er tredje år i træk, at stedet, der har noget for både gane og sind, pynter op i forbindelse med jul.

– Jeg fornemmer, det går bedre i år. Der er flere folk, helt sikkert, og der er mere salg, siger Julie Tørnstrøm, der ejer butikken i det smalle, men hyggelig gænge med Jacob Borup Turman.

Om det er på grund af coronaepidemien, eller om det er fordi folk efter tre år er ved at finde ud af, at flere steder i Svaneke har åbent, har Julie Tørnstrøm svært ved at give et bud på.

– Men det er så hyggeligt, og vi fornemmer også, at folk er mere købelystne og har lyst til at komme ud, når vi er flere, der har åbent.

 

Svaneke frem for Gudhjem


 

Det er mindst 10. gang, at Tove Kristjansen fra Odense besøger Bornholm, men det er første gang på denne tid af året.

– Jeg har været her tidligt forår engang, men ellers har det været om sommeren. Jeg holder rigtig meget af at komme til Bornholm, og vi har i mange år tænkt, at det kunne være lidt sjovt at tage herover om vinteren, men det er bare aldrig rigtig blevet til noget, siger Tove Kristjansen.

Fynboen er herover med sin mand, der er gået på pension, og selv har hun skiftet sit faste arbejde ud og er i stedet blevet løsarbejder. Det har givet dem muligheden for en hel uge på Bornholm uden for sæsonen, ovenikøbet på en torsdag i december, hvor sneen falder og vinteren har sat ind med bidende kulde.

– Jeg har skibukserne med, og så er det faktisk fint nok, siger Tove Kristjansen og tilføjer:

– Men vi snakkede om, at nu manglede vi bare sneen, og så da vi kørte fra Rønne, så blev det ligeså fint hvidt.

At byen holder ekstra åbent, betyder faktisk, at valget for, hvor de skulle bo, er faldt på Svaneke.

– Normalt ville vi nok være endt i Gudhjem, men fordi her forventeligt er åbne butikker, så blev det her, siger Tove Kristjansen.