Skovbegravelse
Ethundrede træer i skoven ved Oksemyrevejen er nu blevet nummereret fra 1 til 100. Det svarer til hundrede pladser på den kommende skovbegravelsesplads i Paradisbakkerne.
Skovbegravelsespladsen etableres i et samarbejde mellem Ibsker Husmandsplantage og firmaet Skovbegravelse Aps.
Sidstnævnte er ejet af Jannik Ahlefeldt-Laurvig, som oplyser, at man allerede nu kan forhåndsreservere et træ.
Ud over de hundrede træer, som allerede er nummereret, forventer han, at endnu hundrede træer vil få et nummer på, så der i alt vil være 200 pladser på den kommende skovbegravelsesplads.
Bornholms Regionskommune har godkendt, at der kan etableres en skovbegravelsesplads, og selve pladsen er klar, fortæller Jannik Ahlefeldt-Laurvig.
Begravelsespladsen skal nemlig fortsat i det store og hele fremstå som skov, og der vil ikke blive sat hegn op, skiltet eller andet, der ændrer skoven trods det nye formål.
Der mangler dog stadig den endelige godkendelse fra Kirkeministeriet.
Håber åbning til september eller oktober
Regionskommunen har indsendt vedtægterne for begravelsespladsen til Kirkeministeriet, men da Kirkeministeriet har nogle ændringer til vedtægterne, skal de tilbage til kommunalbestyrelsen på Bornholm og godkendes igen, og herefter igen tilbage til Kirkeministeriet, oplyser Jannik Ahlefeldt-Laurvig.
– Der er tale om nogle præciseringer i vedtægterne. Vi forventer, at de kan nå at blive behandlet i kommunalbestyrelsen på Bornholm i august og håber, at de bliver godkendt af Kirkeministeriet, så begravelsespladsen kan nå at åbne i september eller oktober.
Mange på vej
Skovbegravelse ApS arbejder sammen med en række andre kommuner om lignende skovbegravelsespladser, og Jannik Ahlefeldt-Laurvig oplyser, at Kirkeministeriet har de samme præciseringer til vedtægterne for dem alle.
Syv begravelsespladser er ligesom på Bornholm langt fremme, og der er interesse fra flere andre kommuner. Jannik Ahlefeldt-Laurvig forventer dog ikke, at der nu skal være en skovbegravelsesplads i hver en kommune.
– Der er stor interesse, men langt, langt størstedelen ønsker stadig at blive begravet på kirkegården. Jeg vil tro, at 20-25 skovbegravelsespladser fordelt over landet dækker behovet, siger han.
Han oplyser, at firmaet også har oplevet rimelig stor interesse for begravelsespladsen på Bornholm, selvom den ikke er åben endnu.
Ikke kun det private firma Skovbegravelse Aps står for begravelsespladser i naturen. Eksempelvis er der ved Odense en kommunal skovbegravelsesplads, som åbnede i 2014, og Dansk Skovbegravelse har en stor skovbegravelsesplads ved Fredericia.
Reglerne behøver derfor heller ikke at være de samme for de forskellige skovbegravelsespladser.
Kommunalbestyrelsen godkendte i marts, at der kan etableres skovbegravelsesplads ved Oksemyrevejen 502 i Paradisbakkerne i Ibsker Husmandsplantage, som er en del af Paradisbakkerne.
Ibsker Husmandsplantage skal stå for den praktiske drift - blandt andet fremvisning, nedsættelse af urne og pasning af skoven, mens det private firma Skovbegravelser ApS står for det administrative blandt andet kundeservice og hjemmeside.
Kommunens eneste opgave bliver at fastsætte taksterne og foretage et årligt tilsyn med forholdene.
Skoven vil fortsat være tilgængelig for alle og vil for eksempel ikke blive indhegnet, og der er kun tale om en urne-begravelsesplads.
Skovbegravelse
Ved en skovbegravelse bliver urnen nedsat på en begravelsesplads i naturen i ikke-indviet jord.
Det er kommunen, som formelt anlægger gravpladsen, hvorefter driften af kan udliciteres.
Et af formålene med begravelsespladser i skove er, at de skal være neutrale i forhold til religion. Jorden er dermed heller ikke indviet, som den er på en kirkegård .
Kilde: Landsforeningen Liv og Død