Tilflytter har forsøgt at få en tandlæge på Bornholm siden sommer

Tilflytter har forsøgt at få en tandlæge på Bornholm siden sommer
Lave Broch flyttede til Bornholm sidste sommer og havde ikke troet, at det ville være svært at få en tandlæge på øen. Da han fik tandpine i sidste uge fik han en akuttid hos Tandlægen.dk i Rønne. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 27. MAR 2021 • 10:54
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
27. MAR 2021 • 10:54
Julia Aka Wille
Journalist

TANDLÆGEMANGEL

Lave Broch flyttede til Bornholm i sommeren 2020 og har siden da ikke fortrudt beslutningen. Den eneste udfordring, der er opstået efter at have slået sig ned på Bornholm, har været at finde en tandlæge. Han har ad to omgange ringet til alle tandlæger på Bornholm, hvor svaret har været det samme: Der tages ikke nye patienter ind. Sådan var situationen, indtil han tidligere i marts fik et tip fra en ven, der fortalte, at Tandlægen.dk i Rønne tog nye klienter ind fra april. Her blev han patient og fik tid til tjek i april, men da han fik slem tandpine i sidste uge, måtte han kæmpe sig til en akuttid hos Tandlægen.dk.

– Jeg er rigtig glad for at bo her, men det har været umuligt at få en tandlæge, før jeg endelig blev patient hos Tandlægen.dk. Jeg har en ældre reparation af en tand, der pludselig gav mig stærk tandpine, der holdt mig vågen om natten, og jeg vidste, at den var helt gal. Jeg var så heldig at få en akuttid, da jeg vidste, at det ikke kunne vente til april, fortæller Lave Broch.

Han havde ikke taget med i sine overvejelser, da han besluttede sig for at flytte til Bornholm, at tandlæger ville være et problem. Da det viste sig umuligt at få en tandlæge, kontaktede han tilflytterservice for hjælp.

– Jeg kunne se på nettet, at der er mange tandlæger på Bornholm, så det havde jeg ikke skænket en tanke. Tilflytterservice var så flinke at sende mig nummeret på nogle tandlæger, der dog desværre meddelte, at de ikke tog imod nye patienter. Tandlægeproblemet på øen er ikke noget, der gør, at jeg fortryder min beslutning om at flytte hertil, men jeg håber da, at det er noget, der kan arbejdes på, da det ikke virker holdbart, fortæller Lave Broch.

Han foreslår, at der kunne laves en guide til tilflyttere og andre personer på Bornholm, der løber ind i problemer med at få en tandlæge.

Overvejede du at tage til for eksempel København i den tid, hvor du ikke kunne få tandlæge?

– Det var en tanke, der strejfede mig, men da min mor lige er flyttet til Bornholm, ville jeg ikke tage turen til hovedstaden og risikere at blive smittet med corona for så at smitte hende eller andre. Det er jo en meget usædvanlig tid, vi er i, og det virkede for risikabelt at tage til København.

Akuttider skaber mere ventetid

Det var tandlæge Camilla Ulrich hos Tandlægen.dk på Christians Plads i Rønne, der tog Lave Broch ind som akutpatient. Hun anslår, at der på klinikken i gennemsnit kommer mellem 10 og 15 akutte patienter om dagen. En del af patienterne hører til tandlægeklinikken, mens andre ikke har nogen fast tandlæge på Bornholm, og selv om der er indregnet tid i planlægningen til akutte behandlinger, lægger de mange henvendelser pres på tandlægernes kalender.

– Jeg er begyndt at putte meget tid på efter åbningstid for netop at kunne tilgodese de meget komplekse behandlinger, som folk gerne vil have lavet. Når de først beslutter sig for, at der skal gøres noget ved tænderne, er vi nødt til at gøre sådan. For vi har tre måneders ventetid, siger Camilla Ulrich.

– Det kan vi ikke byde befolkningen. Ofte skaber akuttiderne jo ventetid på de øvrige patienter, heldigvis mødes det med forståelse, men det er noget, der påvirker ens faglige stolthed, fordi vi også godt vil levere en god kvalitet, siger Camilla Ulrich.

Da Lave Broch fik tandpine, ringede han til Tandlægen.dk, hvor han først fik at vide, at der ikke var plads til en akuttid den pågældende dag. Da han beskrev sine smerter, blev der alligevel sagt ja til, at han kunne komme ind på tandklinikken.

– Camilla fortalte mig, at hun blev nødt til at fjerne nogle nervebaner i munden, og at hun godt kunne forstå, hvorfor jeg var i så store smerter. Den patient, der skulle have været inde før mig, blev jo nødt til at vente på, at jeg blev færdigbehandlet. Han havde heldigvis forståelse for det, da han selv vidste, hvor slem tandpine kan føles. Det, jeg lagde mærke til, at de på tandklinikken løb rundt og havde meget travlt, siger Lave Broch.