Tidslinje - Folkemødet gennem tiden

Tidslinje - Folkemødet gennem tiden
NYHED | ABONNENT | 10. JUN 2024 • 19:00
NYHED | ABONNENT
10. JUN 2024 • 19:00

Da Winni Grosbøll den 15. juni 2011 bød velkommen til det første Folkemøde, var det foran ca. 10.000 fremmødte. Siden da har arrangementets størrelse og koncept udviklet sig i en retning, som nok de færreste havde forestillet sig for 13 år siden. Her er et overblik over Folkemødets udvikling og højdepunkter igenem tiden.

Folkemødet 2011 - En tradition er født!

Det var Bornholms Regionskommune som i 2011 tog initiativet til at invitere de danske politikere, virksomheder, foreninger og organisationer til et arrangement, som skulle facilitere over 250 events.

I alt deltog 72 arrangører, og en ny dansk tradition blev skabt.


 

 

Folkemødet 2014 - Russisk provokation

Den 15. juni, på folkemødets sidste dag i 2014, kunne folkemødets gæster og politikere til alles store forbløffelse løfte blikket og se et russisk overvågningsfly trænge ind i dansk luftrum.

Her fløj det ganske lavt og tæt på den Bornholmske nordkyst, og tvang to danske F16-fly på vingerne for at sende et tydeligt signal om det danske luftrums grænse. De danske politikere opfattede episoden som en tydelig provotaktion mod vesten, i forbindelse med Ruslands annektering af Krim halvøen i marts samme år.


 

 

Folkemødet 2015 - Geert Wilders

I 2015 fik tilstædeværelsen af den Hollandske politiker Geert Wilders, flere danske politikere til at melde afbud til arrangementet.

Den islamkritiske Wilders tidstedeværelse til folkemødet var i særlig grad ildeset, da terrorangrebet på Krudttønden og synagogen i København, havde fundet sted få måneder forinden. Samtidig påvirkede valgkampen i 2015 deltagelsen fra en række folketingspolitikere, men alligevel slog arrangementet sin egen rekord. Omkring 25.000 gæster besøgte folkemødet om dagen, hvor de 767 arrangøre stod for at afholde 2.724 events.


 

 

Folkemødet 2020/2021 - COVID-19 Aflyser det hele

De fleste husker nok, hvordan landet lå øde hen i sommeren 2020, efter COVID-19 var kommet til Danmark. Skønt situationen så en anelse lysere ud i 2021, resulterede forsamlingsrestriktionerne dog stadig i, at Folkemødet blev afholdt i en markant mindre udgave og med langt færre gæster. Først i 2022 kunne folkemødets arrangøre for alvor melde fuldt program igen, fritaget for alle coronarestriktioner.


 

 

Folkemødet 2023 - Sætter rekord

Med omkring 60.000 gæster og 2.800 events kunne Folkemødet skrive ny rekord i 2023. Arrangmentets gæster kunne nyde det gode vejr mens de lyttede til både Andreas Odbjerg og Oh Land på Folkemødets Hovedscene. Årets folkemøde blev beskrevet som en kæmpe fest for demokratiet, som havde forvandlet Allinge til Danmarks største demokratifestival


 

 

Folkemødet 2024 - Hvordan bliver det mon I år?

I år er debatten om folkemødet som facilitator og politisk arena oppe at vende, selv før folkemødet overhovedet er begyndt.

Debatten om hvorvidt højlydte protester og aktivisme skal håndteres og reguleres af arrangørene eller have frie tøjler, deler vandende. Om den gode demokratiske debat vil blive påvirket negativt eller ej af eventuelle protester, må tiden vise.

kws

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT