Tidligere overlæge sælger Rø Auto: 'Folk har tit spurgt mig, hvad pokker det her gik ud på'

Tidligere overlæge sælger Rø Auto: 'Folk har tit spurgt mig, hvad pokker det her gik ud på'
Rø Auto varetager stort set alle serviceydelser på alle bilmærker. Nogle bilmærker tillader dog ikke andre end deres egne værksteder at tilgå bilerne. Det er derfor også ofte, hvis en kunde får ny bil, at Rø Auto mister dem, fortæller Ole Peter Andersen. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 6. JUN 2021 • 09:24
Af:
Marie Hofman
| ABONNENT
6. JUN 2021 • 09:24

Snart vil der være et nyt ansigt at finde på Rø Auto. For byens eneste autoværksted – og en af de få erhvervsdrivende tilbage i byen – gælder nemlig nu, at mangeårige ejer Ole Peter Andersen er klar til at lægge ejerkasketten på hylden.

– Jeg er 75 år, så det er ved at være på tide, lyder det fra ham. Han taler fra sit værksted, hvor han i dag går med den nye ejer, Bo Delgren, der formelt overtager virksomheden den 1. juli. Forud følger to måneders indkøring, hvor Ole Peter Andersen vil afvikle butikken til den nye ejer.

– Vi skal have ordnet en masse praktik med systemer, der skal over i hans navn som dankortterminal, regnskabsbøger og så videre, siger Ole Peter Andersen, der selv har stået for det ben af virksomheden, siden han købte Rø Auto for over 30 år siden.

Hvorfor bilværksted?

Men det er også det eneste, ejeren har haft at gøre med værkstedets daglige drift. For foruden at være ejer af Rø Auto er Ole Peter Andersen måske bedst kendt som mangeårig kirurg og overlæge på Bornholms Hospital samt aktiv venstrepolitiker, hvor han har siddet i kommunalbestyrelsen som formand for børne- og skolevudvalget.

Det har dermed også årene igennem affødt spørgsmål fra mange om, hvorfor han også drev Rø Auto.

– Folk har jo tit spurgt mig, hvad pokker det her gik ud på. Og sandheden er nok, at jeg faktisk ikke ved det, griner Ole Peter Andersen.

Passion for veteranbiler

Han fortæller dog, at han under lægestudiet arbejdede til føden som knallert og cykelsmed. Og her spirede en passion for at "rode med biler", som han siger.

– Jeg har altid godt kunnet lide at lave noget med hænderne, og samtidig tror jeg også, at jeg her så en udfordring i at prøve kræfter med det private, når man nu var offentlig ansat, fortæller Ole Peter Andersen, der aldrig selv har arbejdet på bilerne i værkstedet, men udelukkende stået for regnskaberne og den administrative del. Han har dog på hobbyplan kunne bruge værkstedet til at pleje sin store passion for veteranbiler.

– Jeg har nydt indimellem at kunne have et par veteranbiler stående her, som jeg kunne gå og pille ved, siger Ole Peter Andersen, der i dag har tre veteranbiler i privaten heriblandt en Ford A helt tilbage fra 1929.

Handelslivet går ned ad bakke

Ejeren har selv haft hus ved Bådstavn Havn siden 1975. Han bor dermed også lige uden for Rø by og har fra første hånd kunne følge udviklingen, siden han erhvervede sig autoværkstedet i 1990.

– Handelslivet er jo gået ned ad bakke her, det er der ingen tvivl om. Dengang var en del forretninger med to købmænd, bager og bank. Indbyggertallet er også dalet væsentligt, men vi ser da tilflyttere, og vores kundeskare har været utrolig stabil her, siger Ole Peter Andersen, der havde tre mekanikere ansat, da værkstedet havde allermest at lave.

– Men så kom finanskrisen, og de sidste mange år har vi kørt med en mekaniker, nogle gange halvanden, siger Ole Peter Andersen, der vurderer, at man på nuværende tidspunkt har godt 80 kunder igennem på en måned.


Bo Delgren nærer – ligesom Ole Peter Andersen – stor passion for veteranbiler og har planer om, at Rø Auto skal huse et MG-træf, når han overtager som ejer. Foto: Jacob Jepsen

Skal nok få tiden til at gå

Han tror dermed heller ikke, at den nye ejer, Bo Delgren, får svært ved at få forretningen til at køre.

For der er stadig et marked til Rø Auto, mener han.

– Vi kan jo konkurrere med, at vi har en væsentlig lavere timepris end i Rønne og et rimeligt stort opland. Så jeg tror på, at det nok skal gå godt for Bo, siger Ole Peter Andersen, der også sælger kundekartoteket til den nye ejer.

– Han køber det hele – virksomheden, lokaler, alting. Når jeg er ude af døren, så er jeg ude, smiler Ole Peter Andersen. Og selv er han ikke bange for, at han kommer til at kede sig. Han gik på pension i 2017, men har fortsat en del ejendomme, som han restaurerer.

– Jeg har et udlejningshus her i Rø by, så har jeg en gammel bondegård, jeg er ved at sætte i stand i Humledal – og så har jeg jo en bådehavn tilknyttet mit eget hus, som skal passes – så jeg skal nok få tiden til at gå, siger Ole Peter Andersen.