Thors har rejst ny grænseproblematik for transportministeren

Thors har rejst ny grænseproblematik for transportministeren
Den svenske grænsekontrol og kravet om fremvisning af negativ coronatest videreføres, når Sverige igen fra på onsdag tillader danskere at rejse ind i landet. For bornholmere kan det efter et ophold i Sverige imidlertid være vanskeligt at få adgang til færgen med de særlige bornholmske testkrav. Foto: Jakob Nørmark
| ABONNENT | 26. MAR 2021 • 12:46
Af:
Jacob Nørmark
| ABONNENT
26. MAR 2021 • 12:46

SVERIGE

Ejer man som bornholmer et sommerhus, ødegård eller torp i Sverige, bliver det fra 31. marts muligt at rejse ind i Sverige mod fremvisning af en negativ coronatest.

Udenrigsministeriet fraråder dog fortsat alle rejser til hele verden, inklusiv Sverige, og der gælder ingen undtagelser for ødegårdsrejser.

Men hvis man alligevel vil til Sverige, kan man i forbindelse med hjemrejsen som bornholmer møde et praktisk problem, der ikke rammer andre danskere – testkravet med færgen fra Ystad til Rønne. Skal man rejse over Øresund eller Kattegat, bliver man ikke bedt om at fremvise en test. Adgangen til testcentre i Skåne for udenlandske statsborgere er ikke lige så enkel som i Danmark, og det besværliggør hjemrejsen.

– Vi er vidende om, at der også er bornholmere, som har torp i Sverige, og som – efter svenskerne har lempet indrejserestriktionerne – kan komme derop. Problemet for os på Bornholm er, at vi ved anvendelse af færgen fra Ystad til Rønne skal have en negativ test, hvis man følger de danske regler. Der adskiller Bornholm sig fra den øvrige del af landet, siger borgmester Thomas Thors (S), der har lovet at gøre regeringen opmærksom på problematikken.

– Kirstine van Sabben har rejst spørgsmålet, og det er noget, jeg vil få mulighed for at drøfte med transportministeren, altså at der ikke skal være forskel på reglerne mellem at komme ind i den øvrige del af Danmark og komme til Bornholm fra Sverige.

Han foreslår, at Bornholmslinjen tillader, at man kan blive på vogndækket under overfarten for at undgå smitterisiko.

– I det her meget specielle tilfælde vil jeg mene, at man kan lave en undtagelse. Spørgsmålet er, om man kan være isoleret på færgen ved at blive siddende i bilen og så lade sig teste, når man kommer hjem, siger Thomas Thors og gør samtidig opmærksom på, at et ophold i Sverige og andre lande fortsat medfører karantæne i ti dage eller, indtil man kan fremvise et negativt prøvesvar fra en PCR-test.

Skoleåbning var forsvarlig

På økonomiudvalgsmødet i onsdags diskuterede medlemmerne foruden indrejsesituationen fra Sverige en "evaluering af Bornholm som covid-teststed", står der i referatet.

Folketingets genåbningsplan kunne have været anledning til, at man tog Bornholms særlige testsituation op til overvejelse, men Thomas Thors mener, at det er rigtigt at holde fast i både anbefalingen om ugentlige test og testkravet ved alle rejser.

– Vi skal stadig lade os teste, og alle bornholmere skal lade sig teste én gang om ugen, og vi skal være gode til smitteopsporing. Der ligger nogle muligheder for, at kommunen kan komme ind på et tidligere tidspunkt. Nu kan man selv agere i stedet for at overlade det til Styrelsen for Patientsikkerhed, siger han.

Ved du, hvad de nationale myndigheder har lært på baggrund af de tre og en halv uge, hvor Bornholm har haft en særstatus og testet så mange mennesker?

– Nej, det ved jeg sådan set ikke, ud over at man kan gisne om det. Det er jo, at man har set, at det med et testregime, som vi specielt kører for skolerne, er forsvarligt at åbne op for skolerne. I resten af landet har man endnu ikke taget det fulde skridt som os, siger borgmesteren, der flere gange har udtalt, at han ikke har villet presse på for at få en accelereret genåbning, da det skal være op til sundhedsmyndighederne at afgøre.

Thomas Thors bemærker, at han har modtaget reaktioner fra turisterhvervet, der ærgrer sig over, at restauranterne først må holde åbent 6. maj. Samtidig påpeger han, at de bornholmske uddannelser er længere fremme end i andre landsdele.

– Bornholm har fortsat fordelene på skoleområdet og det gymnasiale og erhvervsuddannelserne, ved at man kan holde fuldt åbent. Og så vi får også de åbninger, der er lagt op til med den nationale tidsplan.