Storsamler betænker designskolen med fornem boggave

Storsamler betænker designskolen med fornem boggave
Hans Henrik Dyhr er kendt som en af landets allerstørste privatsamlere, hvor i nærheden af 40 procent stammer fra bornholmske keramikere. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 6. JUN 2021 • 07:13
Af:
Peter Tiemroth
| ABONNENT
6. JUN 2021 • 07:13

KULTUR

– Det er en helt særlig og værdifuld gave for et mindre sted som vores. Specialiseret og samlet gennem mange år fra hele verden i form af både bøger og kataloger. Langt overvejende om keramik, men også lidt om glas.

Det fortæller den programansvarlige for keramikafdelingen på Det Kongelige Danske Kunstakademis designskole i Nexø, Nina Husted Erichsen, hvor man for nylig – trods coronanedlukningen – modtog syv flyttekasser sjælden og værdifuld faglitteratur.

De er nu katalogiseret og implementeret og indgår i uddannelsesinstitutionens bibliotek, hvor de udgør et værdifuldt tilskud til den samling, som man langsomt med stærkt begrænsede midler selv har fået opbygget siden skolens start i 1997.


Nina Husted Erichsen. Foto: Jacob Jepsen

Det bedste i vente

Gaven kommer fra den efterhånden 82-årige storsamler Hans Henrik Dyhr, der har sendt 80 procent af sin omfattende samling af litteratur om keramik og fem procent om glas til Bornholm, hvis keramik igennem årene han har interesseret sig særligt for.

Gennem mange år har han opbygget et betydeligt vidensarkiv om en lang række keramikere samt en omfattende samling bøger og artikler om emner i relation til keramiske teknikker og keramik i bred almindelighed.

– Og der er mere i vente til den bornholmske designskole, for jeg har gemt det bedste til sidst, smiler Hans Henrik Dyhr.

– Men de sidste 75 værker får skolen imidlertid først, når jeg har stillet træskoene. Det er blandt andet internationale opslagsværker.

Keramik og fødevarer

I 1995 var Dyhr medstifter af foreningen "Keramikkens Venner", som han var formand for indtil for kun et par år siden, og i 2009 blev han optaget som medlem af det prestigefyldte selskab ”Académie Internationale de la Céramique” med hjemsted i Geneve.

Hans Henrik Dyhr er kendt som en af landets allerstørste privatsamlere, hvor i nærheden af 40 procent stammer fra bornholmske keramikere. Og han har adskillige gange stillet sin samling til rådighed for udstillinger, især på museer. Blandt andet i Gudhjem.

– For en ældre herre som mig er det da opmuntrende at opleve, at keramik og fødevarer, som jeg har beskæftiget mig med hele mit voksne liv, netop nu blomstrer med Bornholm som fremtrædende lokalitet, kommenterer han.

Pølser og lakrids

Mens beskæftigelsen med keramik er en hobby, så har Hans Henrik Dyhr, der er cand pharm, også fungeret som smagsdommer i sit professionelle liv som produktudvikler indenfor medicinal-og fødevareindustrien.

Her på øen har han bl. a. medvirket til smagen i de berømte spegepølser fra Store Hallegaard i Østermarie. Og han har på forskellige måder bistået Karamelkompagniet i Gudhjem.

Endelig kan det nævnes, at Hans Henrik Dyhr er ekspert i lakrids, som jo lige som keramikken i disse år er blevet det nye sort. Gennem sit mangeårige arbejde på tyggegummifabrikken Dandy i Vejle har han besøgt og studeret lakridsfabrikker over hele kloden.