Stor intern utilfredshed i Socialdemokratiet efter forlig om budgettet

Stor intern utilfredshed i Socialdemokratiet efter forlig om budgettet
Socialdemokratiets kommunalgruppe med borgmester Thomas Thors i midten. Babyen i hans arme er Maria Fromseier Kjærgaards (til højre for Thors). Foto: Socialdemokratiet
KOMMUNALVALG | BORNHOLM | Tirsdag 14. september 2021 • 19:00
Jakob Marschner
Journalist
KOMMUNALVALG | BORNHOLM | Tirsdag 14. september 2021 • 19:00

Madskolen i Nexø blev midlertidigt reddet efter vrede og uforståenhed, både i kommunalbestyrelsesgruppen, blandt nye kandidater og i partiets bagland. Gruppen i kommunalbestyrelsen var knapt nok involveret i arbejdet med kommunebudgettet. Trods historisk svag meningsmåling fastholder S sin strategi, siger formand Anette Stæhr.

Da der søndag blev ændret en smule på næste års kommunebudget, så madskolen på Paradisbakkeskolen i Nexø alligevel får penge, var det efter ni dages stor utilfredshed blandt mange socialdemokrater på Bornholm.

For nogle tog det form af skuffelse, hos andre vrede, mens andre igen simpelthen var uforstående over for, at deres parti kunne indgå et budgetforlig som det, der bliver Bornholms næste år.

De stærke følelser rakte også ind den ni mand store S-gruppe i kommunalbestyrelsen. Det førte til søndagens møde mellem gruppen og lokalformand Anette Stæhr, der senere søndag mundede ud i en aftale med Venstre om at ændre let på det budgetforlig, som de to partier havde indgået sammen godt en uge forinden.

Det fortæller flere kilder med kendskab til forløbet til Bornholms Tidende.

– Der har været en del, der har udtrykt utilfredshed med kursen og med, at man handlede hen over hovedet på folk. Gruppen i kommunalbestyrelsen havde ikke været særlig involveret i budgettet før i søndags, fortæller en fremtrædende socialdemokrat.

– Utilfredsheden har været ret bred. Folk har været oprørte, og det er den kritik, man prøver at tage luften ud af.

Kritikken og snakken i krogene startede blandt bornholmske socialdemokrater umiddelbart efter, at budgetforligets indhold var kendt. Og at det dermed stod klart, at både madskolen i Nexø og skole- og behandlingstilbuddet DASK var blevet fravalgt, og at budgetforliget også på andre felter ville rammer børn og unge.

Bornholms Tidende erfarer, at utilfredsheden fik flere af Socialdemokratiets kommende kandidater til kommunalvalget til at overveje, om de stadig ønskede at stille op til valget. Formand Anette Stæhr fortæller, at hun ikke har hørt om den slags samtaler og heller ikke selv har haft dem med kommende kandidater.

Hvor flere andre kilder fortæller, at formændene for Socialdemokratiets fire bornholmske partiforeninger har fået en del opkald fra medlemmer, der var utilfredse med budgetforliget, fortæller Anette Stæhr, at det slet ikke har været hendes oplevelse.

– Jeg er kun blevet ringet op af ét medlem. Det handlede om DASK, siger hun.

 

Vi vil prøve at gøre vores bedste for at vinde tilliden hos vores vælgere tilbage. At vinde tilliden tilbage er at sige tingene lige ud, som de er

Anette Stæhr, formand for Socialdemokratiet på Bornholm


Budget uden S var trussel

Da Socialdemokratiet fredag i forrige uge indgik forlig om budgettet med Venstre, skyldtes det ikke kun, at kommunalbestyrelsens partier stod så langt fra hinanden, at et bredt forlig så umuligt ud allerede tidligt i forhandlingerne. Det handlede også om at afværge en fare, som Socialdemokratiet betragtede som reel.

– René Danielsson (DF) sagde åbent, at han ville gå målrettet efter et budget udenom Socialdemokratiet, Den situation tog man alvorligt, fortæller en kilde.

– Det havde været en detronisering af Socialdemokratiet, hvis andre partier havde lavet et budgetforlig udenom os. En detronisering af borgmesterpartiet. Det havde været uacceptabelt at blive sat på bagsædet på den måde, siger vedkommende.

Lokalformand Anette Stæhr nedtoner omfanget af den kritik, som andre beskriver. Søndagens møde, der endte med at ændre let på budgetforliget, kom dog også i stand, fordi gruppen i kommunalbestyrelsen gerne ville have det.

– Der står i pressemeddelelsen, at man gerne har villet diskutere budgettet, og det har vi så gjort her i søndags. Gruppen og Thomas Thors og jeg ville alle sammen gerne have det møde, siger Anette Stæhr.

– Vi hørte, at der var utilfredshed med de her to ting (DASK og madskolens lukning, red.), og gruppen syntes også, at vi skulle prøve at lave det om. Vi snakkede godt og grundigt om det og blev enige om, at man måtte prøve at finde pengene til madskolen. Der har været tilfredshed i gruppen med det, siger hun.

Ingen ny strategi

To historisk dårlige meningsmålinger i træk i august og september får ikke Socialdemokratiet til at ændre strategi frem mod valget, fortæller Anette Stæhr desuden.

– Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg synes, at den meningsmåling er fin. Men jeg siger altid, at meningsmålinger er et øjebliksbillede, og at den der tæller er den på valgdagen. Jeg håber, at det er et øjebliksbillede, siger hun.

– Vi fortsætter, som vi har planlagt. Vi vil selvfølgelig gå ud og snakke med vælgerne. Vi gør det måske en smule tidligere nu, end vi ellers havde planlagt. Vi vil sige de ting, som vi synes er fornuftige at sige omkring budgetforliget.

– Vi vil også prøve at forklare rådhusbyggeriet. Det er jo ikke sådan, at rådhusplanen er et eller andet prestigebyggeri, hvor borgmesteren skal have et flot kontor. Det er i første omgang nogle helt nødvendige renoveringer, som 20 ud af 23 i kommunalbestyrelsen da også stod bag i juni måned, siger Anette Stæhr.

– Valgkampen starter tre uger før valget, og vi vil prøve at gøre vores bedste for at vinde tilliden hos vores vælgere tilbage. At vinde tilliden tilbage er at sige tingene lige ud, som de er.

Nogen ny strategi vil Anette Stæhr dog ikke annoncere. Heller ikke selvom sidste uges meningsmåling af Jysk Analyse for TV 2 Bornholm kun gav Socialdemokratiet fem af kommunalbestyrelsens 23 mandater, i så fald et helt historisk lavpunkt for partiet.

– Jeg ved ikke, om vi skifter strategi. Vi vil prøve at møde vælgerne og prøve at forklare os noget bedre, siger Anette Stæhr.

– Og hvis vi havde tænkt os at gøre noget andet, fik du det ikke at vide.



FÅ ABONNEMENT