Stor befolkningsgruppe er klar til valget: 'Det skal være rart at blive ældre'

Stor befolkningsgruppe er klar til valget: 'Det skal være rart at blive ældre'
Bornholms Ældreråd vil deltage i vælgermøder og debatter, hvor kandidaterne vil blive spurgt om deres syn på ældreområdet, og hvad de vil prioritere. Derudover vil rådet henvende sig direkte til kandidaterne med sit syn på, hvad ældreområdet har af behov. Det fortæller formand Erik A. Larsen. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 29. DEC 2020 • 07:34
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
29. DEC 2020 • 07:34
ÆLDRE

Med mindre end et år til kommunalvalget er de indledende øvelser til en kommende valgkamp så småt i gang. Traditionelt fylder ældreområdet en del, når vælgerne og politikerne prøver at finde hinanden, inden de afgørende kryds skal sættes, og det kommer det nok også til denne gang. Det vil de ældres repræsentanter sørge for.

Ældre Sagen Bornholm regner med at invitere til sit traditionelle vælgermøde, Danske Seniorer Bornholm er klar til at råbe op og skrive læserbreve, og Bornholms Ældreråd vil deltage i møder og debatter samt henvende sig direkte til kandidaterne. Det fortæller formændene til Bornholms Tidende.

– Overskriften på det hele skal være Værdighed i ældreplejen, lyder det fra formand Birger Rasmussen hos Ældre Sagen Bornholm.

Ulige partiprogrammer

Både hos Danske Seniorer Bornholm, ældrerådet og Ældre Sagen Bornholm har formændene gjort sig nogle tanker om, hvilke ældrepolitiske spørgsmål, det er vigtigst at få med i valgkampen.

– Det skal være rart at blive ældre. Man skal ikke frygte manglende hjælp fra kommune, såfremt man får brug for hjælp fra hjemmeplejen eller kommer på plejecenter. Ligeledes er det nødvendigt, at man politisk prioriterer området, ikke mindst med økonomiske midler, der står mål med de opgaver, der er. Området skal tales op, ikke ned, fortæller formand Erik A. Larsen fra Bornholms Ældreråd om sine tanker.

I Ældre Sagen Bornholm har Birger Rasmussen en god håndfuld emner, som ifølge ham er særlig vigtige. Det drejer sig om rengøring, værnemidler, pårørendevejleder, pædagoger, brandsikkerhed og kommunikation, alt sammen emner, hvor foreningen mener, at regionskommunen kan gøre det bedre.

– I 2018 blev der lavet en undersøgelse af brandsikkerhed på landets plejehjem. Boligminister Kåre Dybvad rettede i sommer henvendelse til 35 kommuner i Danmark, der ikke havde lovliggjort brandsikkerheden, men der er stadig kommuner, der ikke er i mål, deriblandt Bornholm, fortæller Birger Rasmussen.


For formand Danny Christensen i Danske Seniorer Bornholm er det vigtigt, at alle partier kommunalpolitisk vil prioritere ældre- og sundhedsplejen fremfor alt andet.

– Det er mig en gåde, hvor ulige partiprogrammerne er, velvidende at alle nulevende bornholmere har en eller flere ældre og svagelige i sin egen familie og nære omgangskreds, og at vi alle kommer i den gruppe, om Gud vil, fortæller han.

Ønske til landspolitikere

I indeværende valgperiode har kristendemokraten Bjarne Hartung Kirkegaard været formand for social- og sundhedsudvalget, som ældreområdet primært hører under. Om muligt vil han gerne lytte endnu mere til græsrødderne i 2021, både medarbejdere, faglige organisationer, de ældres repræsentanter og borgere, som måtte have noget på hjerte om emnet.

– Det er ikke alt, som kan lade sig gøre, men noget kan måske. Og så skal vi også frem for alt lytte til de borgere, brugere og pårørende, som har gode ideer. Forudsat at covid-19-smittetrykket letter, så vi igen kan komme rundt, så vil social- og sundhedsudvalget meget gerne på besøg mange steder, lyder det fra udvalgsformanden.

Som lokalpolitiker har han også selv et ønske, nemlig at landspolitikerne finder en anden tilgang til økonomien på ældreområdet.

– Personligt kunne jeg godt tænke mig at komme længere ud af den tangent, som handler om en form for selvstyrende grupper i hjemmeplejen. Ikke helt let, men værd at gå efter, tror jeg. Det vil sige, at vi skal se, om vi kan løse opgaven tættere på borgeren, fortæller Bjarne Hartung Kirkegaard.