Dem ved Anders Mosbech noget om. Han er ph.d. samt forsknings- og rådgivningschef på Aarhus Universitets afdeling i Risø på Sjælland, og som uddannet biolog arbejder han primært med natur og miljø på Grønland og i Arktis, og der har han ikke mindst beskæftiget sig med edderfulge og kongeedderfugle.
– Det var egentlig det, der bragte mig til Christiansø, for nogle af de metoder, vi har udviklet i Arktis, har vi også prøvet på Christiansø, siger han.
– Og Christiansø kan jo også opfattes som et lille stykke Grønland i Danmark på den måde, at det er det eneste sted i Danmark, vi har de her fuglefjelde, som man ser i Grønland i stor skala. På Græsholmen er der godt nok fladt, men der er alke og lomviger – og ja, nu ser man dem også et par steder på Bornholm, men i små mængder. Græsholmen er mere som et rigtigt fuglefjeld, og fuglene har klaret sig sindssygt godt derude.
Bestanden af edderfuglene på Christiansø er svingende, der er gode og mindre gode yngleår.
– Vi har lavet første optælling sidst i april, og vi skal over og lave endnu en optælling – og nogle er allerede derovre nu – sidst i maj, siger Anders Mosbech, som selv tager til Christiansøs Naturvidenskabelige Feltstation den 22. maj og bliver der en uges tid.