Søofficer og hjemmepasser: 'Jeg får lov til at opleve hver eneste dag med mine børn'

Søofficer og hjemmepasser: 'Jeg får lov til at opleve hver eneste dag med mine børn'
Søofficer og hjemmepasser Helga Støvring Nielsen og hendes fire børn. Fra venstre Egil, tre, Harald, fem, og Gunnar på syv. Stående har vi Hilde på 11 måneder. Faren, David Pedersen, var på arbejde, da billedet blev taget. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 7. MAJ 2021 • 13:53
| ABONNENT
7. MAJ 2021 • 13:53

– Jeg er træt, når jeg går i seng om aftenen, indrømmer Helga Støvring Nielsen.

Men hun elsker sit liv som hjemmepasser og nu også hjemmeunderviser i Vestermarie. Sammen med David Pedersen har hun Gunnar, Harald, Egil og Hilde på henholdsvis syv, fem, to og snart et år. De bor i et hus lige udenfor bygrænsen og er en ud af i alt fem hjemmepasserfamilier i Vestermarie.

Der er mange flere familier som Helgas på Bornholm.

– Der er 45 hjemmepasserfamilier på Bornholm, mindst, siger Helga Støvring Nielsen, 34.

Hun er uddannet søofficer fra det svenske forsvar og har sejlet tre år i den svenske flåde, inden hun flyttede til Bornholm.

Det er netop på grund af det store hjemmepassermiljø, at valget faldt på Bornholm, fortæller hun.

– Der kommer familier fra Tyskland, Holland og Sverige, fordi hjemmeundervisning ikke er tilladt i de lande. Men der kommer også mange fra Danmark på grund af det store netværk, siger Helga Støvring Nielsen.

Har ikke fortrudt et skund

For et år siden dannede hjemmepasserne på Bornholm foreningen Bornholms Frie Familieforening. Der er 45 familier indmeldt med i alt 77 børn. Heraf modtager 37 hjemmeundervisning.

Hver torsdag mødes dem, der har lyst, til fællesarrangementer et sted på øen.

– Sidste uge var det rollespil, i forrige uge var vi på Gamleborg, siger Helga.

Hun har ikke fortrudt beslutningen om at blive hjemmepasser ét sekund.

– Det er en af de bedste beslutninger, jeg nogensinde har truffet. Jeg får lov til at opleve hver eneste dag med mine børn. Alle de små situationer, hvor de spørger om noget eller finder ud af noget. Noget, som andre går glip af, siger hun.

Samtidig indrømmer hun, at det er et fuldtidsjob at passe og undervise sine egne børn. Om aftenen, når børnene er lagt i sang, bruger hun tiden på at læse matematik og forberede næste dags undervisning på nettet.


Gunnar, syv år, borger i børnebyen Vestermarie. Foto: Jacob Jepsen

Vi sparer

I Danmark er det tilladt at hjemmeundervise til og med niende klasse. Men Helga og David har ikke tænkt så langt frem.

– Vi tager et år ad gangen. Jeg tænker sådan her: det er mine børn. Jeg lærer dem at gå og snakke. Så kan jeg også lære dem at skrive og læse, siger hun. Et simpelt regnestykke siger hende, at en lærer til fire børn, er bedre end en lærer til 24.

Hvordan får man økonomien til at hænge sammen som hjemmepasserfamilie?

– Vi sparer. Jeg får børnepenge, David arbejder som tilkaldevikar på et handicapcenter og gør rent i sommerhuse. Vi mangler ikke noget. Og vi får lov til at se vores børn vokse op.