Sine er en af de nye ejere af Østre Skole

Sine er en af de nye ejere af Østre Skole
Sine Åkerman er en del af den investorgruppe, som køber Østre Skole for at lave bygningerne om til lejeboliger. Hun fortæller, at gruppen er meget glade over regionskommunens modtagelse af købstilbuddet, ligesom hun roser regionskommunens samarbejdsvilje. Foto: Jesper Gynther
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 15. DEC 2021 • 19:08
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
15. DEC 2021 • 19:08

I november besluttede kommunalbestyrelsen at sælge Østre Skole til en investorgruppe, som vil lave bygningerne om til lejeboliger samt bygge nye lejeboliger på området. Indtil videre har køberne været anonyme, men nu står én fra investorgruppen frem og afslører blandt andet, at det måske bliver muligt for foreninger fortsat at benytte kælderlokalerne.


Det er en investorgruppe på fem partnere, der har købt Østre Skole, og Sine Åkerman er en af dem. Hun er netop flyttet til Allinge, og meningen er, at hun som direktør for investorgruppens selskab skal have meget at gøre med omdannelsen af skolen til lejeboliger.

Kommunalbestyrelsen besluttede den 25. november at sælge Østre Skole til investorgruppen for 6.750.000 kroner eksklusive moms, og planen er, at investorgruppen i samarbejde med arkitektgruppen Arkitema henover de kommende år skal etablere 114 lejeboliger fordelt på cirka 64 boliger i de eksisterende bygninger og cirka 50 boliger som nybyggeri.

Det er en spændende opgave at gå i kast med, og vi er meget ydmyge overfor at skulle tage bygningerne ind i en ny tid

Sine Åkerman, repræsentant for investorgruppen, der har købt Østre Skole

– Det er en spændende opgave at gå i kast med, og vi er meget ydmyge overfor at skulle tage bygningerne ind i en ny tid, fortæller Sine Åkerman, som er den første fra investorgruppen, som står frem i offentligheden, mens resten kommer til at gøre det samme, når købet bliver underskrevet i januar.


Sporteren

Investorgruppen vil tilføre et nybyggeri på "Sporteren" (toetagers bolig-enheder), og hele området vil blive bundet sammen med den omkringliggende by via et gennemgående stisystem og offentligt tilgængelige uderum.

Indflytning om et par år

Investorgruppen fik øje på Østre Skole i august, og hun kalder det for nogle "pragtfulde bygninger", som investorgruppen ikke kan forestille sig at rive ned.

Planen er at etablere familieboliger i de gamle pavilloner i skolegården og skolebygningen mod Pingels Allé, imens de nyere, lange etplans fløje langs Svanekevej og Andr. Riis Vej får et opgraderet visuelt udtryk og omdannes til seniorboliger og seniorbofællesskab.

– Vores mål er at bygningerne skal stå her i flere 100 år endnu, og at de skal være rammerne om menneskers liv, siger hun og fortæller, at det ligger investorgruppen meget på sinde at være med til at sørge for boliger, så regionskommunens mål om en befolkningstilvækst henover de kommende år kan lade sig gøre.

Det kommer dog til at tage et par år, før de første beboere kan flytte ind. Sine Åkerman forventer således, at det kommende år vil gå med planlægning og skitser, ligesom der skal laves en ny lokalplan. Hun fortæller desuden, at prisen for lejeboligerne vil lægge sig op ad det lejeniveau, der findes i forvejen i Rønne. Hun kan også fortælle, at pensionistboligerne bliver i omegnen af 85 m2, mens boligerne i de gamle bygninger bliver af varierende størrelse.

Foreninger kan måske blive

Siden det blev offentliggjort, at investorgruppen kommer til at købe Østre Skole, har flere foreninger frygtet for fremtiden. Der er nemlig en skytteforening, en bordtennisforening og en stensamler-forening, som benytter nogle af lokalerne på Østre Skole, blandt andet i kælderen.

Sine Åkerman kan dog berolige foreningerne med, at de ikke bliver smidt på gaden, når investorgruppen får skødet til bygningerne til januar.

– Vi har ingen planer om at opsige dem, siger Sine Åkerman, som ikke afviser, at foreningerne også på sigt kan få lov at blive. Først skal det dog undersøges, om det praktisk kan lade sig gøre, og derfor vil hun først tage kontakt til foreningerne i det nye år, når hun ved mere.

Derudover fortæller hun, at investorgruppen gerne ser, at den gamle gymnastiksal bliver brugt af de kommende beboere til forskellige aktiviteter.


Projektet

Investorer vil bygge op til 114 boliger fordelt på cirka 64 boliger i de eksisterende bygninger og cirka 50 boliger som nybyggeri. Grafik: BRK


Projektet hedder "Boliger og byliv i historiske rammer", og indeholdt i købstilbuddet er også en aftale om, at Bornholms Regionskommune i en periode på tre år lejer administrationsbygningen, dennes sidebygning samt den nuværende SFO.

Børnehuset Signalhuset, misbrugsbehandlingen i Villa Maria og den kommunale tandpleje indgår ikke som en del af salget.

Når aftalegrundlaget er helt på plads, skal der udarbejdes ny lokalplan for området, før Arkitema og investorgruppen kan projektere og igangsætte byggerierne som beskrevet i projektet.