Schow vælger at lytte til åbninger og muligheder: Den ukuelige optimist

Schow vælger at lytte til åbninger og muligheder: Den ukuelige optimist
Søren Schow. Foto: Jens-Erik Larsen
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT | 15. SEP 2021 • 17:30
Jakob Nørmark
Journalist
POLITIK | BORNHOLM | ABONNENT
15. SEP 2021 • 17:30

Når Søren Schow lytter til kritikken af hans arbejde de forgangne fire år fra Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten, hæfter han sig ved de åbninger og muligheder, som han finder, når han analyserer udmeldingerne fra Kirstine van Sabben og René Danielsson.

Du har læst kritikken fra Kirstine van Sabben og hendes udtalelser om manglende tillid til dig. Hvad siger du til det?

– Det er kommet efter et møde, som, jeg syntes, var ganske fornuftigt. På mødet spurgte vi faktisk ikke om, hvem de ville pege på som borgmester. Der er vi slet ikke endnu. Og at de så ønsker at gå ud og skabe den fortælling, går jeg ud fra, er en del af deres valgkamp. Det er vel et led i at fremhæve sig selv, at man prøver at nedgøre andre mennesker.

Så mødet handlede mere om den politiske substans end på at fordele poster?

– Ja, når vi siger, at vi godt vil prøve at samle den blå side, er det, hvad vi prøver på. Vi har ikke snakket om borgmesterposten endnu, hvem det skal være, hvordan og hvorledes. Vi er udmærket klar over, at andre går efter borgmesterposten, så det ville være lidt tåbeligt at fokusere på det lige fra starten. Vi vil gerne fokusere på sammenholdet, og hvad vi kan være fælles og enige om. Det var vores formål med mødet – ikke at de skulle pege på mig eller sig selv.

Van Sabben anfører, at der i det løbende arbejde i kommunalbestyrelsen har manglet sammenhold blandt de borgerlige. Hun har anset dig for at være en oppositionsleder, der som formand for det største parti ikke har været god nok til at samle Bornholmerlisten, Dansk Folkeparti og jer selv i Venstre. Tager du den kritik til efterretning?

– Nej, det vil jeg sådan ikke tage til efterretning. Hun spørger jo ind til vores politiske strategi, og hvordan vi har valgt at være i opposition. I Venstre har vi tydeligt meldt ud, at vi har haft lyst til at være i opposition for os selv. I partiet og i gruppen har der været et ønske om at være uafhængige af alle andre for at se, om vi kunne føre den politik og indgå i de samarbejder, der har været mulighed for. Vi har ikke forsøgt at tegne en samlet opposition, der kunne være en modpol til de andre, for det mente vi ikke ville være særligt konstruktivt. Så vi har haft en anden tilgang til at være i opposition. Hvis den øvrige opposition har haft en forventning om, at vi skulle invitere dem med for at være en negativ opposition, kan jeg kan godt forstå dem. Men det har bare ikke været Venstres ønske. Man kan godt give mig skylden for det, men det er faktisk et samlet Venstre, der har besluttet det.

Forestillede I jer, at Venstre ville kunne opnå større politisk indflydelse med den strategi?

– Lige præcis. Fra starten blev vi spurgt, om vi ville besætte de forskellige næstformandsposter i udvalgene. Vi havde en drøftelse i partiet om, hvad der ville være af fordele og ulemper ved det. Vi endte med at sige, at det ville vi godt, fordi vi godt kunne se fordelene, og at vi får mere indflydelse ved at sidde på næstformændsposterne. Jeg ved godt, at det ikke var den tilgang, Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten havde. De vil hellere stå udenfor, siger Søren Schow.

Venstres borgmesterkandidat fortæller, at Venstres solostrategi efter fire år ændrer sig, fordi kommunalvalget er rundt om hjørnet, og mødet i mandags var første led i forsøget på at samle den blå side af byrådssalen.

– Nu er vi ude i en valgkamp, så derfor vil vi prøve at samle den borgerlige side. Vi skal forberede os på de næste fire år, og de næste fire år vil vi godt sidde med et borgerligt flertal for at se, om vi kan løfte Bornholm ud af den knibe og suppedas, som de røde partier har sat Bornholm i.

René Danielsson siger, at han har savnet en klar linje og ikke har været i stand til at forudsige, hvad Venstre mener i de forskellige sager. Blandt andet har han savnet den liberale ideologi. Er der noget om, at du som formand ikke har ført den mest liberale linje?

– Nej, det er jeg ikke enig i, hvis det er opfattelsen. Vi går meget ind for frihed og forældrenes ret til at vælge frit. Det gør vi også på ældreområdet, og vi har utallige gange fremsat forslag om, at vi skulle tilpasse ældreområdet, så private udbydere af service og pleje kunne komme ind, men det bliver hældt ned ad brættet hver gang. Og jeg synes sådan set ikke, vi har fået opbakning fra Dansk Folkeparti. Der er en politisk virkelighed og en virkelighed, som den opfattes af Bornholmerlisten og Dansk Folkeparti. Hvordan de tolker den, må de sådan set selv om. Jeg er helt tryg ved den måde, som vi har ført politik på, og den linje, vi har lagt.

Søren Schow forklarer, at Venstres linje afhænger af de enkelte personer, som har plads i kommunalbestyrelsens udvalg, og derfor kan han som gruppeformand ikke tage ansvaret for, at linjen er helt stringent.

– I Venstre er det sådan, at de, der sidder i udvalgene, har meget store beføjelser. Og på social- og sundhedsområdet er det Carsten.

Jeg sidder ikke og forhandler hvert eneste udvalg som gruppeformand. Det har jeg et medlem til at gøre. I natur- og miljøudvalget er det Else Merete (Knoop, red.), der snakker med Leif Olsen (udvalgsformand, SF, red). Jeg snakker sådan set aldrig med Leif Olsen, medmindre det foregår i gruppeudvalgskredsen, hvor vi kan trække de store linjer. Politikken foregår ude i udvalgene, og det er medlemmerne, der fører den.

René Danielsson fortæller i dag, at han i mandags efterspurgte, at Venstre trækker sig i budgetaftalens del om rådhusbyggeriet, og at det er dét, som kunne gøre, at Dansk Folkeparti i højere grad ville kunne slutte om dig som borgmesterkandidat. Står du fuldstændig fast på den aftale, du har indgået med Thomas Thors?

– Når jeg hører Dansk Folkeparti og René Danielsson, hører jeg det sådan, at de ikke er totalt afvisende over for mig som borgmester.

Ja, medmindre det er totalt urealistisk det, som de efterspørger.

– Så sætter du bare en anden præmis op. Men det, som jeg hører, er, at de ikke er afvisende for, at jeg skal være borgmester.

Var det også det indtryk, du fik i mandags?

– Ja, det er det da. Når de fortæller, hvad der skal til for, at de vil pege på mig, så jeg ved, at de godt vil pege på mig. Det er den ene ting i det, og det andet er nogle forudsætninger. Men forudsætninger ændrer sig altid. Der kunne også komme noget andet op, som måske havde været mere spændende for dem. Så det, jeg hører, er en indrømmelse om, at de godt vil pege på mig. Jeg lytter til, hvad Linda siger om mig. Men når jeg skræller det væk, som jeg opfatter som retorik og taktik, bliver der sagt, "vi vil godt snakke, men vi vil også snakke betingelser". Det er en god indgang, synes jeg. Når Kirstine siger, "Jeg kan ikke pege på Søren Schow, for jeg kan ikke stole på ham" – det sagde hun ikke på mødet, men åbenbart til dig – skal man huske, at hun på mødet stadigvæk sagde, at vi godt kan være enige om forskellige politikker. Så skellet er altså ikke større. Jeg har ikke en forventning om, at jeg skal have personlige relationer til de politikere, jeg er iblandt. Jeg er i kommunalbestyrelsen for at lave politik. Personlige relationer har jeg med mine venner og familie.

Midt i snakken om kritikken fra van Sabben og Danielsson fremhæver Søren Schow de to partier, der ikke forlod mødet, inden det var overstået.

– Og så har vi de to andre, Nye Borgerlige og De Konservative, som er enormt rolige i deres tilgang til at sætte sig sammen med den øvrige familie i blå blok. Samlet set synes jeg faktisk, at det er et godt udgangspunkt for den kommende valgkamp og de næste fire år.

– Jeg vælger at lytte til åbninger og muligheder. Og de er der altså, fastslår Søren Schow.

Men med hensyn til rådhusbyggeriet; kan der komme nogen som helst åbning frem mod I skal behandle budgettet i kommunalbestyrelsen?

– Nej, siger Søren Schow og griner efter en lille pause.

– Vi springer ikke fra det budgetforlig. Vi synes jo, at Venstre har fået nogle rigtig gode fingeraftryk med erhvervsfremme og DGI-stadion, så vi kan få flere byggegrunde i Rønne, som vi mangler enormt, siger Søren Schow og nævner hallen i Snogebæk, der får tilført penge i 2025, og penge til behandlingsindsatser på børneområdet som andre fingeraftryk fra Venstre.