Sagen om Præstemosen er afgjort: Mejeri får femcifret bøde

Sagen om Præstemosen er afgjort: Mejeri får femcifret bøde
Flere hundrede store, døde karper blev efter forureningen hevet op af Præstemosen. Derudover døde også tusindvis af skaller og andre fredfisk. Privatfoto fra november 2020
MILJØ | KLEMENSKER | ABONNENT | 10. SEP 2021 • 17:30
Sofie Møller
Journalist
MILJØ | KLEMENSKER | ABONNENT
10. SEP 2021 • 17:30

Regionskommunen har fået medhold i sin anmeldelse af Bornholms Andelsmejeri efter det massive spildevandsudslip i Præstemosen i Klemensker i november sidste år.


Bornholms Andelsmejeri har fået en bøde på 60.000 kroner for forureningen af Præstemosen 3. november sidste år. Det fremgår af en aktindsigt, som Tidende har fået i bødeforelægget, der er sendt fra Anklagemyndigheden til Bornholms Andelsmejeri.

Mejeridirektør Per Olesen fortæller, at man havde forventet, der ville komme en bøde, som man også har valgt at betale uden modsigelse.

– Vi havde på fornemmelsen, at der efter anmeldelsen ville komme en bøde. Sådan er det jo. Laver du en forurening, må du stå til ansvar for den, og det har vi så gjort nu ved at betale bøden, siger han.

Ifølge anklager Anne Moe er selve beløbet vurderet på baggrund af faste takster.

– Der er nogle takster, der fremgår af en rigsadvokatmeddelelse, som vi læner os op ad. Her er det mere eller mindre givet, hvad bødens størrelse skal være ud fra, hvilken overtrædelse man har lavet, og derfor er bøden endt på 60.000 kroner, forklarer hun.

Ude af vores hænder

Det var Bornholms Regionskommune ved Center for Natur, Miljø og Fritid, der tilbage i december sidste år anmeldte Bornholms Andelsmejeri til politiet for ulovligt at have forurenet Præstemosen i Klemensker med tilhørende vandløb. Derudover blev mejeriet også anmeldt for at have undladt straks at orientere tilsynsmyndigheden om forureningen.

Michael Brandt-Bernbom, leder af Natur & Miljø, fortæller, at siden anmeldelsen har sagen været ude af kommunens hænder.

– I det øjeblik vi afgav en politianmeldelse, var sagen sådan set slut for os, for så kunne vi ikke gøre mere. Derefter har det været op til politiet og siden anklagemyndigheden at vurdere, om det vi fremlagde, er nok til, at de vil rejse tiltale. Det har de så gjort, og så er sagen sådan set afsluttet, siger han og uddyber efterfølgende:

– Men selvfølgelig har vi ventet på afgørelsen, da vi i kommunen meget gerne skulle holde os indenfor lovens rammer, og ikke begynde at rejse en masse sager, som ikke bliver til noget.

Hvorvidt man i regionskommunen mener, at bødens størrelse er passende eller ej, har Michael Brandt-Bernbom ikke nogen kommentarer til.

– Vi ikke sige andet end, at det er anklagemyndighedens vurdering. Det er dem, der suverænt bestemmer det. For os at se er den ikke meget længere. Så vidt angår politianmeldelsen er sagen altså afsluttet, siger han.

Med sagens afslutning fortæller Per Olesen, at mejeriet også er videre.

– Vi er selvfølgelig kede af, det er sket, men det er, hvad der sker. Nu er sagen afsluttet, og så er vi videre, siger han. 

FÅ ABONNEMENT