Sag om omfattende blufærdighedskrænkelse: 'Han lagde sit erigerede lem i min hånd'

Sag om omfattende blufærdighedskrænkelse: 'Han lagde sit erigerede lem i min hånd'
Retten på Bornholm. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 8. FEB 2021 • 18:21
Mads Westermann
Journalist
| ABONNENT
8. FEB 2021 • 18:21

BLUFÆRDIGHEDSKRÆNKELSE

En 66-årig mand fra Aakirkeby står ved Retten i Rønne tiltalt for i alt 12 tilfælde af blufærdighedskrænkelse overfor ni forskellige kvinder.

Krænkelserne, som ifølge anklageskriftet blev udført, mens den 66-årige foretog behandlinger på kvinderne på en klinik, han i adskillige år har drevet sammen med sin hustru i parrets hjem.

Fordi retten besluttede at imødekomme en anmodning fra den 66-åriges forsvarer om at få nedlagt navneforbud, må hverken mandens navn, stilling eller bopæl nævnes, og det er derfor ikke muligt at beskrive hvilke typer af behandling, kvinderne modtog.

Erigeret penis

Fire af de forurettede kvinder afgav mandag forklaring i retten. De forklarede samstemmende, at de havde oplevet, at den 66-årige under behandlingen havde berørt dem på kønsorganerne og på brysterne på en måde, som de følte grænseoverskridende og ubehageligt, og som de mente lå ud over den behandling, de havde engageret den 66-årige til.

De fortalte endvidere, hvordan de havde oplevet, at den 66-årige under behandlingen havde strøget sin erigerede penis mod deres krop og havde placeret den i deres hænder. Nogle gange, mens den var dækket af stoffet fra de joggingbukser, som manden bar. I et enkelt tilfælde direkte i en kvindes hånd uden buksernes stof imellem.

Enkelte af kvinderne har ifølge anklageskriftet også oplevet, at den tiltalte har taget fat i deres brystvorter, og i et enkel tilfælde også berørt en kvinde mellem skamlæberne og ført sin finger ind i kvindens skede.

To af kvinderne forklarede desuden, hvordan de under behandlingerne havde oplevet, at den tiltalte havde berørt sin penis og havde haft et ophidset åndedræt.

Udsat i sidste øjeblik

Selv om krænkelserne ifølge anklageskriftet fandt sted fra maj 2016 frem til slutningen september 2020, er hovedparten af anmeldelserne fra de ni kvinder først blevet indgivet i november 2020.

Her var der i første omgang berammet et retsmøde, hvor den 66-årige var tiltalt for et enkelt tilfælde af blufærdighedskrænkelse. En krænkelse som skulle have fundet sted i slutningen af september 2020.

Da denne sag blev omtalt i bornholmske medier, besluttede de otte øvrige kvinder, som mener sig krænket, til også at fortælle politiet om deres oplevelser med den 66-årige tiltalte.

Anklagemyndigheden besluttede sig derfor i sidste øjeblik for at udsætte retssagen mod den 66-årige, indtil de nye anklager var efterforsket.

Var i tvivl

At kvinderne ikke havde anmeldt den 66-årige til politiet umiddelbart efter de krænkelser, som de siger, de har været udsat for, skyldes ifølge de fire kvinder, der mandag blev afhørt i retten, at de for nogles vedkommende var usikre på, om den 66-årige havde udvist krænkende adfærd, eller om det var dem, som havde misforstået situationen.

En anden af kvinderne fortæller, at hun tøvede med at anmelde den 66-årige for de krænkelser, som hun mener sig udsat for, fordi hun skammede sig over situationen.

– Det var først, da jeg så sagen omtalt i medierne, at jeg fik modet til at ringe til politiet og fortælle, at det havde jeg også oplevet, forklarede en af kvinderne, som over en periode på fem år i alt havde aflagt i alt fire besøg på den tiltaltes klinik, inden hun besluttede sig for at melde ham til poltiiet.

De første tre gange var hun ifølge sin egen forklaring i tvivl om, først ved det fjerde besøg forsvandt hendes tvivl.

– Da han lagde sit lem i hånden på mig, var jeg overbevist om, at der skete noget, som var forkert, forklarede kvinden i retten.

Supersejt

Hun forklarede videre, at hun, da hun så medieomtalen af sagen, havde besluttet, at den ene kvinde, som havde anmeldt den 66-årige, ikke skulle stå alene med sin anklage.

– Jeg synes, at det er supersejt, at hun står frem, sagde kvinden i retten.

Hun havde efter sin egen politianmeldelse af den 66-årige postet et link til medieomtalen af sagen og opfordret andre, der havde tilsvarende oplevelser med den 66-årige, til også at anmelde det til politiet.

– Via Facebook fik jeg kontakt til andre kvinder, der havde oplevet det samme, som jeg havde, og til mænd, der var gift med kvinder, der havde haft tilsvarende oplevelser, fortalte den forurettede kvinde.

Da den 66-åriges forsvarer spurgte kvinden, om hun havde udvekslet detaljer om sine egne oplevelser med den 66-årige med andre Facebook-brugere, eller om hun havde fået beskrevet detaljer fra andres oplevelser med den tiltalte, forklarede hun, at dette ikke var tilfældet.

– Jeg har ikke snakket om mine egne eller andres oplevelser. Jeg ved slet ikke, hvem de andre kvinder er, besvarede hun spørgsmålet.

Nægtede sig skyldig

I retten nægtede den 66-årige tiltalte at være skyldig i nogle af de ni forhold, han er tiltalt for.

Han gav udtryk for, at han var temmelig uforstående over for anklagerne, og at nogle af de anklagepunkter, som han er tiltalt for, slet ikke ville kunne lade sig gøre på den måde, de er beskrevet.

Det skyldes blandt andet, at der under nogle af de behandliger, hvor der ifølge kvinderne har fundet krænkelser sted, har været andre personer til stede i det samme lokale, mens krænkelserne skulle være foregået. Blandet andet den tiltaltes egen hustru samt pårørende eller bekendte til de krænkede kvinder.

Han forklarede endvidere, at dele af den behandling, han udfører, involverer berøring tæt på kønsorganerne eller på brysterne, og at det havde han måske ikke altid været tilstrækkeligt opmærksom på at forklare kunderne inden behandlingerne.

At han skulle have haft erigeret lem, og at han skulle have placeret dette i hånden på nogle af kvinderne, det afviste han pure.

Sagen fortsætter onsdag, hvor der forventes at falde dom.