S og V styrtbløder i måling efter forlig om budgettet – Enhedslisten buldrer frem
Borgmester Thomas Thors og Venstres gruppeformand Søren Schow blev i sidste uge enige om et kommunalt budget for 2022. Det straffes både Socialdemokratiet og Venstre for i en ny meningsmåling for TV2/Bornholm. Foto: Jacob Jepsen/Christina Skovmose

KOMMUNALVALG | BORNHOLM | GRATIS
10. SEP 2021 • 11:30
Jakob Marschner
Journalist

S og V styrtbløder i måling efter forlig om budgettet – Enhedslisten buldrer frem

Socialdemokratiet er næsten halveret i forhold til sin bedste måling på Bornholm i ny meningsmåling for TV2/Bornholm. Også Venstre ser ud til at blive straffet af vælgerne for det nye budgetforlig. For første gang i en måling på Bornholm har S og V ikke flertal sammen. Stærkt fremstormende Enhedslisten er i målingen kun to procentpoint mindre end S.

 

Både Socialdemokratiet og Venstre går kraftigt tilbage i en ny meningsmåling, som Jysk Analyse har gennemført for TV2/Bornholm fra mandag til onsdag i denne uge. For første gang nogensinde i en bornholmsk meningsmåling har S og V ikke flertal sammen, men kan kun mønstre lige over 40 procent af vælgerne i alt.

Socialdemokratiet står til kun fem mandater i den nye måling. Også Venstre står til fem mandater af kommunalbestyrelsens i alt 23. Det samme gør Enhedslisten, mens målingen giver uændrede fire mandater til Dansk Folkeparti. De fire partier, to røde og to blå, står dermed i meningsmålingen til at få alle mandater pånær fire.

Målingen gør Kristendemokraterne til tungen på vægtskålen og partiet med det sandsynligvis afgørende mandat, hvis valgresultatet bliver som meningsmålingen. Både rød blok (Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten) og blå blok (Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Bornholmerlisten) står i målingen til 11 mandater tilsammen. Det tolvte og i så fald sandsynligvis afgørende mandat tilhører i målingen Bjarne Hartung Kirkegaard (KD).

Enhedslisten buldrer frem, står til hver femte stemme og er i målingen kun to procentpoint fra at være lige så stor som Socialdemokratiet og dermed blive det største parti på Bornholm. Meningsmålingen er også rigtig god for Dansk Folkeparti, der bliver målt til 15,3 procent af stemmerne og er meget tæt på sit seneste valgresultat, selvom partiet siden da er gået stærkt tilbage på landsplan.

I målingen, der dermed er gennemført umiddelbart efter at Socialdemokratiet og Venstre for en uge siden indgik forlig om næste års kommunebudget, går Socialdemokratiet yderligere godt 4 procentpoint tilbage i forhold til TV2/Bornholms måling fra august, der var Socialdemokratiets dårligste meningsmåling nogensinde på Bornholm.

Kun 22,1 procent af de 1.087 adspurgte bornholmske vælgere har i denne uge fortalt Jysk Analyse, at de vil stemme på Socialdemokratiet, hvis der var kommunalvalg i morgen. S blev målt til 26,2 procent i august og fik 34,2 procent af stemmerne ved valget for snart fire år siden. Borgmesterpartiet ligger dermed 12 procentpoint under valgresultatet i den nye meningsmåling.

I august kunne Venstre glæde sig over en måling, der gav partiet 24,4 procent og en fremgang på næsten seks procentpoint i forhold til det seneste valgresultat. Den fremgang er helt forsvundet i den nye måling, der med 18,1 procent endda sender Venstre en smule under valgresultatets 18,6 procent af stemmerne.

Klik på grafikken for at se den i en større udgave. Grafik: Christina Skovmose


EL tordner frem

Præcis som i august er Enhedslisten målingens helt store vinder. Med 20,3 procent i den nye måling står viceborgmester Morten Riis' parti til godt hver femte stemme.

I forhold til målingen i august (15,5 procent), der dengang var Enhedslistens i særklasse bedste nogensinde på Bornholm, har partiet i den nye måling vundet yderligere fem procentpoint. Enhedslisten fik 6,3 procent af stemmerne ved valget for snart fire år siden og er dermed ret præcist vokset til tredobbelt størrelse i den nye meningsmåling.

Fremgang er der også for Bornholmerlisten, der blev målt til 1,6 procent i august, men til 3,7 procent i denne uge. Nye Borgerlige går yderligere en smule frem og er ifølge den nye måling tæt på en plads i kommunalbestyrelsen. Både for Nye Borgerlige, SF og Kristendemokraterne, der begge går en smule tilbage, er forskellene fra målingen i august til den nye i denne uge dog så små, at man ikke kan tale om nogen sikker tendens.

I forhold til målingen i august har Konservative smidt næsten et procentpoint og står nu til 2,8 procent mod 3,6 procent i august. Radikale er gået den anden vej i samme størrelsesorden og har vundet 0,7 procent fra augustmålingens 1,7 procent af stemmerne til nu 2,4 procent. Og hvor slet ingen angav at ville stemme på Liberal Alliance i august, har 1,4 procent af de adspurgte bornholmere gjort det denne gang.Flere nyheder