Rønne Havn skal udvides for 300 millioner kroner
Rønne Havn har valgt MT Højgaard Danmark til at stå for anden etape af fremtidssikringen af havnen. Pressefoto: Rønne Havn

6. MAJ 2021 • 10:18 • AF HENRIK NIELSEN • GRATIS

Rønne Havn skal udvides for 300 millioner kroner

HAVN

Rønne Havn A/S har indgået en kontrakt med entreprenørselskabet MT Højgaard Danmark om en udvidelse af ydermolen med 450 meter. MT Højgaard Danmark har vundet kontrakten på opgaven efter et EU-udbud af totalentreprisen, fremgår det af en pressemeddelelse.

Udvidelsen er anden etape af havnens masterplan, som skal forberede Rønne Havn A/S til de øgede krav, der stilles fra havnens kunder. Samtidig skal udvidelsen bidrage til at fremtidssikre erhvervshavnefunktionen på Bornholm.

Med udbygningen får havnen ekstra kajplads og areal til montering af store havmøller, og samtidig vil den sydlige bølgebryder blive forlænget med 450 meter. Vanddybden i havnebassinet bliver 11 meter, som også er dybden i resten af erhvervshavnen.

– Vi er glade for, at vi nu kan fortsætte den næste etape af havneudvidelsen i forhold til vores masterplan. Udvidelsen giver os yderligere 450 meter solid ydermole, og vi har samtidig en option på at få bygget yderligere 300 meter tunglastskaj. Med den kommende udvidelse kan vi som havn fortsætte den vækst, vi oplever inden for offshore-vind på Bornholm, siger administrerende direktør Thomas Bendtsen hos Rønne Havn i pressemeddelelsen.

Havnens ambition er at fastholde positionen som den mest attraktive havn i Østersøen for installation af havvind.

– Den konkurrenceposition bliver styrket markant med den kommende udbygning, siger Thomas Bendtsen.

Fantastisk spændende opgave

I de forskellige faser af udbygningen har MT Højgaard Danmark valgt at bruge en række lokale underleverandører. De første skidt begynder i løbet af maj, og den nye del af molen og de 300 meter kaj forventes at stå færdigt i november 2022.

Ud over MT Højgaard Danmark bød to andre entreprenører på entreprisen, som Rønne Havn A/S forventer samlet vil beløbe sig til cirka 300 millioner kroner.

– Det er en fantastisk spændende opgave og den største vandbyggeopgave for MT Højgaard Danmark i mange år. Vi er stolte over at være med til at fremtidssikre Bornholms vigtigste havn, siger afdelingsdirektør Jimmy Laursen i MT Højgaard Danmark i pressemeddelelsen.

MT Højgaard Danmark har valgt at bruge Rambøll som rådgiver på projektet, og finske Wasa Dredging skal stå for uddybningen af havnen.

Lokale stenmaterialer

I anlægsarbejdet skal MT Højgaard Danmark tage hensyn til de særlige vejrforhold, der gør sig gældende i området. Vejrforholdene i Rønne Havn kan sammenlignes med de allermest udsatte steder på den jyske vestkyst. Det betyder, at der blandt andet skal bruges meget store sten til den nye mole.

– Vi skal bruge 500.000 ton sten og kommer til at håndtere sten på op til 30 ton. Det svarer til en sten på størrelse med et lille børneværelse, så de skal transpores til stedet på lastbiler en eller to ad gangen. Det er altså tungt arbejde, der skal udføres, som kræver noget helt særligt udstyr. Vores gravemaskiner er større end 200 ton, siger projektchef Dan Locht fra MT Højgaard Danmark i pressemeddelelsen.

Han glæder sig over, at der er mulighed for at bruge lokale stenmaterialer.

– Vi vil rigtig gerne sikre den lokale forankring af projektet og har blandt andet indgået aftaler med en række bornholmske stenbrud om at levere størstedelen af stenene til projektet i stedet for at få leveret fra Norge og Sverige, som man normalt gør. Det er vi rigtig glade for, fordi det både mindsker miljøpåvirkning i forbindelse med transport og sikrer ekstra lokal beskæftigelse, siger Dan Locht.
Rubrikannoncer

Med flere tusinde besøgende hver dag, vil din rubrikannonce her være et godt sted at få dit budskab ud.


Bornholms Tidende
Nørregade 11-19
DK-3700 Rønne
CVR Nr: 35244115

Tlf.: 5690 3000
E-mail: Redaktionen

Chefredaktion
Nanna Krogh (konstitueret chefredaktør)
nk@bornholmstidende.dk

Direktion
Kim Eland (adm. direktør)

Webmaster: Webmaster

Kontakt
Kontakt os
Abonnementsbetingelser
Cookie og privatlivspolitikHotline
Har du et tip eller hastende
redaktionelle henvendelser uden
for kontortid er du velkommen til at bruge linket her:Tip avisen.

© Copyright 2021 Bornholms Tidende.