Ret bliver pligt: Så meget fylder kvinderne på kasernen i dag

NYHED | ABONNENT | 27. JAN 2023 • 11:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
27. JAN 2023 • 11:00

Hos Opklaringsbataljonen på Almegårds Kaserne tror bataljonschef Uffe Geckler Pedersen ikke, at det vil medføre de store ændringer, hvis kvinder bliver omfattet af værnepligten.

 

Hos Opklaringsbataljonen på Almegårds Kaserne bliver det modtaget med ophøjet ro, at der i Folketinget er politisk flertal for, at værnepligten også skal omfatte kvinder. Bataljonschef Uffe Geckler Pedersen tror ikke, at det kommer til at gøre den store forskel, da man allerede er vant til at have både kvinder og mænd på sine indkaldelseshold.

– Det har svinget lidt fra hold til hold, mens jeg har været her, men omkring 30 procent har været kvinder på hvert af indkaldelsesholdene, som vi har i august og februar, siger han til Tidende.

Uffe Geckler Pedersen tiltrådte i oktober 2020.

Indtil nu har kvinder haft værneret, som er en ret til at komme ind til militæret eller beredskabsstyrelsen. Det er ikke det samme som værnepligt, men ændringen får næppe stor betydning på den lokale kaserne. Selvom værnepligten er en pligt, er der aktuelt så mange, der frivilligt ønsker at aftjene den, at det fylder holdene.

– Jeg tror først, det her bliver en problemstilling, hvis vi skal øge antallet af soldater væsentligt , som vi har på kasernen og have flere, der ikke er frivillige ind i styrken, for så vil vi have en stor del, som vil være utilfredse med at være her. Så er det en anden historie, siger Uffe Geckler Pedersen.

Ifølge bataljonschefen fungerer det udmærket at have en blanding af mænd og kvinder på holdene.

– Der har ikke været de helt store problemstillinger omkring det. Tværtimod synes jeg, det fungerer fint. Der er en god balance ved værnepligtsenheden, når der er en blanding af kønnene. Jeg synes, at blandingen gør, at man har en mere tålelig tone i underafdelingerne. Der er lidt mere styr på uniformerne, rengøringen, soigneringen og den slags. Der er ikke nogen af mændene, der ønsker at være alt for mandehørmeagtige, når de er i selskab med det andet køn, så det giver en mere balanceret tone på kasernen og i enhederne, når enhederne er blandet, siger han.