Redningsskib forsinket: 'Ringere stillet ved en stor ulykke'

Redningsskib forsinket: 'Ringere stillet ved en stor ulykke'
Der går lidt længere tid, før Leopold Rosenfeldt er klar igen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 14. SEP 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
14. SEP 2023 • 05:30

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse forventer, at redningsskibet Leopold Rosenfeldt først er færdig på værft den 15. december senere i år. Det er senere end først meldt ud.

Først den 15. december er redningsskibet Leopold Rosenfeldt efter planen færdig på Jobi Værft i Strandby i Nordjylland. Det oplyser Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse til Tidende.

I august oplyste styrelsen ellers, at redningsskibet, der under normale omstændigheder rykker ud til ulykker på havet fra Nexø, ville være operativt i oktober - men det er nu skubbet et par måneder.

"Motorredningsbåden Leopold Rosenfeldt gennemgår for nærværende et hovedeftersyn samt øvrige planlagte driftsstabiliserende tiltag, herunder hovedrenovering af motorer og udskiftning af alarm og overvågningsudstyr. Enheden planlægges færdig fra Jobi Værft den 15. december 2023", skriver Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse i sin mail.

Tidspunktet er dog behæftet med en vis usikkerhed, skriver styrelsen, da der er usikkerhed om leveringstiden på visse kritiske reservedele.

Trist og ærgerligt

Leopold Rosenfeldt skulle oprindeligt blot have været to måneder på værft i maj og juni. Men under eftersynet blev der konstateret flere fejl på skibet, hvilket forlænger redningsskibets ophold på værftet med mange måneder - og nu angiveligt endnu flere.

Lederen af redningsstationen i Nexø, Claus Jacobsen, kalder udviklingen for trist og ærgerlig. Indtil Leopold Rosenfeldt er tilbage i Nexø består beredskabet nemlig blot af den noget mindre redningsbåd af typen Fast Rescue Boat (FRB). Stationslederen fortalte i august til Bornholms Tidende, at Nexø Redningsstation i efteråret - og de eventuelt tilhørende storme - vil have en udfordring med den lille båd.

– En af konsekvenserne er, at vi er noget ringere stillet ved en stor ulykke eller meget dårligt vejr med den lille båd, sagde Claus Jacobsen dengang.

I dag er der ikke så meget at tilføje til den del, mener Claus Jacobsen.

– Der bliver måske bare nogle situationer, hvor vi, med det materiel vi har tilbage, bliver nødt til at sige: dem kan vi ikke løse. Om Forsvaret så sætter nogle andre både ind for at støtte os, har jeg ingen viden om på nuværende tidspunkt, siger Claus Jacobsen, der dog tilføjer, at Søværnets patruljeskibe af Diana-klassen i ny og næ er i Nexø, og at de fartøjer eventuelt kan støtte beredskabet - uden at han kan vide det med sikkerhed.

– Men det er en lidt trist melding, at vi skal helt hen i december. Det bliver i hvert fald tre kolde måneder i FRB'eren, siger Claus Jacobsen.

Nye redningsfartøjer

Allerede sidste år, inden skibet kom på værft, stod Claus Jacobsen frem i Bornholms Tidende og fortalte om problemer med redningsskibet - blandt andet, at redningsmandskabet ikke stoler det, og at de frivillige er bange for ikke at komme i land igen, når de er på opgave med Leopold Rosenfeldt. Samtidig med at skibet bliver renoveret, er der da også nye redningsfartøjer på vej.

TV 2/Bornholm har tidligere fortalt, at der i andet halvår af 2022 ville blive sat gang i et arbejde med blandt andet at erstatte Leopold Rosenfeldt med et nyt redningsskib i løbet af årene 2026-2027. Om status på det arbejde oplyser Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse nu følgende til Bornholms Tidende i en mail:

"Projekt vedrørende anskaffelse af syv stk. redningsfartøjer af typen Danish Rescue Vessel (DRV) til Kystredningstjenesten er i gangsat, og forventningen er, at der kan udsendes udbudsmateriale i slutningen af 2023/primo 2024".