Professor: Sådan får Bornholm mere vild natur

Professor: Sådan får Bornholm mere vild natur
Carsten Rahbek. Eget foto
NOTITS | 9. SEP 2024 • 17:00
NOTITS
9. SEP 2024 • 17:00

Topforsker i biodiversitet Carsten Rahbek holder oplæg på Bornholms Højskole.

De kommende år skal Danmark udtage flere hundrede tusinde hektar landbrugsjord for at leve op til en række internationale aftaler og som følge af Den Grønne Treparts-aftale, der landede i juni. Naturen på Bornholm er i den forbindelse af stor national vigtighed for den danske biodiversitet.

Det skriver DN Bornholm i en pressemeddelelse.

For at kaste lys over emnet har Danmarks Naturfredsforening Bornholm inviteret en af verdens førende forskere i biodiversitet og makroøkologi, professor ved Københavns Universitet, Carsten Rahbek, til Bornholm. Ud fra universitetets arealanalyser af hele Danmark vil Rahbek vise, hvor vigtig den bornholmske natur er og hvorfor. Samtidig vil han fremlægge en vision for, hvor vi på Bornholm kan skabe stor sammenhængende natur, der beskytter truede arter og sikrer større biodiversitet.

Plantage eller vild natur

Carsten Rahbek, der sidder i regeringens biodiversitetsråd, udgav i foråret en rapport, der viser konkrete veje til at sikre Danmarks biodiversitet.

Rapporten anviser også potentialet for Bornholm.

– Analysen er baseret på et omfattende datasæt og er aktuel som aldrig før, da vi på Bornholm i løbet af 2025 skal tage stilling til, hvor meget af den nuværende landbrugsjord der i fremtiden skal være enten plantage eller vild natur. Det skal ske for at nå målene i vandrammedirektivet, der nu har hele 24 år på bagen, og som vi nu kun har tre år til at leve op til, siger Helle Bay Eriksen, forperson for Danmarks Naturfredningsforenings afdeling på Bornholm.

– Der er på Bornholm gode muligheder for at etablere store naturområder med en vild, varieret og dynamisk natur, med skov, lysåbne habitater, søer, ådale, moser og kystområder. De gavner biodiversiteten, men kan også skabe en mere vild, afvekslende og smuk natur, som vil være attraktiv for både borgere og turister, siger Carsten Rahbek.

Debatmødet er den 23. september på Bornholms Højskole klokken 19-21.



FÅ ABONNEMENT