Prisvinder: Vi kan noget på Bornholm, som resten af verden kunne lære af

Prisvinder: Vi kan noget på Bornholm, som resten af verden kunne lære af
Kasper Thorskov Hansen fra Rønne Vineyard delte dette års Frivillighedspris med Benedikte Lauridsen fra Bornholmske Flygtningevenner. Foto: Jens-Erik Larsen
FRIVILLIGHED | BORNHOLM | ABONNENT | 24. SEP 2021 • 18:42
FRIVILLIGHED | BORNHOLM | ABONNENT
24. SEP 2021 • 18:42

Julehjælp og motorsport. 

Det var stikordene, da paraplyorganisationen Frivillig Forum Bornholm uddelte priser i Rønnehallen fredag.

Der er en regel, der gælder, når de kommunale råd deler priser ud. Frivillighedsprisen er dobbelt så stor som Kultur- og Idrætsprisen. Til gengæld bliver vinderen af Frivillighedprisen tvunget til at dele med en anden organisation – og det gjorde dette års vinder helt frivilligt.

Kasper Thorskov Hansen fra Rønne Vineyard og Børnenes Julehjælp Bornholm nåede dårligt nok at tage imod checken på 20.000 kroner før han gav halvdelen videre til Bornholmske Flygtningevenners formand Benedikte Lauridsen.

Det slog imidlertid ikke skår i Kasper Thorskov Hansens glæde.

– For mig personligt er det en opmuntring, og specielt lige nu, hvor vores arbejde begynder at vækkes til live af en lidt bredere skare af frivillige på øen. Det er bare en stor opmuntring, siger han.

– Hvorfor valgte I lige at dele med flygtningevennerne?

– Det var både let og svært, for der er virkelig mange ildsjæle og frivilllige på Bornholm. Der var mange, der fortjente den. Men jeg synes Bornholm har en særlig succéshistorie i forhold til integration af flygtninge. Vi kan noget på Bornholm, som resten af verden kunne lære af. De flygtninge jeg kender, de bliver velintegrerede. De får job og uddannelse, de køber bil og hus, de bliver danskere, bornholmere endda. De tæller positivt, også økonomisk.

Det har været ned af bakke

Torben Larsen fra Bornholms Motorsport løb med Kultur- og Idrætsprisen, og det var et velkomment plaster på såret for formanden for den uheldige forening.

Motorsporten har i flere år forsøgt at slå nye rødder på Bornholm, efter at den oprindelige bane på Almegaards kaserne blev lukket.  For to år siden lykkedes det endelig at få tilladelse til at anlægge en ny motorbane i Torpe Bakker på Nordbornholm.

Banen var klar til indvielse i oktober sidste år, da kommunen pludselig hakkede bremserne i. Der manglede at blive udarbejdet en miljøkonsekvensrapport.

Erik Lund Hansen (S) fra Job- og Udviklingsudvalget overrakte Torben Larsen fra Bornholms Motor Sport årets Kultur- og Idrætspris. Foto: Jens-Erik Larsen

50-årige Torben Larsen har som formand for Bornholms Motor Sport lagt hundredvis af frivillige timer i anlæggelsen af det nye baneanlæg i Torpe Bakker. Han forventer nu, at banen er klar til åbning i april næste år.

– Og så er vi klar til at køre fra dag et. Alt er på plads. Vi venter bare på tilladelsen fra kommunen, siger han, og understreger, at æren skal deles med bestyrelsen og hele det netværk af frivillige, som stædigt har fastholdt troen på, at motorsporten har en fremtid på Bornholm.

– Det har været temmelig ned af bakke  for os det sidste års tid, så det betyder meget at blive værdsat. Nu er det mig, der står i spidsen, men uden mit netværk, som har støttet mig 100 procent, var det ikke lykkedes, siger Torben Larsen.

Torben Larsen blev udvalgt i et stærkt felt af nominerede. De øvrige fem var Mette Brunemark, leder af de frivillige i Musikhuzet, Melanie Hagedorn og Aslak Gärtner fra Cirkus i Soldalen, Sune Riis Sørensen, forsker ved Danmarks Tekniske Universitet, Jens Buus Jensen, frivillig på Bornholms Museum, samt Mathias Christiansen, badmintonspiller.

Det er de kommunale råd for idræt, musik/ teater og kunst/ kulturhistorie, der står bag den endelig udvælgelse, men alle kan indstilles til de to priser.