Politiet mangler få elementer i efterforskningen

Politiet mangler få elementer i efterforskningen
Bålhytten i Nordskoven. Foto: Klaus Holsting
| ABONNENT | 8. AUG 2020 • 07:42
Af:
mads-westermann
| ABONNENT
8. AUG 2020 • 07:42
Drabssag

Politiet mangler nu kun nogle få elementer i efterforskningen af, hvad der skete i Nordskoven i Rønne i slutningen af juni, da den 28-årige Phillip Mbuji Johansen blev udsat for så massiv vold, at han døde af det.

Det oplyser den ansvarlige for efterforskningen hos Bornholms Politi, vicepolitiinspektør Henrik Schou.

– Med mindre der sker noget uforudset, så forventer jeg, at vi kan aflevere sagen til anklageren inden for de næste tre-fire uger, og så kan der udarbejdes et endeligt anklageskrift, siger han til Bornholms Tidende.

Hvad gik forud?

De brikker i puslespillet, der stadig mangler, er en række analyser, som skal udføres af eksperter, og som det tager tid at lave.

– Det er en række retskemiske undersøgelser og en række undersøgelser, som det nationale center for cyberkriminalitet, NC3, gennemfører, forklarer Henrik Schou.

Undersøgelserne, der foretages hos NC3, er blandt andet en gennemgang af de involveredes computere, mobiltelefoner og konti på sociale medier. Det gøres for at undersøge, om der findes informationer her, som kan være med til at kaste lys over et eventuelt motiv til volden mod Phillip Mbuji Johansen, og hvad der eventuelt er foregået af kommunikation mellem de involverede inden det fatale møde i bålhytten natten til den 23. juni i år. Har volden eksempelvis været aftalt på forhånd?

Det retskemiske undersøgelser, som politiet afventer svar på fra retsmedicinerne, skal ifølge Henrik Schou være med til at be- eller afkræfte en række mulige scenarier.

– Det kan eksempelvis være at undersøge, om offeret var bedøvet eller forgiftet inden volden, eller om de formodede gerningsmænd var påvirket af alkohol eller andre stoffer i gerningsøjeblikket. Det kan man finde ud af ved at analysere blodprøver og en hårprøve, forklarer Henrik Schou og pointerer, at dette kun er generelle eksempler, som ikke har nogen relation til den aktuelle sag fra Nordskoven.

– Hvis gerningsmændene eksempelvis hævder, at de var så fulde, at de ikke kan huske, hvad der er foregået, så skal vi jo have undersøgt, om de rent faktisk var påvirket af alkohol i gerningsøjeblikket, uddyber han.

Venter på mentalundersøgelse

Udover de tekniske og kemiske undersøgelser skal de to formodede gerningsmænd også gennem en grundig mentalundersøgelse.

Den forventer chefanklager ved Bornholms Politi, Benthe Pedersen Lund, påbegyndes i den kommende uge, hvor en retspsykiater kommer til Bornholm for at gennemføre undersøgelsen af den af de to sigtede brødre, som er varetægtsfængslet i arresten i Rønne.

Derefter skal den anden af brødrene, der sidder varetægtsfængslet i Vestre Fængsel i København, undersøges af retspsykiateren.

– Jeg forventer, at der kan gå op til en måned før det endelige resultat af mentalundersøgelserne foreligger, oplyser Benthe Pedersen Lund til Bornholms Tidende.

Hun vil dog endnu ikke give noget bud på, hvornår der kan foreligge et endeligt anklageskrift, så der kan rejses en tiltale mod de to sigtede brødre.

– Det afhænger af, hvad mentalundersøgelsen viser. Hvis den eksempelvis viser, at de ikke er egnet til almindelig straf, så skal den først forbi Retslægerådet, og så skal statsadvokaten ind over. Det tager alt sammen tid, forklarer chefanklageren.

Hun har dog indtil videre en forventning om, at sagen kan komme for retten i slutningen af november i år.