Planen har ikke fået en varm velkomst: Er en udvidelse af Grønbechs Hotel i højden forskønnelse eller for voldsomt?

Planen har ikke fået en varm velkomst: Er en udvidelse af Grønbechs Hotel i højden forskønnelse eller for voldsomt?
Rasmus Nielsen. Foto: Allan Rieck
| ABONNENT | 15. APR 2020 • 15:34
Af:
niels-ebdrup
| ABONNENT
15. APR 2020 • 15:34
Planerne om at udvide Grønbechs Hotel i Allinge har ikke fået den varmeste velkomst i byen. Det viser en mængde borger-kommentarer, Bornholms Regionskommune har modtaget om sagen.

Hotellets ejere vil udvide med halvanden ekstra etage og en tagterrasse, hvilket kun kan blive til noget, hvis kommunalpolitikerne giver en dispensation fra kommuneplanen. For at kunne træffe den beslutning på et oplyst grundlag, efterlyste kommunen midt i marts idéer og forslag til byggeplanerne. Nu er høringsperioden overstået, og når man læser de 17 indkomne kommentarer og bemærkninger, går et forslag igen: Drop udvidelsen af Grønbechs Hotel, fordi den er for voldsom.

Det er politik-mediet Altinget, der ejer og driver Grønbechs Hotel. Altingets ejer og bestyrelsesformand, Rasmus Nielsen, mener ikke, at udvidelsen i højden vil fremstå voldsom. Dels påpeger han, at den udvidede bygning fortsat vil være lavere end resten af hotellet, fordi strædet, den ligger på, hælder. Dels mener han, at udvidelsen vil skabe et mere harmonisk bygningskompleks.

– Jeg vil mene, at vi forskønner hotellet, der består af tre sammenbyggede huse. Det ser meget godt ud, men den forreste bygning er lavere end de andre. Hvis den bliver højere, får det hele nogle smukkere proportioner. Og selvom det gule hus bliver udvidet, vil gavlspidsen på den mellemste bygning fortsat være synlig, fordi Vinkelstræde har et fald. Den udvidede bygning vil altså fortsat være den laveste del af hotellet, siger Rasmus Nielsen.

Forbavset over reaktionerne

Reaktionerne på hotellets udvidelsesplaner er kommet som en overraskelse for Rasmus Nielsen.

– Jeg har været lidt forbavset over, at der har været de lidt kritiske bemærkninger. Vi har nok forsømt at inddrage naboerne. En bygherre tænker, at man begynder med at tale med kommunen, fordi det er den, der står for sagsbehandlingen. Men jeg kan godt forstå, at det ikke er rart, at det er i Bornholms Tidende, man finder ud af, at ens nabo vil udvide. Så jeg vil godt undskylde, at vi ikke informerede vores naboer på forhånd. Til gengæld kan man sige, at vi nu har fået en dialog på den her måde, siger Rasmus Nielsen.

Vil gerne dialog

Dialogen med naboer og andre vil også komme til at foregå ansigt til ansigt. Rasmus Nielsen lover, at alle dem, der har sendt en kommentar til kommunen, i løbet af forsommeren vil blive inviteret hen på Grønbechs Hotel til et møde om byggeplanerne. Bygherren er overbevist om, at projektet kan resultere i et hus, der vil være en gevinst for Allinges bybillede.

– Vi kunne have lavet hvad som helst som projektforslag. Vi kunne have lagt op til at bygge fem etager. Men det ville jeg aldrig kunne gå ind for. Jeg vil kun have et projekt, jeg både praktisk og æstetisk kan gå ind for. Og jeg tror, at når det står færdigt, vil naboerne komme ind og drikke en skål med os, som de gjorde efter renoveringen i 2015. Dengang var folk meget glade for, at vi havde konverteret en øjebæ til en smuk bygning. Det forventer jeg helt oprigtigt kommer til at ske igen, siger Rasmus Nielsen.

I dag, torsdag eftermiddag, skal politikerne i Økonomi-, Erhvervs- og Planudvalget tage stilling til, om der skal udarbejdes et kommuneplantillæg og lokalplan for Grønbechs Hotel, der dispenserer fra de gældende bestemmelser. Selv hvis udvalget siger "go" til den videre proces, er det ikke sikkert dispensationen bliver givet. Det er i sidste ende en beslutning kommunalbestyrelsen skal træffe på et fremtidigt møde.

Fik taget dronebilleder hvor tagterrassen skal ligge: Det her kan påvirke mange naboer


Steen Gornitzka, der bor tæt på hotellet, er en af dem, der har indsendt et høringssvar til kommunen. Han har sågar også sendt kommunen dronebilleder, taget i 11 meters højde, der hvor hotelejerne ønsker at lave en tagterrasse.

Billederne, der er taget med polititilladelse, viser ifølge Steen Gornitzka, at mange allingeboere vil kunne blive begloet i deres hjem og haver af hotelgæster. I sit høringssvar vurderer han, at 44 familier kan blive berørt.

– Jeg fik taget dronebillederne, fordi jeg var interesseret. I avisen var der en tegning af et ti meter højt hus. Men hvad betød det i virkeligheden? Det kunne vi kun finde ud af, ved at have billeder fra den højde. Dem, der kan se deres vindue på dronebillederne, kan få et indkig. Og det er mange. Det var ikke et forsøg på at være aktivistisk. Det var et forsøg på at få noget information, siger Steen Gornitzka.

Det handler også om principper

For ham at se rejser sagen om Grønbechs Hotels udvidelsesplaner nogle principielle spørgsmål. Om retfærdighed, og om, hvad vi vil med Allinge.

– Spørgsmålet er, om man i turismens og pengenes navn skal have lov til alt. Jeg har en nabo her, der har måttet pille sin terrasse ned, fordi den lå for tæt på et skel. Flueknepperi. Vi har folk, der ikke kan sætte moderne vinduer i aluminium i deres bygninger, fordi de skal være af træ. Når det er den lille mand, så går de til den i kommunen, men er det stort, så får de lov i turismens navn.

– Man kan kigge sig omkring og se sommerhoteller og butikker, der hele året ligger og sviner som øjebæer, men som kun bliver brugt 3-4 måneder om sommeren. Det er det, jeg har mest imod. Hvis tingene blev brugt hele året, kunne man måske også leve med, at de skæmmede og skyggede hele året, siger Steen Gornitzka.
 

Kritiske borger-kommentarer på stribe

19 husstande og Allinge-Sandvig byforening har – fordelt på 17 bemærkninger – sendt Bornholms Regionskommune kommentarer til Grønbechs Hotels planer om at udvidde i højden. Her er et udpluk:

– Et 10 meter højt hotelkompleks med tagterrasse, midt i lavt liggende bolig område, vil påvirke ikke bare det skitserede område, men langt udover dette. Vi andre i nærområdet vil også føle os overbegloet med en fyldt tagterrasse, og det vil den jo være konstant med den udsigt, de vil erhverve sig.

– Desuden vil denne bygning absolut ikke passe ind i by billedet, hverken fra Nørregade, eller ud over byens tage. Dette vil udvikle sig til en 10 meter høj udendørs serveringsområde, og hvis nogen tror noget andet, tager de fejl.
Thomas Kæmpe, Allinge

– Det er en dårlig idé at afvige fra en lokalplan i centrum. Bygningen ligger meget markant midt i Allinge og overskridelsen af byggeprocenten vil være stor. Der er stor risiko for, at dette vil danne præcedens, og andre vil ønske lignende undtagelser. Med hvilken begrundelse vil man kunne nægte disse, når der er lukket op for posen?
Michael Stisen, Allinge

–Byforeningen finder forslaget meget uheldigt af følgende grunde: Bygningen vil blive for stor, for grim og for høj. Byggeprocenten er allerede over 100 og vil stige yderligere . Bygningen vil blive højere end 8 eller 8,5 meter og give yderlige uheldige skyggevirkninger i Vinkelstræde, på havnen og i Havnegade om eftermiddagen og om aftenen. Desuden er facaden modernistisk med høje glaspartier, der er fremmedartet for den traditionelle byggeskik i vore havnebyer og bør ikke tillades, da der er tale om konflikt til den kommende bevaringsplan.

– Med andre ord bør der ikke gives en tilladelse til det ønskede.
Allinge-Sandvig Byforening

– Den pågældende ejendom er allerede overbebygget med mere end 37 procent, hvorfor det virker helt urimeligt - og i direkte modforhold til lokalplanen - at udvide denne yderligere. Området er hyggeligt og dejligt som det der - og bør ikke ødelægges.
Birgit Larsen, ejer af ejendommen Havnegade 7

– En eventuel udvidelse af Grønbechs vil jo medføre øget belægning på hotellet og øget trafik i området. Vi vil stille kommunen spørgsmålet: Hvad har man tænkt i forhold til parkering til hotellets gæster og sommergæster generelt? Hvilke hensyn tager kommunen til de lokale berørte borgere i området?

– Vi synes, det er et meget voldsomt byggeri der ønskes, for at bygge 8 værelser.
Marianne og Thomas Hjorth Lodahl, Allinge

– En forhøjning til 4. etage samt tagterrasse vil kunne give hotellets kunder oversigt over gården og haven, samt indblik af vinduer. Det vil være ganske ubehageligt og give os en helt anden livskvalitet.

– Der vil også være et stort skyggeproblem i haven og gårDen.
Lejerne i de fem lejemål i ejendommen Vinkelstræde 2-2H 1. th.-2A 1. tv

– Det vil ikke være pænt med så høj en bygning i kernen af centrum i Allinge, og det er ikke ok for de beboere, der får direkte indkig fra tagterrassen. Allinge er oprindeligt et gammelt fiskerleje, og derved skal det blive. Så behold Allinge centrum som nu.
Rita Hildebrandt, Allinge

– Jeg har forstået på kommunen, at tagterrasser er bandlyst i Allinge bymidte. Det fik vi at vide, da vi spurgte om tilladelse til en meget lille tagterrasse i 1. sals højde. Det vil derfor undre mig meget, hvis man vil tillade sådan en stor én og i den højde, som Grønbechs Hotel ønsker. Den støj, der uvægerligt vil komme, når der er mange gæster, og som i dag er koncentreret i gårdhaven, vil kunne høres over hele byen fra en tagterrasse.
Niels Henriksen, medindehaver af sommerhus i Nørregade 14

 

Bygherren: Vi hører kritikken og retter til


To kritikpunkter går igen i flere af de høringssvar, Bornholms Regionskommune har modtaget vedrørende udvidelsen af Grønbechs Hotel. For det første frygter mange naboer, at gæsterne på den planlagte tagterrasse vil kunne se ind i deres huse og haver. For det andet er der allerede nu i højsæsonen problemer med at finde parkeringsplader nok i den del af Allinge, hvor hotellet ligger. Med otte nye værelser bliver der sandsynligvis kun mere kamp om pladserne.

Bygherre Rasmus Nielsen udtrykker forståelse for bekymringerne, men mener også at det er problemer, der enten er tænkt på, eller som nu vil blive løst.

– Det er rigtigt, at der fra tagterrassen kommer til at være udsigt til byens tage og ud over havet. Men der vil ikke komme noget indblik til naboer. Der vil være et 80 centimeter højt værn, der forhindrer, at folk falder ud over terrassen, og det betyder samtidig, at du ikke kan se ind til de nærmeste naboer, med mindre du læner dig ud over det.

– Som noget nyt har vi desuden på grund af nabobemærkningerne modereret vores tegninger ved, at vi mod Sydvest – ind til nabogården, hvor pizzeriaet ligger – laver et to meter grønt bælte med beplantning, så man ikke vil kunne stå og se ned. Det koster areal på tagterrassen, men vi vil gerne tage hensyn, siger Rasmus Nielsen.

Han bekræfter desuden, at der er planer om servering på tagterrassen, men at der hverken vil komme høj musik eller meget lys deroppe fra.

Fire nye P-pladser

Når det kommer til parkeringsproblemerne, har Rasmus Nielsen en løsning. Altinget har købt bygningen mellem hotellet og Global Trade-bygningen. Huset, hvor Wagner Læder tidligere lå. Den skal være personalebolig. Og husets have skal indrettes som parkeringsplads til hotelgæster.

– Nogen spørger bekymret til parkering. Det har vi også taget højde for.

– Vi har erhvervet en ejendom over for hotellet til medarbejderne. Vi har mange ovre fra, der kommer og arbejder, fordi der i højsæsonen er så stor rift om den stedslige arbejdskraft. Så vi blive nødt til at have en personalebolig for, at vi overhovedet kan tiltrække arbejdskraft. Til det hus hører heldigvis et jordstykke, som ligger i tilknytning til den offentlige parkeringsplads ved Hut-li-hut. Der kan vi lave fire ekstra parkeringspladser, som hotellets gæster kan køre ind til fra den offentlige parkeringsplads, siger Rasmus Nielsen, der pointerer, at ikke alle hotellets gæster kommer i bil.