PFOS målt i meget små mængder på Bornholm

PFOS målt i meget små mængder på Bornholm
De tre aktuelle områder var Moseløkken (billedet), Opalsøen og Almegård Kaserne, og der blev fundet spor af PFOS alle tre steder i meget små mængder.
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 13. JAN 2022 • 10:30
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
13. JAN 2022 • 10:30

Vi har ikke noget, der ligner Korsør, siger geolog fra Center for Miljø, Natur og Fritid.


Alle, der har set filmen Dark Waters, om en amerikansk helteadvokat og hans 20-årige kamp mod en samvittighedsløs virksomhedsledelse, der i en kynisk jagt på profit lyver om det sygdomsfremkaldende indhold af PFOA i deres teflonpander, vil sikkert blive en anelse bekymrede, når de hører om høje PFOS-forekomster på dansk grund.

PFOA og PFOS er nemlig to ud af en række ikke-nedbrydelige kemiske stoffer, der går under fællesbetegnelsen PFAS. PFOS er særdeles giftigt og er blandt andet kendt for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.

Selv om det i dag er forbudt at fremstille produkter med PFOS, er problematikken desværre stadig sørgerligt aktuel. Et fund af det ikke-nedbrydelige stof rystede i august sidste år beboerne i Korsør. Blodprøver viste, at 187 borgere havde tårnhøje værdier af PFOS i blodet, efter at de havde spist kalvekød fra et område, hvor der tidligere havde ligget en brandskole. En efterfølgende jordforureningsundersøgelse afslørede, at giften blandt andet kom fra en grøft, hvor kvæget havde drukket vand.

Tre steder blev undersøgt

Fundet i Korsør fik efterfølgende Miljøstyrelsen til at kræve forureningsundersøgelser af områder, hvor brandvæsnet har øvet brandslukning i hele landet.

Det gælder også Bornholm.

– Vi har siden juni undersøgt tre områder, hvor der er risiko for, at dyr har spist eller drukket, og hvor kødet eller mælken fra disse køer kan være videreført til mennesker. Det er vi lige blevet færdige med, og der var ikke noget alarmerende, siger Lærke Lina Skovbjerg fra Center for Miljø, Natur og Fritid.

Hun er geolog, ph.d og har ansvaret for sager vedrørende gamle jordforureninger, som kan true mennesker og miljø på Bornholm.

De tre aktuelle områder var Moseløkken, Opalsøen og Almegård Kaserne, og der blev fundet spor af PFOS alle tre steder i meget små mængder.

– Vi har ikke noget, der ligner det i Korsør. Meget langt fra. Det tjekkede vi meget hurtigt. Vi har været obs på det fra starten, siger hun.


De ni brandøvelseslokaliteter på Bornholm. Udover Moseløkken, Opalsøen og Almegårds Kaserne har man øvet brandslukning hos Beredskabsstyrelsen i Allinge, på Hammer Havn, Rønne Brandstation, Bornholms Lufthavn, samt øvelsespladserne på Louisenhøj og Torneværksvej. Kort: Center for Natur, Miljø og Fritid


Analyserne er dyre

Udover de tre områder er der yderligere seks områder på Bornholm, der har været anvendt til brandslukningsøvelse.

Der er målt på Almegård, men ikke på de øvrige seks lokationer, som er markeret på kortet. Miljøstyrelsens fokus har været på at afdække, hvor dyr kan have drukket af vand eller spist af græs, som kunne være forgiftet med PFOS.

– Analyserne er dyre, og det er tidskrævende arbejde at lave forureningsundersøgelser. Sagerne med PFOS prioriteres ind blandt alle de øvrige forureningssager vi har, men vi har meget fokus på at sikre, at PFOS kan blive prioriteret, når det skønnes nødvendigt, sådan som vi har gjort siden sagen i Korsør startede, forklarer Lærke Lina Skovbjerg.

Vi holder hele tiden øje

PFOS er et kemisk stof, som ikke kan nedbrydes. Der er derfor ikke udsigt til at blive stoffet kvit lige foreløbig, siger Lærke Lina Skovbjerg.

– PFOS er meget udbredt. Vi har det allesammen i blodet, fordi det ikke er naturligt nedbrydeligt og er blevet brugt til så mange ting gennem årene. Men folk skal ikke gå og blive nervøse. Vi har ikke fundet noget, der giver anledning til bekymring og vi holder hele tiden øje. Hvis vi hører noget, reagerer vi med det samme.

 


Målinger i 2021

Lille Almegård (Forsvaret)

11 ng/L i lagunen inde på brandøvelsesområdet ved Almegård. Området er hegnet ind. Der er ikke målt PFOS i jorden uden for hegnet. Forsvaret laver videre undersøgelser på baggrund af kommunens målinger.

Moseløkken Stenbrud (Naturstyrelsen)

3,5 ng/L i vandet i bunden af Moseløkken stenbrud.

3,9 ng/L hvor vandet løber ud på engen, hvor der også går køer. Fødevarestyrelsen har sat en grænse på 20 ng/L før de vil undersøge dyrene.

Opalsøen/Hammersøen (Naturstyrelsen)

2,2 ng/L i Opalsøen. BRK har ifølge Lærke Lina Skovbjerg rådført sig med Styrelsen for Patientsikkerhed, som lige nu har en retningslinje for rekreativ benyttelse af vand på 20 gange drikkevandskriteriet, det vil sige 13 ng/L. Styrelsen arbejder på at få lavet en fast grænse. Der fiskes ikke i søen.

< 1 ng/L i Hammersøen.

 

 


Info

Den tilladte værdi i drikkevand er 0,65 ng/L

1 nanogram (ng) er 0,000000001 g

 

 


Info

I august 2021 fik 187 borgere fra Korsør målt meget højt indhold af PFOS-indhold i deres kroppe, efter at de havde spist forgiftet kalvekød. Grænseværdien ligger på 21,1 nanogram per ml (ng/ml), og prøveresultaterne spændte mellem 1,1 ng/ml og op til over 500 ng/ml.

 


Fakta

PFOS er kemiske fluorholdige forbindelser, der typisk er blevet brugt til imprægnering af regntøj og andet, hvor der ønskes en vand- og/eller fedtafvisende effekt.

Fluorstoffer bruges desuden i en lang række hverdagsprodukter som tøj, sko, mademballage og plejeprodukter.

Det har været forbudt at importere eller sælge PFOS eller kemiske produkter, der indeholder PFOS siden 2011.

Fluorstoffer er stort set umulige at nedbryde og kan ophobe sig i både mennesker og naturen.

Store koncentrationer af stofferne kan føre til øget risiko for kræft, dårligere immunforsvar, øget abortrisiko, lavere fødselsvægt og hormonforstyrrelser.

Ifølge forskningen har stort set alle mennesker i dag fluorstoffer i kroppen. Det gælder også helt nyfødte, da fluorstoffer vandrer fra moderen til barnet under graviditeten.

Kilde: Miljøstyrelsen o.a.

 


PFAS og PFOS

PFAS (perfluoralkylforbindelser) er en samlebetegnelse for en række flourholdige, svært nedbrydelige, miljøfarlige stoffer herunder PFOS, som er under mistanke for at være hormonforstyrrende, kræftfremkaldende og at kunne ødelægge immunforsvaret.