Leder: Knapt så kvikt

Leder: Knapt så kvikt
Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 17. MAJ 2021 • 19:14
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
17. MAJ 2021 • 19:14

LEDER

Du oplevede det sikkert i weekenden, og ellers gjorde din nabo: Køer så lange som til toppen af Rytterknægten foran de haller på Bornholm, hvor man kan få en kviktest for corona. Rytterknægten er 162 meter over havet, 172 hvis man regner tårnet med, så videre overdrevet er det ikke.

Der var folk, der turede rundt mellem teststederne. Blev dem i Rønne klogeligt opgivet først, kunne turen gå videre til Aakirkeby, Nexø, Svaneke, kun for at møde samme syn. Om ikke andet fik mange turister da set sig lidt om på Bornholm.

Men netop turisterne, for nu kommer vi til det: Netop turisterne er den vigtigste grund til, at de her lange køer bare ikke går. For når det nu kunne vare en time at nå igennem køen og frem til en test i denne weekend, hvordan bliver det da ikke, når kalenderen siger pinse, for slet ikke at tale om højsæsonen?

Allerede denne lille ferie omkring Kristi himmelfartsdag bød på turister, der forståeligt nok fortalte, at de havde booket en billet til Bornholm på grund af andre attraktioner end at stå en time i en kø ved en hal. Vi skulle meget nødigt derhen, hvor det indtryk breder sig, at sådan en omgang hører med, hvis man vælger at henlægge ferien hertil.

 

Der var folk, der turede rundt mellem teststederne. Blev dem i Rønne klogeligt opgivet først, kunne turen gå videre til Aakirkeby, Nexø, Svaneke, kun for at møde samme syn

 

Når det så er sagt, må man samtidig mane lidt til ro. Testudbyderen Copenhagen Medical fremstår fuldt professionel og helt på højde med situationen. Det er rart og faktisk helt befriende, når firmaet ikke forsøger at bortforklare noget, og det gjorde Copenhagen Medical vitterligt ikke i mandagsavisen.

– Der er ingen tvivl om, at der skal sættes flere kræfter ind på Bornholm, sagde Trine Baadsgaard her i sin egenskab af presseansvarlig. Hendes far vandt en gang Cavlingprisen, så hun er vokset op med, at man ikke må lyve.

Mens vi andre slangede os rundt om idrætshallerne, sad 80 personer da også på skolebænke et sted, formentlig ovre, men det varer ikke længe. For de 80 er nyansatte podere, som Copenhagen Medical tog ind i sidste uge, og de er alle øremærket Bornholm. Det tager to dage at blive uddannet poder, så Copenhagen Medical er kun få dage bagefter og virker til at have lært af det her. Det lysner, så lad os holde ud.

Point af samme slags fortjener regionen faktisk også. Indenfor et par uger vil der ligge en plan, der tager højde for højsæsonens mange turister. Tak for det, det ventede vi også.

Vi bliver mødt med forståelse, så lad os gøre det samme: Selvom det nu hedder en kviktest, er det ved nærmere eftertanke klart nok, at man ikke kan opstille krav for, hvornår noget egentlig går "kvikt". For når en del af det smarte nu netop er, at man ikke skal bestille en tid, så er bagsiden jo, at vi allesammen kan valfarte de samme steder hen på samme tid. Selv rygter og staldtips virker kun på lånt tid, for da det i weekenden rygtedes, at det var smart at møde op lige fra morgenstunden, førte det kun til det helt forudsigelige – og at tidspunktet et par timer efter åbningstid i stedet blev det, hvor man slap uden kø.

Men altså: Hold ud, vi er i ret gode hænder. Om et par måneder er vi alle vaccineret, og så hører hele det her cirkus forhåbentlig fortiden til. Snak lidt med sidemanden i køen så længe. Hvis den bare er lidt kortere, kan det godt være hyggeligt nok.