Områdefornyelsen er i dvale, men hullet i torvet skal drænes

Områdefornyelsen er i dvale, men hullet i torvet skal drænes
Arkitekten bag Naturtorvet valgte at etablere et hul i torvet i Aakirkeby, da han opdagede, at grundfjeldet lå umiddelbart under jordoverfladen. Det har efterfølgende skabt problemer med vand i hullet. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 25. JAN 2021 • 17:30
| ABONNENT
25. JAN 2021 • 17:30

OMRÅDEFORNYELSE

Borgermøder og corona-restriktioner er som ild og vand. Det nuværende forsamlingsforbud har således lagt en kraftig dæmper på områdefornyelsesprocessen i Aakirkeby.

Som projektleder sidder Mugen Adler i regionskommunens områdefornyelsesgruppe, og hun fortæller, at det ikke kun er i Aakirkeby, at områdefornyelsen ligger i dvale. Corona-dynen har også lagt sig over de igangværende aktiviteter i Rønne og Nexø.

Derfor undersøger kommunen i disse dage mulighederne for at genstarte processerne.

– Vi arbejder i områdefornyelsesgruppen på at undersøge de virtuelle muligheder for at komme i gang igen. Derefter skal ledelsen tage stilling til hvad, vi skal gøre i tilfælde af, at vi ikke åbner op igen snart, siger Mugen Adler.

Vi vil gerne knække koden

Under de nuværende regler er der mødemax på fem frem til den 7. februar. Fem er ikke mange, når der er tale om processer, der involverer arbejdsgrupper og borgermøder.

– Grupperne er jo ofte større end fem, og hvis vi skal have en ekstern rådgiver med, kan vi reelt kun være tre repræsentanter med fra byen, når jeg også er med. Derudover skal deltagerne helst komme i egen bil og have masker på, siger Mugen Adler og sukker i telefonen.

– Vi vil gerne finde ud af, hvordan man knækker koden, siger hun så, og tager medborgerhuset som eksempel. Et nyt medborgerhus har stået højt på listen, siden Aakirkeby-borgerne for to år siden satte sig sammen for første gang for at prioritere deres ønsker til fremtidens sociale fællesskab i lokalområdet.

– Vi har nogle idéer, men forsamlingsforbuddet gør det svært at besøge andre steder. Vi har ikke kunnet præsentere nogle muligheder, og så er det jo lige meget, om vi har et sted i tankerne. Vi skal jo have borgerne med på det, siger Mugen Adler.

Intet er gået efter planen

Nedlukningen sætter en stopper for stort set alle borgerinddragende processer, indrømmer Mugen Adler. Normalt ville man på dette tidspunkt have haft en høringsproces og et borgermøde om fremtidens Aakirkeby. Men intet er ifølge projektlederen gået efter planen.

Borgermødet er indtil nu blevet udsat tre gange på grund af corona, og vil næppe blive gennemført før restriktionerne er lempet.

– Vi vil gerne op på vores sædvanlige deltagertal, som har ligget på 70-100 deltagere. Jeg kan ikke forestille mig, at vi kan samles så mange før vi kommer længere hen på foråret, måske tidlig sommer, siger Mugen Adler.

Et borgermøde kan også have karakter af en offentlig høring, hvor borgere inviteres til at komme med indvendinger og forslag til myndighederne. Det er ifølge sagens natur heller ikke muligt i øjeblikket, og selv om det i princippet er muligt at gennemføre en høring digitalt, har Mugen Adler forbehold for løsningen.

– Jeg er ikke sikker på, at vi når de ældste aldersgrupper i en digital høring. Omvendt vil vi måske få fat i nogle af de børnefamilier, som vi har haft svært ved at engagere til borgermøderne, for der er stort set ikke nogen gode tidspunkter at invitere børnefamilier.

Opgaven i områdefornyelsesgruppen i denne uge er at lægge en strategi: Hvordan får vi fat i flest mulige på flest mulige måder indenfor restriktionernes rammer, siger hun.

Der arbejdes på Naturtorvet

At der er barrierer for at mødes fysisk, betyder imidlertid ikke, at arbejdet med områdefornyelsen i Aakirkeby ligger helt stille, forsikrer Mugen Adler.

På Naturtorvet, som var første etape af områdefornyelsesprojektet, arbejder man eksempelvis på at få noget af vandet væk fra klippehullet på Torvets sydvestlige hjørne og på at gøre afgrænsningen mellem gangareal og forsænkning mere tydelig, måske i form af en bredere beplantningskant.

Derudover er en formidlingsplakat under udformning i samarbejde med Peter Haase fra oplevelsescentret Natur Bornholm.

Der er tanker om et aktivitetsområde for børn og unge, og ønsket om et hundelufterområde i Aakirkeby fortsat stærkt blandt byens borgere.

– Vi har en stor hundeluftergruppe, det er et aktivt projekt. Men det er de samme udfordringer, vi støder på her: Hvordan samles vi, hvordan besøger vi steder. Det er forsinket, ligesom alt andet, siger Mugen Adler.