'Vi har jaget den titel i mange år': Faust fra Vestermarie er Bornholms første jagtchampion

'Vi har jaget den titel i mange år': Faust fra Vestermarie er Bornholms første jagtchampion
Den korthårede hønsehund Faust blev for en måned siden kåret som dansk jagtchampion for stående hunde. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 29. NOV 2020 • 07:06
Af:
anette-vestergaard
| ABONNENT
29. NOV 2020 • 07:06
JAGT

Den korthårede hønsehund Faust blev for en måned siden kåret som dansk jagtchampion for stående hunde – en udmærkelse der aldrig tidligere er tilfaldet en bornholmsk jagthund.

– Vi har været meget tæt på to gange, men mistede begge gange point på effektiviteten, forklarer Poul Ebbesen fra Vestermarie. Han er hundeinstruktør, jæger og driftsleder på NNC i Rønne.

Hjemme på Vestermarievej har han to jagthunde, otteårige Faust og hans to år gamle efterkommer, Django.

Hver dag kører Poul Ebbesen ud med hundene bag i Nissan Navara’en, og så skal der trænes. Lommerne er ofte fulde af cocktailpølser, for Poul Ebbesen er blevet en blød mand på sine gamle dage.

– Jeg belønnede ikke mine hunde, da jeg var ung. I dag får de en minifrikadelle eller en cocktailpølse, når de har gjort det godt, indrømmer den 57-årige hundefører.

Fuldbrugsprøven foregår på mark, i skov og i vand, og består af en lang række discipliner som indgår i en jagt med stående hunde – det vil sige jagthunde, der ikke driver byttet frem, men tager stand, når de vejrer et bytte.


En god jagthund skal kunne sidde stille, selv om vildtet flyver om ørene på den.

– Den må ikke løbe ud efter vildtet før jeg siger ”rejs”, og den må ikke hente byttet, før jeg siger ”apport”, forklarer Poul Ebbesen, der er hundekoordinator for Danmarks Jægerforbund på Bornholm.

Fuldbrugsprøven blev i år afviklet på Bornholm med 13 deltagere. Bo Marker fra Ibsker Jagtforening var prøveleder, og der er stor ros fra Poul Ebbesen for tilrettelæggelsen af prøven.

– Det kræver et stort areal og du skal have en fuglesituation til alle, og det var der i år, siger han.

Med fuglesituation mener Poul Ebbesen, at hundene skal testes i varieret terræn, hvor der rent faktisk er vildt til stede, for eksempel fugle, der letter. Der skal være en sø med siv, hvor der udlægges fugle, som hunden skal spore og der skal være en skov, hvor hunden skal følge et spor efter såret vildt. I alt syv discipliner, som kræver lydighed og et tæt samarbejde mellem hundefører og hund.

Alt det klarede Faust tilpas godt til at sikre sig førstepladsen. Ikke fordi han fik flest point, men fordi de modstandere, der fik flere points, ikke havde de påkrævede minimumsplaceringer fra foregående prøver.

– Fuldbrugsprøven er en prøve hvor man kan smide rigtig mange point, siger Poul Ebbesen.

Han har jagtet champion-titlen i mange år og Faust har én gang før været uhyggelig tæt på at blive champion. Men så løb han efter en fugl.

– Vi smed 16 point væk på marken. Han løb, da fuglen lettede, siger Poul Ebbesen.

Denne gang fik Faust 251 points ved fuldbrugsprøven og det var nok til at gøre ham til Danmarksmester og Bornholms første champion.

Om kort tid går Faust på pension som prøvehund, og så er det Djangos tur til at brillere.

– Han har prøverne, der skal til for at deltage i fuldbrugsprøven. Men han er lidt for fanden-i-voldsk og det kniber med korttidshukommelsen. Så jeg venter til næste ¥r, siger Poul Ebbesen.


 
 

Championtesten

Under den to dage lange fuldbrugsprøve testes hunden i syv discipliner fordelt på mark, skov og vand. Hver opgave vurderes af en dommer, der giver points for udførelsen efter en række i forvejen fastsatte kriterier.

Oftest er hunden fri, men i nogle få discipliner, eksempelvis opsporing af såret vildt (schweiss, red.), er hunden i snor.

Vandprøven

Hunden skal svømme over dybt, åbent vand og selvstændigt afsøge et nærmere angivet stykke rør/siv og apportere de to heri skjult udlagte ænder. Det udpeges ikke præcist for hundeføreren, hvor de to ænder er udlagt.

Endvidere skal hunden dirigeres over åbent vand og apportere den tredje and, der er udlagt 50–70 meter fra startstedet. Det udpeges for føreren, hvor denne and er udlagt.

Når hunden er på vej ind med and nummer to, kastes en and synligt for hunden i vandkanten samtidig med, at der afgives et skud. Hunden må ikke bytte and.

Kilde: Fuldbrugsprøver i Danmark, Danmarks Jægerforbund