'Begge steder har en slags lille bymentalitet, hvor man hurtigt lærer folk at kende'

'Begge steder har en slags lille bymentalitet, hvor man hurtigt lærer folk at kende'
Josepha Lauth Thomsen. Privat foto
| ABONNENT | 4. NOV 2020 • 06:51
Julia Aka Wille
Journalist
| ABONNENT
4. NOV 2020 • 06:51
DAGENS NAVN: Josepha Lauth Thomsen flyttede for præcis tre år siden til Bornholm for at bo med sin kæreste. Nu er de gift, og for fire måneder siden fik de deres første barn. Hun er født og opvokset i Grønland, men kan godt se paralleller mellem sit hjem og Bornholm. Til februar udstiller hun sine fotografier på Rønne Bibliotek.

 

Kan du se nogen ligheder mellem Grønland og Bornholm – begge er jo øer?

–Ja, helt sikkert. Jeg synes, begge steder har en slags lille bymentalitet, hvor man hurtigt lærer folk at kende. Jeg kan nærmest ikke gå på gaden i Rønne uden at hilse på en masse – og sådan er det også i min hjemby i Grønland.

Nu er du på barsel, men hvad arbejder du normalt med?

– Jeg har en kandidat i performance design og psykologi. Jeg har haft virkelig svært ved at finde et arbejde på Bornholm, selvom jeg i sin tid sendte en masse ansøgninger af sted. Jeg har faktisk ikke oplevet noget lignende andre steder. Så jeg håber virkelig, at jeg kan finde et arbejde, så vi kan blive boende på Bornholm – for det er her, vi gerne vil bo.

Du skal udstille nogle af dine billeder på Rønne Bibliotek til februar. Hvilke billeder er det?

– Jeg har en instagramprofil, der hedder Faces of Greenland, hvor jeg lægger portrætter af grønlændere ud. Jeg begyndte egentlig at tage billederne, fordi jeg gerne ville vise, at mennesker er alsidige. Mest fordi jeg i Danmark har hørt sætningen "du ligner ikke en typisk grønlænder" et par gange. Jeg kontaktede Rønne Bibliotek, og de havde så plads til min udstilling til februar, så de bornholmere, der er interesserede kan komme og se dem.

Hvad er din passion?

– Jeg har danset maskedans, der er en traditionel grønlandsk dans, siden 2015. Jeg har tidligere undervist børn i dansen, blandt andet på Rønne Bibliotek, hvor jeg også fortalte grønlandske myter og sang. Jeg synes, det er vigtigt at formidle den grønlandske kultur på en nede på jorden-måde, især for børn, da de ofte ikke har nogen fordomme. Generelt er jeg meget interesseret i kultur.

Hvad drømmer du om?

– Jeg har en drøm om at blive selvstændig fotograf, hvor jeg kan lave projekter med portrætter her på Bornholm. Jeg vil også gerne tage billeder til events som bryllupper og barnedåb. Min mand og jeg drømmer i hvert fald om at kunne blive boende på Bornholm.

 
 

Josepha Lauth Thomsen

33 år

Kandidat i Performance design og Psykologi

Opvokset i Nuuk i Grønland

Bor i Rønne

Gift med Thomas og mor til Sialuk på fire måneder