Nyt stort fuglebeskyttelsesområde gør pladsen til vindmøller mindre

Nyt stort fuglebeskyttelsesområde gør pladsen til vindmøller mindre
Arkivfoto: Berit Hvassum
ENERGIØ | BORNHOLM | ABONNENT | 14. OKT 2021 • 16:30
Jakob Nørmark
Journalist
ENERGIØ | BORNHOLM | ABONNENT
14. OKT 2021 • 16:30

Da Cowi i foråret 2020 lavede en finscreening af vindmølleområderne i Østersøen på vegne af Energistyrelsen, behøvede man ikke gå så tæt på land for at finde plads til tre gigawatt havvind sydvest for Bornholm. Cowi havde til opgave at komme med et oplæg til, hvordan man kunne opstille henholdsvis to og tre gigawatt i tilknytning til energiøen. De mest kystnære møller lå ud fra kortene et par kilometer inden for 20 kilometer-linjen.

Sammenligner man kortene fra finscreeningen med de udlagte områder, som er gældende for energiøen i dag, kan man se, at det østlige område er blevet smallere, og at afstanden mellem de to vindmølleområder er vokset. Mellemrummet optages af et nyt natur- og miljøbeskyttelsesområde, der strækker sig helt ind til den bornholmske sydkyst og er langt mere omfattende end det eksisterende.

I finscreeningen påpegede Cowi, at den vestlige del af det østlige område, der ikke længere har status som energiøzone, ligger i et internationalt vigtigt fugleområde. I området overvintrer havlit, fløjlsand og sortand, der blandt andet lever af blåmuslinger, som der er store forekomster af i området. Der var risiko for, at disse arter vil blive fortrængt fra et vigtigt fourageringsområde, hvis der opstilles havvindmøller, skrev Cowi, der anbefalede, at der skulle gennemføres en detaljeret analyse af følsomheden af disse fuglearter.

Alle interesserne – havvindmøller, fuglebeskyttelse, sejlruter, råstofudvinding og så videre – indgår i Danmarks nye havplan, der var i høring frem til 30. september. 

 

I en finscreening lavet sidste år kom Cowi med et bud på, hvordan man kunne placere tre gigawatt havvind til energiøen. Linjen markerer afstanden 20 kilometer fra kysten. Illustration: Cowi/Energistyrelsen, juni 2020