Nyt budget i regionen: Det kommer forliget til at betyde for bornholmerne

Nyt budget i regionen: Det kommer forliget til at betyde for bornholmerne
Torsdag aften landede budgetforliget 2022 for Region Hovedstaden, hvor en million helt specifikt blev afsat til Bornholms Hospital. Arkivfoto: Berit Hvassum
SUNDHED | BORNHOLM | ABONNENT | 3. SEP 2021 • 12:00
Sofie Møller
Journalist
SUNDHED | BORNHOLM | ABONNENT
3. SEP 2021 • 12:00

​Partierne i regionsrådet blev torsdag aften enige om Region Hovedstadens budget for 2022. De to bornholmske regionsrådsmedlemmer, socialdemokraten Leila Lindén og venstremanden Carsten Scheibye, er begge godt tilfredse med resultatet.

– Jeg synes grundlæggende, det er et rigtig godt budget for Bornholm, siger Carsten Scheibye, og Leila Linden istemmer:

– Igen er det tydeligt, at der er tænkt på Bornholm, og der er generelt stor forståelse blandt resten af regionsmedlemmerne for de særlige udfordringer, vi står med her på øen, siger hun og henviser til udfordringer som rekrutteringsproblemer og det, at mange bornholmere må tage turen over, hvis de skal tilses af speciallæger.

Digital Ø

I budgetforliget bliver Bornholm nævnt helt specifikt op til flere gange, hvilket er til stor glæde for de to regionsrådsmedlemmer.

Af forliget fremgår det nemlig, at Bornholms Hospital har fået en million kroner til videreudvikling af Digital Ø, så der kan arbejdes videre med det nære og det digitale sundhedsvæsen.

Helt konkret er pengene afsat til, at bornholmerne kan få taget blodprøver og EKG i eget hjem og på plejehjem, når der er behov for det.

I forhold til videreudviklingen af den Digital Ø, skal pengene bruges på tiltag, så bornholmerne ikke skal rejse over til kontrol og undersøgelse mere end nødvendigt. Det er et projekt som allerede er godt i gang, hvor man blandt andet afprøver videokonsultationer, men som gerne skal udvikles yderligere de kommende år, fortæller Leila Lindén.

– Mange ting er allerede sat i søen, og det er nu op til hospitalets ledelse at vurdere, hvad der yderligere er brug for. Men jeg ved, at hospitalet gerne vil anskaffe sig en PET-scanner, således man kan få foretaget scanningerne på hospitalet, men at billederne bliver aflæst hos speciallæger ovrefra. På den måde undgår patienterne igen at skulle tage turen over vandet, forklarer hun.

Rekrutteringsindsats

Et andet sted, hvor Bornholm nævnes i budgetforliget er i forhold til et af de helt store udfordringer for Bornholm, nemlig det at rekruttere og fastholde sundhedspersonale. Det har i mange år været en kendt problematik, men nu ser det ud til, at der for alvor bliver sat fokus på det.

– Ud over at der med budgettet er afsat yderligere midler til at styrke det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, slås det fast, at vi bornholmere skal have et sundhedstilbud, som er sammenligneligt med regionens øvrige borgere, siger Carsten Scheibye.

I budgetforliget fremgår det, at man vil iværksætte særlige aktiviteter for at styrke rekrutteringen, fastholdelsen og efteruddannelsen af de faglige miljøer på Bornholms Hospital. Der vil derfor blive udarbejdet en konkret plan for dette i samarbejde med regionens andre hospitaler, hvilket vil gøre samarbejdet mere robust.

– Det betyder meget, at det nu står i budgetaftalen, at vi fra politisk hold vil have en samlet plan for det her. Der er altså ikke sat direkte penge af til rekrutteringsindsatsen denne gang, men når det er med i budgetforliget betyder det, at man er klar på at afsætte en vis sum, når planerne ligger klar, siger Carsten Scheibye.

De store vindere

De helt store beløb i budgetforliget er børne- og fødeområdet, der får 24 millioner ekstra, samt de 10 millioner, som er afsat til at nedbringe ventetiderne på behandling for hovedpine og demens.

Opløftningen af disse områder vil også gavne bornholmerne, mener Leila Lindén.

– Lige nu er der 437 personer, der står på venteliste til Hovedpinecentret på Rigshospitalet/Glostrup. Blandt dem er der også flere bornholmere, som pengene altså vil få betydning for. Ligeledes vil vi bornholmere også få glæde af det store løft til fødeafdelingerne på de store hospitaler ovre, da vi fra Bornholm også ind imellem bliver henvist dertil, hvis man for eksempel har komplikationer under graviditeten eller andre sygdomme, som skal behandles særligt, fortæller Leila Lindén.

Helt overordnet er de to regionsråsmedlemmer altså glade for det nye forlig, dog havde Carsten Scheibye gerne set, man havde sat lidt flere penge af til psykiatrien.

– Generelt kunne jeg godt tænke mig, at vi fik styrket psykiatrien yderligere både i hele regionen, men især også på Bornholm. Jeg ville gerne, at vi fik arbejdet med en endnu stærkere integration, altså samarbejdet mellem hospital, psykiatri, kommuner og socialforvaltningen. Der er ekstremt mange aktører, som er samlet omkring det. Vi er allerede godt med på Bornholm, men vi kan stadig gøre endnu mere, og det håber jeg, vi vil gøre de næste par år, siger han.