Ny forretning voksede hurtigt ud af rammerne: Hos Jon og Thomas flytter ind i Rådhuskiosken

Ny forretning voksede hurtigt ud af rammerne: Hos Jon og Thomas flytter ind i Rådhuskiosken
Thomas Schroll Kristensen (tv) og Jon Christian Vejbæk overtager Rådhuskiosken, hvor der snart kommer til at stå Hos Jon og Thomas på facaden. Carsten Folkmann (til højre) vil fortsat eje ejendommen og beholder spillehallen i den ene ende af forretningen. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 5. MAJ 2021 • 18:32
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
5. MAJ 2021 • 18:32

ERHVERV

Hos Jon og Thomas flytter i juni deres vin-og spiritusforretning fra Østergade til Rådhuskiosken i Snellemark i Rønne.

– Det var i starten bare lidt for sjov, men nu er det ikke noget, vi leger længere, siger Jon Christian Vejbæk om flytningen af vinbutikken fra den mere ydmyge placering i Østergade til den meget centrale beliggenhed i Snellemark, hvor man både har torvet lige ved siden af, og hvor alle busserne har stoppested.

Det var den 13. februar, at de to venner, Thomas Schroll Kristensen og Jon Christian Vejbæk, åbnede deres forretning i Østergade som et hobbyprojekt. Men mindre end tre måneder efter konstater de to, at butikken er vokset ud af rammerne.

– Det er blevet en kæmpe succes. Vi er nødt til at bestille så meget hjem, at vi ikke længere aner, hvor vi skal gøre af kasserne, siger Jon Christian Vejbæk.

Er selv iværksætter

Ejeren af Rådhuskiosken gennem otte år, Carsten Folkmann, kom de to venner til undsætning:

– Jeg er selv iværksætter, og min indgangsvinkel til at kontakte dem var, at jeg gerne ville sælge min forretning, at jeg selv er interesseret i vin, og at jeg ikke mener, at der er plads til to specialforretninger af denne type i Rønne. Og så tænkte jeg, at beliggenheden ville være god for Jon og Thomas, forklarer han.

Rådhuskiosken har i mange år været forhandler af Skjold Burne-vine samt spiritus og blandt andet haft salg af firmagaver og til restauranter.

Beholder spillehallen

Carsten Folkmann ejer fortsat ejendommen, og han beholder spillehallen for enden af forretningen.

– Jeg havde mulighed for at tilbyde Jon og Thomas nogle gode vilkår mod, at de har opsynet med spillehallen i deres åbningstid, fortæller Carsten Folkmann.

Rådhuskioskens dage som kiosk med tips og lotto med videre, aviser, blade og alle de andre kioskvarer er dermed talte efter 97 år. Navnet glider også ud og bliver erstattet af Hos Jon og Thomas med undertitlen Vin og spiritus. Man vil dog fortsat kunne købe et buskort, og Jon og Thomas fortsætter også med landbrugs- og varelotteriet.

– Man kan sige, at vi flytter butikken herned og får noget mere med. Det vil sige, at der bliver vin og spiritus samt tobak og piber. Det er ting, der hører med til en gammel vinforretning. Der må godt dufte lidt af tobak, siger Thomas Schroll Kristensen.

Hårdt arbejde

Den store succes har overrasket de to venner:

– Vi har også arbejdet hårdt for det. Vi vægter god service højt, og for os er det vigtigt, at kunden husker oplevelsen i butikken, når de drikke vinen, for så kommer de igen, siger de.

De betegner interessen som vild og fortæller om en virtuel ginsmagning med 65 deltagere.

Thomas Schroll Kristensen og Jon Christian Vejbæk har stadig deres job i henholdsvis det socialpædagogiske tilbud Vesterlund og som selvstændig murer. Al fritiden har de i de seneste måneder brugt i vinbutikken – og det bliver ikke mindre med flytningen. Det er nemlig også planen at skulle holde mere åbent end i dag. Jon Christian Vejbæk forudser da også, at han skruer ned for sit murerfirma.

– Det bliver måske fuldtid hernede for en af os, og så den anden på deltid, lyder vurderingen.

– Der går ikke lang tid, så får de også ansatte. De ved det bare ikke endnu, kommenterer Carsten Folkmann.

Ny facade

– Jon og Thomas overtager Rådhuskioskens telefonnummer og kundedatabase, og jeg håber, at mine kunder vil tage godt imod dem, siger han.

Carsten Folkmann oplyser, at han regner med at lukke Rådhuskiosken i begyndelsen af juni, hvorefter Jon og Thomas rykker ind for at ændre lidt på indretningen og facaden, inden de åbner midt i/sidst i juni.