Ny formand valgt: Jacob Trøst takkede af efter et yderst succesfuldt år

Ny formand valgt: Jacob Trøst takkede af efter et yderst succesfuldt år
Jacob Trøst gør sig klar til at tage ordet ved fredagens generalforsamling i Det Konservative Folkepartis vælgerforening. Efter otte fremgangsrige måneder som formand forlod borgmesteren posten som lokalafdelingens organisatoriske leder. Foto: Jakob Nørmark
NYHED | ABONNENT | 21. JAN 2022 • 22:40
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
21. JAN 2022 • 22:40

De Konservatives bornholmske vælgerforening valgte fredag aften ny formand. Partiet har medvind og medlemsfremgang efter kommunalvalget, og på generalforsamlingen var der sågar kampvalg om posten som næstformand.

206 stemmer, 0,8 procent og nul mandater. Det var de sørgelige realiteter, da et decimeret konservativt felt på tre kandidater anført af Anders Møller i 2017 stillede op til kommunalvalget. Det må have krævet et optimistisk sind at tro på, at Det Konservative Folkeparti skulle sætte sig på borgmesterposten fire år senere. Men sådan gik det.

Med Jacob Trøst som ny formand og spidskandidat blev De Konservative ved kommunalvalget i november det fjerdestørste parti på Bornholm og fik valgt tre kandidater ind i kommunalbestyrelsen. Jacob Trøst blev udpeget som formand for den bornholmske vælgerforening for et år siden og først formelt valgt på en corona-forsinket generalforsamling i maj.

– Det har været et kort år, men hektisk, opsummerede Jacob Trøst på fredagens generalforsamling.

Forud for generalforsamlingen på The Ranch i Rutsker havde han besluttet at forlade formandsposten. Under valgkampen havde han erfaret, at det "at være både formand og spidskandidat var en skidt cocktail", forklarede Jacob Trøst, der siden 1. januar har kunnet føje borgmester til cv'et.

– Jeg synes ikke, jeg har timer nok i døgnet, så jeg vil hellere overlade roret til en anden, sagde Jacob Trøst.

Næstformand vraget

Den nye formand blev 39-årige Ianto Tryfan Davies Gerdes, som blev valgt uden modkandidat. Østermarieboen, der er sektionsfører og oversergent på Almegårds Kaserne, har tidligere siddet i bestyrelsen i ti år og var næstformand fra 2015, og frem til Jacob Trøst overtog formandsposten fra Benthe Pedersen Lund sidste år.

Ianto Tryfan Davies Gerdes (tv.), der her tager en snak med Anders Møller og Søren Nexø, er ny konservativ formand på Bornholm. Foto: Jakob Nørmark

De Konservative har haft medlemsfremgang siden partiets genfødsel under valgkampen. To af aftenens deltagere havde ikke været medlem i den måned, som er påkrævet for at kunne deltage i afstemningerne, og de kunne således ikke få indflydelse på kampvalget om posten som næstformand.

Valget stod mellem siddende næstformand Ralf Marcoux Skovgaard og Peter Kaas-Claesson. Efter en skriftlig afstemning blev Peter Kaas-Claesson, den tidligere brigadechef hos beredskabsstyrelsen i Allinge, udpeget som ny næstformand. Kaas-Claesson er for nylig vendt hjem til Bornholm efter at have været udsendt i Georgien. Her har han fungeret som rådgiver i et Nato-samarbejde bag udviklingen af landets civile krisestyring.

Også til suppleantposterne var der flere interesserede end pladser jævnfør vedtægterne, og interessen for at engagere sig i partiet glædede den afgående formand.

– Det virker, som om der er kommet et friskt pust over De Konservative. Jeg synes alene, at deltagerantallet i aften viser, at De Konservative er vågnet op og nu er klar til at tage fat på det politiske arbejde, sagde Jacob Trøst undervejs i sin formandsberetning.

'Rigtig succesfuldt'

Efter formandsvalget takkede aftenens dirigent Jacob Trøst for sin indsats i spidsen for lokalafdelingen.

– Du har kun været formand i et år, men det har været rigtig succesfuldt, lød de rosende og nærmest underdrivende ord, som fik de knap 30 tilstedeværende til at trække på smilebåndet.

Partiet opnåede ved kommunalvalget 12,3 procent og 2.896 stemmer, hvoraf de 1.999 tilfaldt Jacob Trøst som personlige stemmer.

Han gik på valgaftenen ind i et forhandlingslokale på Green Solution House med tre andre partier og kom tre-fire senere ud som borgmester. 1. januar overtog den hidtidige politikommissær officielt borgmesterposten – en kometagtig politisk karriere for en mand, som først flyttede permanent til Bornholm i sommeren 2020.

– Jeg kunne fortælle i timevis om den aften, sagde Jacob Trøst om de historiske begivenheder 16. november.

– Vi endte i et mødelokale sammen med Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne, som vi var i valgforbund med. Det var lige før, at jeg ikke nåede at få Bjarne (Hartung Kirkegaard fra KD, red.) med, fordi Dansk Folkeparti og Enhedslisten slæbte mig ind i mødelokalet.

Han orienterede partifællerne om udbyttet af valgresultatet; posten i børne- og skoleudvalget til Iben Busch og de to pladser i økonomi- og klimaudvalget til ham selv og Mark Palmquist.

– Og så har vi fået en borgmester... Ja, det er ikke så ringe.

Nye ansigter i bestyrelsen

En ny bestyrelse i Det Konservative Folkepartis vælgerforening på Bornholm blev valgt fredag aften.

Formand: Ianto Tryfan Davies Gerdes

Næstformand: Peter Kaas-Claesson

Anders Møller

Elna Kjøller

Kim Friis

Fire ud af fem medlemmer er nye i bestyrelsen. Flere af dem har tidligere siddet i bestyrelsen eller stillet op som kandidater. Kun Anders Møller er genganger fra den afgående bestyrelse, eftersom Ralf Marcoux Skovgaard, der stillede op som næstformand, tabte kampvalget om posten.

Suppleantpladserne blev besat af Flemming Sorth og Niels Jørgensen.

Sebastian Larvad har som formand for Konservativ Ungdoms genetablerede lokalafdeling også en plads i bestyrelsen.