Mursten ud, mennesker ind, kritik for uansvarlighed: Kommunen har fået et budget

26. JAN 2022 • 19:54

Ikke noget nybyggeri på Snorrebakken. Men derimod penge til nye initiativer for både børn, unge og ældre.

Som Bornholms nye flertal ændrede Konservative, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne onsdag i kommunalbestyrelsen på i alt 19 punkter det kommunebudget, som Socialdemokratiet og Venstre blev enige om i starten af september, og som blev et hovedtema ved kommunalvalget knapt tre måneder senere.

– Vi har annulleret nybyggeriet (på Snorrebakken, red.) i Knudsker. Til gengæld har vi fundet blandt andet plads til at udvide daginstitutionen Trilobitten i Aakirkeby, at renovere plejehjemmet Toftegården i Hasle og at gøre Remisen i Rønne til midlertidigt ungdomshus, opsummerede borgmester Jacob Trøst (K) de største enkeltdele af det nye budget.

René Danielsson (DF) citerede fodboldspilleren John "Faxe" Jensens måde at beskrive sit mål til 1-0 i Danmarks sejrrige EM-finale mod Tyskland for snart 30 år siden.

– Jeg synes faktisk, at den sammenbragte familie har "ramt den lige i røven" med det her budget. Når man kigger alle ændringerne igennem, har jeg rigtig svært ved at se, hvorfor man ikke skulle kunne stemme for, sagde han.

René Danielsson skulle dog ikke vente længere end til den næste taler for at høre et parti, der ikke kunne stemme for det nye kommunebudget.

– Jeg synes, at der er rigtig mange positive elementer i det her budget. Men hvor er det bare ærgerligt, at vi ikke har pengene. Vi synes simpelthen ikke, at det er ansvarligt. Det havde også klædt den nye konstituering at invitere os ind, bare for at vise, at man mener det alvorligt med det brede samarbejde, sagde gruppeformand Jonna Nielsen (S).

– I starter med at bruge pengene, før I har dem. I ved ikke, hvad det koster. Det er kerneproblemet i det her, sagde Claus Larsen-Jensen (S).

– I har sagt, at vi skal samarbejde. Det har vi bare ikke mærket her, supplerede Karen Lynn Jacobsen (S).

– Så vidt jeg husker, sad I til et møde på mit kontor fire dage inde i min periode, replicerede borgmester Jacob Trøst.

Også René Danielsson erklærede sig parat til samarbejde.

– Det er ikke rent bullshit, når vi siger, at vi gerne vil samarbejde. Jeg har siddet i jeres sæde i otte år, så jeg ved udmærket, hvordan det føles at stå udenfor med en masse gode ideer. Og tag det roligt. For hvis det her flertal ikke kommer til at samarbejde bredere end det gamle flertal, så vil det være at blæse på valgresultatet, og så kommer det her flertal ikke til at vare mere end fire år. Vi vil gerne samarbejde, sagde han.

Venstre fandt det nye budget uansvarligt. Det er næsten 20 millioner kroner dyrere end det hidtidige.

– Hvis vi fortsætter sådan her, bliver vi nødt til at bede administrationen om et sparekatalog på 20, 30, 40 millioner. Det er meget bekymrende, sagde gruppeformand Søren Schow (V).

Bornholmerlisten (hverken en del af det gamle SV-flertal eller af det nye flertal) så meget godt i det nye budget. 

– Der har været arbejdet på, at også Bornholmerlisten kan se sig selv i det her nye budget. Det kan vi, og det vil vi også gerne kvittere for. For os handler det om borgerne, og valgkampen handlede meget om nogle af de allersvageste borgere. Det kan man også godt se, sagde Kirstine van Sabben.