Midtpunktet maner til ro: 'Vi er klar til Blækspruttens borgere'

Midtpunktet maner til ro: 'Vi er klar til Blækspruttens borgere'
NYHED | ABONNENT | 22. MAR 2024 • 19:00
NYHED | ABONNENT
22. MAR 2024 • 19:00

Det kommunale værested Midtpunktet melder ud, at man er klar til tage imod borgerne fra det snart lukkede frivillige værested Blæksprutten i Rønne. Dermed afviser man også, at en gruppe særligt udsatte vil blive tabt på gulvet.

I denne uge kom meldingen om, at det frivillige værested Blæksprutten i Rønne lukker. En kommunal beslutning, der har vakt udtalt bekymring blandt værestedets ansatte og brugere. Og mens man fra kommunens side har begrundet lukningen med, at det kommunale tilbud, værestedet Midtpunktet i Rønne, kunne modtage borgergruppen, er det hovedrystende blevet afvist af Blæksprutten, der peger på, at man har at gøre med en særligt gruppe udsatte, der ikke kan rummes i de kommunale tilbud.

På Midtpunktet er holdningen imidlertid, at man føler sig godt rustet til at modtage borgerne fra Blæksprutten.

– Det har været en løbende proces fra før jul, hvor vi vidste, at det her nok var på vej. Så vi har løbende arbejdet henimod at geare vores tilbud til den nye gruppe af borgere. Blandt andet har vi udvidet vores åbningstider og allokeret vores medarbejdere fra vores aktiviteter til cafeen, så vi har flere mennesker på gulvet til at tage imod den kommende tid. Derudover er det også planlagt, at vi skal have et dialogmøde med Midpunktet, Blæksprutten og psykiatrichefen, så vi kan sikre en god overgang. Så vi er klar, siger Henrik Boie, der er aktivitetsmedarbejder i Midtpunktet i Rønne.

Har allerede modtaget borgere

Midtpunktet i Rønne er den kommunale pendant til det frivillige Blæksprutten. Hos Midtpunktet tilbyder man et dagligt værested samt en lang række aktiviteter til et bredt spænd af sårbare borgere, der rummer alt fra psykisk sårbare til borgere med tungere psykiatriske diagnoser. Dermed har man også forudsætningerne til at tage imod Blækspruttens borgere, fortæller Henrik Boie.

– Vores borgergruppe spænder vidt i både diagnoser og behov, men er samtidig en meget homogen gruppe, der trives sammen. Jeg tror, de ligner Blækspruttens brugere meget, siger han.

Henrik Boie tilføjer, at man i Midtpunktet da også allerede har sagt goddag til de første borgere fra Blæksprutten, hvor godt og vel ti besøgende allerede har meldt deres ankomst.

– Vi har brugere, som både bruger Blæksprutten og Midtpunktet, og de har været flinke ambassadører til at tage Blækspruttens borgere i hånden og gøre dem trygge ved at komme her. Og det er gået rigtig fint, fortæller Henrik Boie.

Ikke bekymret

En stor del af bekymringen går på, at Blækspruttens brugere er en mere udsat gruppe og derfor har større behov end hvad der kan rummes i kommunalt regi. Deler I den bekymring?

- Vores borgergruppe spænder jo også vidt i både diagnoser og behov, så nej, det er jeg ikke bekymret for, som tingene ser ud nu. De borgere, vi indtil videre har set fra Blæksprutten, matcher fint, den borgergruppe vi i forvejen har.

Et andet kritikpunkt lyder, at dele af Blækspruttens private tilbud, såsom at de ansatte kører ud på hjemmebesøg, stiller socialrådgivning til rådighed og har en akuttelefon, går tabt, når de overgår til jeres tilbud. Hvordan kan I imødekomme det?

– Vi er jo som et kommunalt tilbud skarpt defineret af Servicelovens paragraf 104. Det betyder også, at vi i sagens natur ikke kan imødekomme alle facetter af et privat tilbud. Det er også kun borgere med visiteret bostøtte, der har mulighed for hjemmebesøg og akuttelefon. Men vi møder jo borgerne i cafeen, og skulle der komme nogle, som vi vurderer har behov for mere støtte, så får vi sendt det videre til leder eller socialpsykologerne, som laver opsøgende arbejde og kan indstille til en visitation, siger Henrik Boie.

Har kapacitet til den ekstra gruppe

Hos Midtpunktet ser man lige nu mellem 100 og 200 unikke brugere om ugen. Dagligt møder man mellem 30 og 40 mennesker i cafeen, vurderer Henrik Boie.

Det er dermed også et tilbud af en vis skala, der er parat til at tage imod den nye gruppe borgere. Og selvom man endnu ikke kender det præcise antal, vurderer medarbejderen, at man har kapaciteten til de ekstra brugere.

– Jeg kender ikke det eksakte tal på, hvad vi kan forvente, men gruppen bliver jo selvfølgelig større. Men vi er jo også et hus af en vis dimension, der sagtens kan rumme eksempelvis 20 ekstra brugere fra Blæksprutten. Det er klart, at kommer der lige pludselig 100 ekstra væltende ind af døren, så kan vi ikke, men det tror jeg nu heller ikke, man har haft plads til nede i Blæksprutten, siger Henrik Boie.

Værestedet Blæksprutten har sidste åbningsdag den 29. marts, hvor man lukker efter 32 år. Det sker efter at kommunalbestyrelsen i september 2023 fjernede det årlige driftstilskud på 1.167.000 kroner i forbindelse med en sparerunde.

Midtpunktet i Rønne

Midtpunktet er et kommunalt værested, der henvender sig til psykisk sårbare borgere.

Tilbuddet hører under socialpsykiatrien og er et åbent tilbud for alle.

Midtpunktet tilbyder en dagligt åben café, hvor der serveres varmt måltid, såvel som samværsaktiviteter som udflugter, idrætstilbud, værksted og gruppeforløb.

Midtpunktet rummer borgere i alderen 30-75 år og har desuden tilbud til unge mellem 18 og 30 år, ligesom man også rummer borgere, der er visiteret til bostøtte.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT