Maskinstation går den bæredygtige vej

Maskinstation går den bæredygtige vej
Frigård Maskinstation er en ud af to maskinstationer på Bornholm, der indtil videre bruger recirkuleret wrapfilm. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 10. JUN 2021 • 10:43
Sofie Møller
Journalist
| ABONNENT
10. JUN 2021 • 10:43

BÆREDYGTIGHED

Når du kører rundt på de bornholmske landeveje, vil du normalt se sorte, hvide og grønne plastindpakkede baller skyde op på markerne. I mange år har maskinstationerne brugt den samme type ny oliebaseret plast til wrapning af hø og ensilage. Men denne sommer bliver det anderledes.

På flere marker vil du i stedet komme forbi lysegrå baller. Hvis du ser dem på din vej, skal du vide, at de ikke bare har skiftet farve, men også er en nyudviklet type wrapfilm, hvor 30 procent af materialet består af genbrugsplast.

Følge udviklingen

Profi Circle Wrap. Det er navnet på wrapfilmen, der er udviklet i et samarbejde mellem Skandinavisk Landbrugsplast og DLG. Det seneste år er produktet blevet gennemtestet, og er ifølge DLG og maskinstationerne, som har testet det, helt på højde med andre wrapfilm i markedet.

Nu er det op til de bornholmske maskinstationer at vurdere, om de mener det samme om wrapfilmen, som er det første på det danske marked, der indeholder recirkuleret plast.

En af dem er Michael Hendriksen fra Frigård Maskinstation. Han er en af to maskinstationer på Bornholm, der indtil videre har købt ind af det recirkulerbare wrapfilm.

– Bæredygtighed og klima er meget oppe i tiden, og så er det jo klart, at vi i landbruget må følge med i den udvikling, siger Michael Hendriksen.

– Vi har købt fire paller hjem af det nye wrapfilm. Nu skal vi afprøve det sæsonen over, og så må vi vurdere, om vi skal købe endnu mere hjem til næste år.

Han fortæller, at fordi produktet er helt nyt på markedet, er der stadig mange kunder, som ikke ved, det findes. Han tror dog ikke, at det bliver besværligt at få ind som en fast del af sortimentet.

– Folk vil gerne gøre, hvad de kan for at mindske deres klimaaftryk. Jeg havde allerede en kunde, der efterspurgte mere bæredygtigt wrapfilm sidste år. Det kan jeg så tilbyde ham i år, siger Michael Hendriksen, der fortsat sælger sort og grønt wrapfilm. Han er dog ikke afvisende over muligheden for kun at sælge genanvendeligt plast i fremtiden.


Der bliver brugt omkring et kilo wrapfilm til hver balle. På landsplan bliver der brugt omkring 2500 tons wrapfilm om året. Foto: Jens-Erik Larsen

2500 tons wrapfilm

Lars Telling fra Skandinavisk Landbrugsplast, der i samarbejde med DLG har udviklet den recirkulerede plast, er helt høj over, produktet endelig er på markedet og bliver brugt.

– Der er en masse krav fra forbrugernes side for, at de kan bruge wrapfilm, såsom at den skal kunne strække sig op til 70 procent. Indtil nu har man troet, at det kun har kunnet lade sig gøre at lave den slags kvalitetsplast ud fra nye råvarer. Men nu har vi altså udviklet Profi Circle Wrap, som er et vigtigt skridt på vejen mod mere bæredygtigt plast i landbruget, siger han.

Han er udmærket klar over, at 30 procent genanvendeligt for nogen langt fra er nok. Det er det sådan set heller ikke for ham selv.

– Det er selvfølgelig målet, at vi skal nå op på endnu højere procenter for, hvor meget der består af recirkuleret plast. Vi er bare så bange for at gå for hurtigt frem, så for ikke at overspille vores rolle og komme ud med et produkt, som ikke fungerer optimalt, har vi holdt os på 30 procent i første omgang, forklarer Lars Teling.

Han fortæller, at man på landsplan bruger i omegnen af 2500 tons wrapfilm om året. Så selvom 30 procent ikke lyder af meget, vil det stadig gøre en forskel landet over, mener han.

Især på Bornholm er man allerede langt fremme i forhold til at genanvende plast i landbruget. Sammen med BOFA, Fugato, DLG, Genplast, Danbørs, otte landmænd og fire lokale erhvervsvirksomheder, er Landbrug og Fødevarer i gang med at undersøge, hvordan man yderligere kan optimere genanvendelsen af plastik i landbruget.