Marie Nielsen er en sejlivet bornholmer i Aarhus

Marie Nielsen er en sejlivet bornholmer i Aarhus
Marie Nielsen som laksekutteren tager sig ud i dag. Foto: Skibsbevaringsfonden
| ABONNENT | 5. MAR 2021 • 06:00
Holger Larsen
Journalist
| ABONNENT
5. MAR 2021 • 06:00

KULTUR

– Den er ikke rådden, men slidt, siger Niels Vibjerg Petersen fra Aarhus om Marie Nielsen.

Den oprindeligt bornholmske fiskekutter er også en ældre dame fra 1937. Den befinder sig i øjeblikket på Lillebælt-Værftet i Middelfart.

– Vi har lige fået udført arbejde for over 300.000 kroner. Vi har blandt andet fået skiftet en masse egeplanker, siger Niels Vibjerg Petersen, der er et af de aktive medlemmer i Foreningen Marie Nielsen, som ejer kutteren af samme navn.

Foreningen har igennem årene lagt rigtig megen kærlighed og mange penge i at bevare den gamle kutter. Det har kunnet lade sig gøre, fordi Skibsbevaringsfonden har spædet rigtig meget til, og foreningen har snart en ny ansøgning på vej til fonden.

– Det er afsindige summer, der er lagt i båden. Den bliver aldrig så meget værd, men den er en del af den danske og bornholmske kulturarv, og den er registreret som meget bevaringsværdig. Vi har restaureret den efter dens oprindelige udseende, siger Niels Vibjerg Petersen.

Et autentisk fartøj

Niels Vibjerg Petersen peger også på, at de nordiske kulturministre har underskrevet en fælles ansøgning om at gøre de nordiske klinkbådstraditioner til kulturarv på verdensplan – og da Marie Nielsen netop er en klinkbygget båd mener han, at der skal passes godt på den.

Skibsbevaringsfonden lægger vægt på, at kutteren Marie Nielsen i dag fremstår som et autentisk fartøj. Styrehuset og halvruffet forude er rekonstrueret efter de originale huse. Hundested-motoren på 22 hestekræfter er den eneste eksisterende af denne type og blev sat i skibet, da det var nyt.

Fondens engagement i skibet er på 401.500 kroner.

Bygget i Svaneke

Kutteren blev bygget på Hans Peter Hansens Bådebyggeri i Svaneke i 1937 til fisker Albert M. Petersen, Aarsdale, som med "Vega" drev lakse- og sildefiskeri i Østersøen, oplyser Skibsbevaringsfonden.

Fra cirka 1950 var kutteren hjemmehørende i Nexø under navnet "Mågen". Kutteren skiftede ejer nogle gange i løbet af de næste cirka 25 år.

– Da kutteren gik ud af fiskeriet i Østersøen, var der en skolelærer i Lynæs på Nordsjælland, der købte den og fiskede lidt fra den. Da han satte den til salg i 1977, købte vores partsrederi den, fortæller Niels Vibjerg Petersen.

Partsrederiet blev siden omdannet til Foreningen Marie Nielsen.

Generationsskifte

– Vi er i et generationsskifte i foreningen, fordi mange har været med i foreningen længe, men er blevet så gamle, at de ikke længere kan være med. Jeg er den yngste af dem, der har været med længst, og jeg er 72, siger Niels Vibjerg Petersen.

– Vi bruger Marie Nielsen til fisketure og som lystbåd, og vi sejler til træskibstræf, Limfjorden Rundt og andet, fortæller han.

Foreningen Marie Nielsen har flere gange taget turen til Bornholm. Da Marie Nielsen fyldte 70 år i 2007 sejlede kutteren Bornholm rundt.

– Marie Nielsen er en meget sødygtig kutter. Den er bygget specielt til Østersøen, og den kan virkelig tage nogle bølger. Vi har selv prøvet det på en af vores ture til Bornholm, siger Niels Vibjerg Petersen.

 


Der blev bygget mange både

Der har været mange bådebyggere og skibsværfter på Bornholm. En dem var Hans Peter Hansens Bådebyggeri i Svaneke, som byggede 365 nybygninger. En af dem var Marie Nielsen i 1937.

– Der blev bygget mange ens både på det tidspunkt. Det var nemmere at bygge den samme model, og det var den størrelse, som var populær og almindelig på den tid, siger Poul Forum Sørensen, formand for Bornholms Træbådelaug.

Lauget holder til på sydhavnen i Rønne, hvor man har en kopi af den samme type båd som Marie Nielsen.

– Foreningen Marie Nielsen har besøgt os, og jeg har været om bord på Marie Nielsen, siger Poul Forum Sørensen.

– Da det gik tilbage for fiskeriet på Bornholm, var der en del fiskebåde, der blev solgt til folk, der brugte dem som lystbåde og byggede dem om. En del af dem er gået til i årenes løb, så der er ikke helt så mange, som der har været været, siger Poul Forum Sørensen.

 


1977

Det var partsrederiet i Aarhus, der i 1977 gav den bornholmske kutter navnet Marie Nielsen.

Niels Vibjerg Petersen oplyser, at båden er opkaldt efter lærer Marie Nielsen (1875-1951), der var kommunist og kvindesagsforkæmper, og som tog del i modstandsarbejdet under Anden Verdenskrig.