Mangel på pasningspladser er det positive problem

Mangel på pasningspladser er det positive problem
Leder i Løvfrøen-Nylars, Lisbet Werenberg, er glad for et hus fuld af børn, men ærgrer sig også over den lange venteliste institutionen har og den generelle mangel på pasningspladser. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 30. MAJ 2021 • 14:02
Emilie Jensen
Journalist
| ABONNENT
30. MAJ 2021 • 14:02

– Jeg er den eneste dagplejer i Nylars, og der er en masse små tilflyttere, så der er brug for os, fordi der mangler pladser. Derfor skal alle tage lidt ekstra lige nu, indtil vi får en løsning, siger dagplejer i Nylars Ann Mari Ipsen.

Normalt har hun fire "små rollinger", som hun kalder dem, i hendes hjem i Nylars, men fordi der er mangel på pladser i øjeblikket, har hun for fjorten dage siden fået et ekstra barn ind.

– Så jeg er booket lidt op, siger byens dagplejer, der regner med at være i overtal til og med juni måned.

Selvom et femte barn i truppen er mere, end hvad hun plejer, skal det nok gå, så længe det ikke bliver permanent, siger hun:

– Jeg håber jo, at det snart bliver løst, for det er selvfølgelig hårdere med fem børn frem for fire.

Og en løsning er netop, hvad Lind Kofoed Persson (DF) håber at Børne- og Skoleudvalget som hun er medlem af, snart finder en løsning. Og her kan ansættelse af et par dagplejemødre være en løsning på kort sigt, siger hun:

– Vi får et kapacitetsproblem på børnehavnen, men på vuggestuedelen kunne vi måske løse noget af problemet med dagplejemødre, siger hun og understrejer, at det jo er et positivt problem.


Dagplejemor Ann Mari Ipsen i Nylars har fået et ekstra barn i truppen, fordi der er mangel på pasningspladser. Arkivfoto: Berit Hvassum

Venteliste

I det modsatte hjørne af byen ligger den private integrerede institution Løvfrøen-Nylars, der både har vuggestue- og børnehavebørn. Og der er fuld hus i Løvfrøen, som kan tage 17 vuggestuebørn og 37 børnehavebørn, fortæller leder Lisbet Werenberg:

– Vi kan ikke udvide mere, og vi kan heller ikke presse citronen mere, siger hun.

Men fyldte garderobeskabe betyder også, at der er nogle som må nøjes med en plads på venteliste. Og den er lang, selvom der i år er tyndet ud i den, sammenlignet med for tre år siden, hvor der var godt 25 på venteliste, fortæller Lisbet Werenberg:

– Selvom det er fedt, at man har fuld hus, så er det ikke altid rart at have en venteliste, fordi der er mange, man må sige nej til, lyder det fra lederen, der ikke håber, at det får folk til at give op på om Løvfrøen har plads til deres lille.

En anden mulig nu-og-her-løsning kunne være satellitbørnehaver, der kan åbne og lukke, hvis udviklingen ændrer sig, mener Lind Kofoed Persson:

– Vi har jo løst småproblemer før ved at lave nogle satellitbørnehaver eller udegrupper. Det er en måde at løse noget af det på, men det er ikke holdbart i længden. På sigt skal vi se på den samlede løsning.

Flere af dem, der har spurgt til en plads i Løvfrøen, er tilflyttere, som er på udkig efter et pasningstilbud til deres barn, siger Lisbet Werenberg:

– Det seneste år eller to er der rigtig mange tilflyttere, der har ringet. Der er både folk, der vender tilbage, og folk som ikke har tilknytning til øen. Men der må vi sige nej, fordi de ofte skal bruge en plads med kort varsel, og det kan vi ikke tilbyde i øjeblikket. Vi kan i stedet for tilbyde dem at komme på venteliste.

Tilflyttere

En af dem, der også nævner tilflyttere i forbindelse med mangel på pasningstilbud er medlem i Børne- og Skoleudvalget Erik Lund Hansen (S). Hans beskrivelse af situationen lige nu lyder:

– Det er jo smaddergodt. Altså ikke at vi mangler pladser, men at vi har fået så mange gode tilflyttere, siger han og fortsætter:

– Derfor har vi også en forpligtelse til at løse pladsmanglen, for jeg er sikker på, at tilflyttere undersøger, hvor der er pasningsmuligheder, inden de flytter. Derfor skal vi bare have det på plads, på den ene eller den anden måde, siger han.

En udfordring som Lisbet Werenberg også mener, bør findes en løsning på:

– I forhold til vores instutution i Løvfrøen, tænker jeg, at vi vil være fyldt op de næste par år, og at det fortsætter. Overordnet lyder det som om, det godt kan blive et problem. For man kan heller blive ved med at proppe flere børn ind i eksisterende institutioner, det er ikke et godt børneliv, siger lederen fra Løvfrøen, hvor i alt 11 ansatte arbejder.