Lyntestcenteret melder klar til test to gange om ugen

Lyntestcenteret melder klar til test to gange om ugen
Lyntestcenter i Søndermarkshallen. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 17. FEB 2021 • 15:35
Julia Aka Wille
Journalist
| ABONNENT
17. FEB 2021 • 15:35

CORONA

Lyntestcenteret på Bornholm er klar til at opgradere kapaciteten, hvis en genåbning af samfundet skulle ske i starten af marts. Det fortæller områdeleder Klaus Rønne Jensen.

– Vi står klar til at opgradere testarrangementet hos os og eventuelt få flere medarbejdere, så vi kan få flere spor til podning og dermed være klar til at få flere personer igennem centeret, siger han.

På dagens (onsdag red.) pressemøde lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at flere danskere skal lade sig teste for Covid-19 to gange om ugen, hvis der sker en genåbning af samfundet.

Der kræves enten en PCR-test eller lyntest to gange om ugen, for de, der bor i de dele af samfundet, der står forrest i køen til næste fase af genåbningen.

– Det kræver noget af den enkelte borger og af den enkelte arbejdsgiver, men det kræver også noget af os at sikre, at systemerne og testkits er klar, siger sundhedsministeren.

Klaus Rønne Jensen forventer, at der skal testet flere, hvis en eventuel genopåbning skulle ske, men understreger, at lyntestcenteret er klar.

– Det er et spørgsmål om logistik. Kapaciteten i centeret skal selvfølgelig øges, hvis genåbningen bliver en realitet, og det har vi en plan for, afslutter han.

Regeringen venter nu på beregninger fra sundhedsmyndighederne, som skal vise konsekvenserne af at genåbne dele af samfundet, blandt andet elever på videregående uddannelser og udvalgte butikker.

Meldingen er, at beregningerne skulle være klar i starten af næste uge. 

 

 

Så mange test bliver taget i Danmark om ugen

Regeringen har lagt op til, at alle skal testes to gange om ugen. Det kan teoretisk set betyde, at der skal kunne foretages 10-12 millioner test om ugen.

Det vil være mere end en tidobling af det nuværende antal test.

Her er en oversigt over, hvor meget Danmark har testet om ugen i 2021. Tallene er både for PCR-test i det offentlige og de lyntest og PCR-test, som private leverandører står for:

Uge 53: 817.130.

Uge 1: 705.574.

Uge 2: 764.356.

Uge 3: 957.259.

Uge 4: 992.500.

Uge 5: 947.171.

Uge 6: 968.584.

Kilde: Statens Serum Institut.