Lokalplan skal bane vej for nedrivning af silo

Lokalplan skal bane vej for nedrivning af silo
Nexø Havn og DLG søger tilladelse til at rive DLG's bygninger på Nexø Havn ned. Arkivfoto: Berit Hvassum
| 8. JUN 2021 • 20:45
Henrik Nielsen
Journalist

8. JUN 2021 • 20:45

UDVIKLING

En to år gammel lokalplan for Nexø Mole er allerede uaktuel, da den forhindrer en nedrivning af DLG's eksisterende bygninger på Nexø Havn. Derfor skal økonomi-, plan- og erhvervsudvalget på sit møde onsdag beslutte, om der skal udarbejdes en nedrivningslokalplan for området.

Lokalplanen fra marts 2019 blev udført ud fra et ansøgt projekt, hvor der indgik en delvis udnyttelse af DLG's eksisterende silo- og lagerbygninger, mens andre bygninger er planlagt nedrevet. Projektet er søgt realiseret siden vedtagelsen af lokalplanen, men det er ikke lykkedes at finde en investor.

Nu har Nexø Havn fundet en investor til arealet, men vedkommende ønsker ikke at genanvende DLG's eksisterende bygninger. Derfor har Nexø Havns bestyrelse og DLG som henholdsvis grundejer og lejer anmodet om tilladelse til at nedrive DLG's eksisterende bygninger på Nexø Mole.

Det kan ikke lade sig gøre inden for rammerne af den gældende lokalplan, og en dispensation er heller ikke mulig, da det vil være i strid men lokalplanens principper. Samtidig er det vurderingen, at nedrivning af bygninger er en så væsentlig ændring af det bestående miljø, at der er lokalplanpligt.

En nedrivningslokalplan skal delvist aflyse den eksisterende lokalplan, idet nogle områder fortsat vil være omfattet af den nuværende lokalplan.

Forslaget til lokalplan vil være omfattet af miljøvurderingsloven og skal derfor screenes for miljøvurderingspligt.