Lokale havvindfolk stifter nye selskaber på lørdag

Lokale havvindfolk stifter nye selskaber på lørdag
Fra Snogebæk Havn vil der være knap 6 kilometer ud til de nærmeste møller. I november fortalte initiativtagerne, at planen er, at der skal opstilles ni møller. Møllerne længst fra land vil få en afstand på otte kilometer til kysten. Visualisering: Bornholms Havvind
NYHED | ABONNENT | 5. FEB 2023 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
5. FEB 2023 • 05:30

Gruppen bag borgerejet havvindmøllepark ud for Nexø er klar til at stifte to havvindmøllelav, som både bornholmere og beboere fra andre dele af landet kan investere i.

 

Initiativtagerne til Bornholms Havvind indkalder for anden gang på tre måneder til stiftende generalforsamling. Hvor det i november var Borgerenergifællesskabet Bornholms Havvind, der blev stiftet, er det denne gang to interessentselskaber. I disse selskaber vil man som privatperson eller virksomhed kunne tegne andele i den kystnære havvindmøllepark, som ophavsmændene og -kvinderne planlægger at opføre ud for Nexø og Snogebæk.

De to selskaber kaldes "Bornholms Havvindmøllelaug – Borger I/S" og "Bornholms Havvind – SMV I/S".

I et nyhedsbrev betegner initiativgruppen selskaberne dem som "to nye forgreninger i det, der skal danne den ejerskabsmæssige ramme om Bornholms Havvind".

Forskellen på borgerenergifællesskabet og de nye selskaber er, hvad medlemmerne kan få retur for deres indskud. I borgerenergifællesskabet vil medlemmer opnå en såkaldt elret, der gør det muligt for borgere, sommerhusejere foreninger og virksomheder med adresse på Bornholm på Bornholm at købe strømmen fra havvindmølleparken til kostpris.

Køber man ejerandele i de to nye selskaber, får man som en mere klassisk investor derimod del i parkernes overskud.

"Der er intet til hinder for, at man både kan melde sig ind i Borgerenergifællesskabet og derigennem tegne sig for andele med henblik på at opnå elret til sit eget strømforbrug, og derudover kan tegne andele som enten borger eller virksomhed med henblik at opnå afkast fra salget af strøm, svarende til andelens størrelse", understreger Bornholms Havvind i nyhedsbrevet.

Strøm til kostpris

Bornholms Havvind har ikke fremlagt beregninger, der viser, hvor meget billigere strømmen forventes at blive for bornholmere med elret.

Med de nuværende elpriser ville der være store beløb at spare, da produktionspriserne for havvind er langt under markedsprisen på elektricitet. I de langsigtede prognoser, som projektets økonomi er baseret på, ventes den generelle elpris at falde ned mod det niveau, man kendte inden energikrisens begyndelse i 2021.

Mens borgerenergifællesskabet alene er for borgere, foreninger og små/mellemstore virksomheder med adresse – eller rettere sagt, en elmåler – på Bornholm, behøver man ikke være herboende for at investere igennem interessentselskaberne. Bornholmere vil få fortrinsret, hvis der viser sig at være en overvældende interesse for at investere.

Flere landsdækkende medier har rapporteret om projektet og de forhindringer, som initiativtagerne har kæmpet med de seneste år, hvor andre beliggenheder har måttet opgives på grund af statslige reservationer.

Større virksomheder kan indtil videre ikke tegne andele, men det vil der blive mulighed for på et senere tidspunkt, hvis interessen er der.

– Vi etablerer ejergruppen, så snart de henvender sig med ønsket, siger Helle Munk Ravnborg.

Fremmødet var stort, da Borgerenergifællesskabet Bornholms Havvind blev stiftet 19. november sidste år. På lørdag lanceres den portal, hvor man kan melde sig ind og reservere andele, der om nogle år vil give adgang til vindmølle til kostpris, hvis projektet kan realiseres. Arkivfoto: Jakob Nørmark

Portal på trapperne

Den dobbelt stiftende generalforsamling finder sted på Møbelfabrikken i Nexø på lørdag, 11. februar klokken 10-12. Medlemmer af bestyrelserne for både initiativgruppen og borgerenergifællesskabet vil være til stede, mens havvindgruppens advokat, Pernille Aagaard Truelsen, er med via et videolink.

Ved samme lejlighed lanceres borgerenergifællesskabets nye medlemsportal, hvor man kan melde sig ind og tilkendegive, om man ønsker at tegne andele i Bornholms Havvind og derigennem opnå elret.

– Både i går og i dag har vi arbejdet med hjemmesiden, fortæller Helle Munk Ravnborg.

Inden generalforsamlingen forventer hun også, at borgerenergifællesskabet får åbnet den bankkonto, som har ladet vente på sig. Det viste sig at være besværligt at få tildelt et CVR-nummer, da selskabskonstruktionen sjældent er blevet anvendt.

– Det er ikke hver dag, Erhvervs- og Selskabsstyrelsen får besøg af et borgerenergifællesskab, siger Helle Munk Ravnborg.

På sigt bliver borgerenergifællesskabet og interessentselskaberne brikker i et udviklingskonsortium, der skal lægge grunden til det egentlige driftsselskab – hvis drømmen om en lokal og borgerejet havvindmøllepark på 100 megawatt altså viser sig at få flyvehøjde.