Lindén efterspørger klar besked fra kommende Rønne-læge

Lindén efterspørger klar besked fra kommende Rønne-læge
Leila Lindén er utålmodig efter at finde ud af, hvornår Berit Lavik og Alles Lægehus åbner i Rønne. Til den tid vil rønneboer, der mod deres vilje er flyttet til Allinge, nemlig få mulighed at vælge en læge i Rønne. Foto: Jacob Jepsen
REGIONSRÅDSVALG | BORNHOLM | ABONNENT | 5. NOV 2021 • 15:31
Jakob Nørmark
Journalist
REGIONSRÅDSVALG | BORNHOLM | ABONNENT
5. NOV 2021 • 15:31

Regionsrådsformand Lars Gaardhøj beklager dårlig kommunikation om lægeskifte, men glæder sig over, at private praktiserende læger har meldt sig på banen til at tage over efter regionens praksisklinik.


Formanden for regionsrådet, socialdemokraten Lars Gaardhøj, var fredag på Bornholm for at føre valgkamp i fællesskab med rådskollega Leila Lindén og de øvrige lokale socialdemokrater. Han brugte mødet med den bornholske presse til at beklage Region Hovedstadens manglende information til de 1.800 bornholmere, der automatisk er overflyttet fra praksisklinikken på hospitalet til Allinge Lægehus.

To tredjedele af de berørte patienter, der uden varsel modtog et nyt sygesikringskort gældende fra 1. november, bor i Rønne.

– Jeg kan kun gentage den ærgrelse, for sådan skulle det ikke have været, siger Lars Gaardhøj.

Leila Lindén er tilfreds med, at regionens administration har erkendt fejlen, som kunne opstå, fordi regionen ikke sørgede for at informere de berørte bornholmere, inden kommunen satte gang i udstedelsen af nye sygesikringskort.

Utålmodighed

Det har været kendt siden foråret, at praksisklinikken skulle lukke senest i maj 2022, hvis det ville lykkes at få nogen læger til at besætte de tre ledige kapaciteter (et administrativt begreb for en lægestilling med gennemsnitligt 1.600 tilnyttede patienter), hvoraf de to tidligere hørte til regionens praksisklinik. Rekrutteringen lykkedes, da Allinge Lægehus meldte sig på banen til at overtage den ene kapacitet med cirka 1.600 patienter, mens Berit Lavik, der har flere klinikker på Sjælland, overtog de to andre.

Leila Lindén er utålmodig efter at finde ud af, hvornår Berit Lavik og Alles Lægehus åbner i Rønne. Til den tid vil rønneboer, der mod deres vilje er flyttet til Allinge, nemlig få mulighed at vælge en læge i Rønne.

– Så snart de har etableret sig, får man lov til at vælge igen. Man har krav på fuldstændig gratis at sige "Tak for sangen, jeg vil tilbage til Rønne". Så jeg vil gerne have en dato for, hvornår Alles Lægehus åbner, siger Leila Lindén, der forventer, at Berit Lavik gør alvor af sin aftale med regionen, selv om det endnu ikke er afklaret, hvor og hvornår Alles Lægehus vil slå dørene op.


Regionale praksisklinikker har fungeret godt og bidraget til at afhjælpe lægemanglen flere steder i Region Hovedstaden i de forgangne fire år, fortæller Lars Gaardhøj. Et fremtidigt redskab er etablering af sundhedshuse, der indbyder til større fællesskaber, vurderer regionsrådsformanden (S). Foto: Jacob Jepsen


Svært at finde egnede lokaler

I notatet med beklagelsen af fejlen oplyser Region Hovedstaden, at Alles Lægehus på sigt ønsker at blive en del af et sundhedshus nær hospitalet, men den mulighed ligger nogle år ude i fremtiden.

"Berit Lavik har overfor administrationen givet udtryk for, at det har været vanskeligt at finde egnede lokaler på Bornholm," står der i notatet.

– Det er ikke nogen hemmelighed, at Alles Lægehus har mulighed for at leje sig ind midlertidigt på praksisklinik – på markedsvilkår, understreger Leila Lindén om en nærliggende mulighed.

Lars Gaardhøj, der overtog den politiske toppost efter Sophie Hæstorp Andersen tidligere på året, fremhæver, at det er glædeligt, at der kommer flere læger til, selvom det i første omgang indebærer forvirring og længere rejsetid for nogle.

– Der er behov for nærhed, og mange af dem, der bor egen læge meget, kan være gangbesværede eller har andre skavanker. Så det er ikke godt, hvis afstanden bliver et stort problem. Så vi kommer til at følge det her tæt, siger han.

Nu er det blevet sådan, at mange i Rønne har 25 kilometer til deres læge. Hvad synes du som politiker, smertegrænsen bør være for, hvor langt man må have til sin læge?

– Det er svært at sætte kilometerantal på, men som udgangspunkt har man en forventning om, at ens egen læge bor i nærheden. Hvis der er 20-25 kilometer, og man er gangbesværet, så synes jeg, at man skal være sikker på, at tilgængeligheden er god, og at den kollektive trafik fungerer.

– Som udgangspunkt er det egentlig meget positivt, at der faktisk kommer nogle læger til. Forhåbentlig kan vi sikre, at flere læger får lyst til at være på Bornholm, Vestegnen og Nordsjælland, hvor det faktisk også har drillet, siger Lars Gaardhøj, der betegner regionens praksisklinikker som "en god, men midlertidig løsning".

Hvorfor kan praksisklinikker egentlig ikke være en permanent løsning?

– Jeg tror, at rigtig mange borgere helst vil have deres egen læge, som de kender. Det kan jeg godt forstå. Desuden er der frit lægevalg, og det er faktisk svært at leve op til, som det er nu, fordi der er få at vælge imellem. Så længe vi har en udfordring med at få nok læger, er vi nødt til at gøre andre ting. Regionale lægepraksis er en ting, vi har kunnet gribe til, og den kan vi stadig hive op af skuffen, hvis det er nødvendigt.

Den langsigtede løsning på lægemanglen er at uddanne flere, og der er en grund til at tro, at de seneste års beslutninger og opmærksomhed vil bidrage til at løse problemet, mener Lars Gaardhøj. Et andet middel er at investere i sundhedshuse.

– Unge læger vil i dag gerne have et fællesskab, og flere steder i regionen arbejder vi med sundhedshuse. Nogle er rent kommunale, og andre steder går vi ind som region med nogle funktioner. Det tror jeg også, vi kommer til at se på Bornholm.