Leder: Folkemødet reddede fællesskabet – nu skal fællesskabet redde Folkemødet

Leder: Folkemødet reddede fællesskabet – nu skal fællesskabet redde Folkemødet
Folkemødet. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 8. DEC 2020 • 11:53
Af:
oejvind-hesselager
| ABONNENT
8. DEC 2020 • 11:53
LEDER

Torsdag i sidste uge udgik der et spørgsmål fra folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) til kulturminister Joy Mogensen (S). Svaret falder måske i morgen. Spørgsmålet lyder:

“Er regeringen klar til at holde hånden under Folkemødet og infrastrukturen bagved, indtil vi er på den anden side af pandemien, da færre aktører, organisationer og virksomheder har ansøgt om at deltagelse i Folkemødet 2021, og det udfordrer Folkemødet og tankerne bag?”

Helt konkret har Vibe Klarup, bestyrelsesformand for Foreningen Folkemødet, bedt om et statstilskud på knap fem millioner kroner.

– Vi er i dialog med kulturordførere og med høj og lav for at sikre, at der er opbakning til Folkemødet, lyder det fra Vibe Klarup til Bornholms Tidende.

Situationen er alvorlig. Den politiske festival blev aflyst i 2020 og må nok gennemføres i en stærkt barberet udgave i 2021. Det er planlagt, at Allinge også skal være centrum for Folkemødet i 2021 med en zoneopdelt festivalplads, og at debatter og høringer skal transmitteres til andre dele af landet.

 
Joy Mogensen og hendes kolleger
bør ikke tøve. Selvfølgelig skal
Folkemødet have et økonomisk tilskud.
Ikke for Bornholms skyld.
Men for Danmarks skyld.

 

Folkemødet tjener ikke mindst sine penge på at sikre, at organisationer bliver gjort synlige i en interessant sammenhæng. Og selv om kreativiteten har været stor hos Foreningen Folkemødet, kan det ikke forhindre, at usikkerheden om arrangementet har spredt sig til andre organisationer.

Sidst i november faldt således en af de helt store aktører fra. Kommunernes Landsforening (KL) forklarede, at den store usikkerhed omkring coronasituationen gjorde, at organisationen måtte melde afbud. Kort efter kunne Foreningen Folkemødet notere, at cirka 25 procent færre havde tilmeldt sig til mødet i 2021, da tidsfristen var passeret.

Når kulturministeren skal overveje, om Folkemødet skal have spændt et sikkerhedsnet ud under sig, skal hun ikke mindst notere sig, hvilke signaler der kommer fra de aktører, der har valgt at blive væk. Opbakningen fra Kommunernes Landsforening til mødet er bemærkelsesværdig og markant.

– Folkemødet giver en unik ramme for at mødes fysisk for at debattere og styrke den demokratiske dialog, lyder det fra KL, der har været med siden det første folkemøde. Og foreningen ser allerede nu frem til deltagelse i 2022.

– Vi bakker meget op om ideen om et folkemøde og ser frem til at kunne vende tilbage til solskinsøen i 2022, hvis coronasituationen tillader det, lyder det.

Folkemødet er vokset ud af en lokal entusiasme, der har taget tusindvis af danskere med storm og helt konkret formået at gøre den politiske samtale folkelig. Den dialog har vi i den grad brug for at genoptage og styrke, når pandemien er overstået. Aldrig har Folkemødet været vigtigere!

Joy Mogensen og hendes kolleger bør derfor ikke tøve. Selvfølgelig skal Folkemødet have et økonomisk tilskud. Ikke for Bornholms skyld. Men for Danmarks skyld.